Som ni säkert ser så är tiljorna en mix mellan 3 olika bredder (180, 140 samt 75 mm). Man väljer bredden helt slumpmässigt och försöker vara noga med att inte lägga skarvar nära varandra, mellan varje rad.
Jag har medvetet valt tiljor med de allra värsta kvistarna och spacklingarna där stommarna kommer att vara.

Dock vill man ju ha lite "rock-n-roll" - så jag har försökt fördela mindre kvistar (eller spacklade skador som är snygga) jämt över den synliga ytan. Annars blir det ju för trist.....

Det är svårt att göra golvet rättvisa med bilder. Med den upplösningen som man kan posta bilder med så ser det ut som ett billigt laminatgolv från Byggmax :)
Men tro mig; skillnaden är precis som likadan som känslan mellan en massiv bänkskiva i trä och en lamniatskiva.
 
  • dsc00091.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Här är lite snickerier vid avlopp och vattenrör. Jag kommer nog att tätfoga gliporna med silikon för att inte kondens skall rinna ned i bjälklaget.

Jag sticksågade ut hålet för avloppet, men kom på i efterhand att det hade varit enklare (och snyggare) att sätta ihop två tiljorn med en enhandstving och hålsåga ut... Nåt att tänka på för perfektionisten...!

Imorgon gör vi klart golvet och om det blir tid över så skuvar vi upp lite väggskåp :) Eftersom det är lång torktid på golvet så gör jag det på kvällen och pappar golvet under dagen så att vi kan jobba med väggskåp och skruva ihop bänkskåpen på dagtid.
Eller så kan vi kakla...

....det finns alltid nåt att göra
 
  • dsc00093.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Erixon_81 skrev:
Hej
Ser inte riktigt på dina bilder, men använder du slan med färdigdragna ledare i eller drar du ledarna i efterhand?

Nåja bara ett litet tips =)
Själv är bäste kabel-tattare. Jag har dragit igenom all kabel själv genom rören.

Tack för tipset, jag skall fundera på det. Om blodtrycket har sjunkit tillräckligt innan nästa projekt drar igång kanske jag satsar på det, Men troligtvis blir det hårda rör.
 
Hubba!

Ek-golvet är lagt och vaxoljat en första gång. Det blev kanon-snyggt. Bilder kommer imorgon...

När man väl fick in "rätta knycken" så var faktiskt golvet väldigt lätt att lägga. Dock rekommenderas att man är väldigt-väldigt noga med att plana av bjälklaget innan man börjar - man tjänar igen den tiden flera gånger om sedan när man lägger golvet. Det är ett himla pusslande om man skall justera bjälke för bjälke när man lägger ut längderna. Det var egentligen det som tog mest tid.
Ek är ett fantastiskt trevligt material att jobba med - täta fibrer som inte flisar sig när man sågar eller borrar och förvånadsvärt slagtåligt. Vi tappade verktyg, välte omkull skruvdragaren och dängde i tiljor lite då och då utan att det blev några märken. Enda skadan var ett tillfälle då jag tog snickarhammaren istället för gummiklubban(!) och klappade till över fjädern och ovankanten på tiljan av misstag, då blev det ett litet märke. Hoppas vaxoljan reser träfibrerna lite där, även om skadan är lite så är det irriterande...

Imorgon ja, då är det dax att börja montera upp väggskåp, elementet samt andra saker som sitter på väggarna.
Jag skall sortera alla paket som köket består av i den ordning som saker och ting skall monteras, samt börja röja bort byggbröte, oanvända balar med isolering - fråga mig inte ur jag beräknade åtgången, men jag köpte ungefär 30% mer isolering (av alla typer) än vad jag gjort av med :-?

På kvällen skall jag försiktigt slipa golvet med 500 papper samt olja det en andra gång.
 
Här är lite bilder på golvet.

Jag har inte hunnit behandla det en andra gång ännu.
 
  • dsc00094.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En bild till på golvet.

 
  • dsc00095.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Äntligen stommar!

Idag har det vart paketöppning och ihopskruvning av stommar.

Först en bild på väggen med vitrinskåpen.
 
  • dsc00096.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En bild på hörnet brevid kuylskåpet där micron skall bo...
 
  • dsc00097.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Infällt apparatuttag för micron i väggskåpet. Till att börja med kommer vi ställa dit vår gamla micro, men så småningom så blir det en inbyggnadsmodell...

De vita uttagen är billigaste som gick att köpa på Jula, eftersom den ändå inte syns...

Imorgon ger jag mig på bänkskåpen och då skall vi även sätta golvlister och koppla ihop resten av elen.
 
  • dsc00098_001.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Halloj,

Skruvade ihop bänkskåp hela dagen igår och baxade in allt i köket för att se om det passade, sent på kvällen. Spänningen var olidlig och utbyttes i smärre panik när det visade sig att köket hade krympt(!) :surprised:

Köksrenoverarens värsta mardröm - stommarna fick inte plats.

När jag tagit några djupa andetag och funderat igenom måtten en gång till så visade det sig att de mått som jag byggt efter inte inberäkande en gipsplatta och putsen på muren som kom till efteråt. Dessutom var inte vinklarna på snedväggen exakt 45 grader - snarare 46 och 44, vilket var tillräckligt för att ge ett vinkelfel som jag dessutom var tvungen att kompensera för. Allt som allt "saknades" det minst 5 cm på ena väggen.

Då jag varken ville ta bort gips och puts på väggarna eller såga besinningslöst i stommarna, så återstod alternativet att svälja stoltheten och ta en tur till IKEA och köpa ett 20 cm hyllskåp.
Det blir faktiskt inte en så dum lösning ändå, jag sätter den mellan 90x90 hörnskåpet och det första 60-skåpet med lådor. Det funkar lite som en passbit som ger hörnskåpets lucka lite mer manöverutrymme, vilket gör att jag undviker kollision med lådorna.

Tyvärr har inte IKEA mindre bänkskåp än 30 cm, annars hade jag nog valt ett sådant (för att förvara platta saker; brickor, skärbrädor etc.)

Turligt nog så innebär detta att bänkskivorna i ek går att använda, dom är lite för långa bara och måste kortas av något, men det problemet är ju också hanterbart... Laminatskivan måste jag kanske figursåga något i bakkanten för att kompensera för vinkelfelet, men kakel och lister borde dölja eventuella glipor.

Jag skall fixa till lite saker runt fönstren (element, måla karmar, fönsterbrädan) och sen skall jag rikta upp vägglisten innan jag börjar sätta upp bänkskåpen. Det blir kommande veckans jobb.
 
Pust!

Sista dagen på semestern.... :'(

Men idag har jag satt upp elementet/stigare till ovanvåningen samt grundmålat fönsterkarmarna en första gång. Sen monterade jag upp luckorna till vitrinskåpen för att se hur det blev samt för att få lite förvaring.

Nu väntar jag på laminatskivan till spishörnet för att kunna fortsätta(!). Eftersom vinklarna inte stämmer, så vill jag kolla passningen (och fixa till felet) innan jag sätter bänkskåpen definitivt.
Skivan skulle levereras i fredags, men kommer förhoppningsvis i veckan. Jag skall ringa och kolla med IKEA imorgon.

Jag har ju iofs 1024 andra småsaker som jag kan sysselsätta mig med under tiden, så dyker skivan upp under veckan så är det OK. Det är lite jobb kvar med att koppla ihop och dra fram el till gruppcentralen.
 
Tjoho!

Här kommer lite bilder.

Först har vi bänkskåpen till spishörnan.
 
  • dsc00101.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Här är hörnan mot källartrappen och matsalen.

Hörnskåpet har kompletterats med en vinhylla.
 
  • dsc00100.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jungfrufärd för vitrinskåpet.

Vi har så ont om förvaring att det nya utrymmet är mycket välkommet.

...och så får man ju testat att skåpen sitter fast ordentligt i väggen :)
(har iofs redan gjort det genom att belasta dem med c:a 70 kilo - min match-vikt)
 
  • dsc00099.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
..och här har vi hörnlösningen med bänkskivan.

Framkanten är något rundad med en laminerad plastlist gör att ge en mjuk övergång mellan den laminerade ytan och framkanten.
Hantverket är OK, men inte mer. Man kan skönja en liten skarv mitt i rundningen. Skivorna i utställningen hos IKEA i Göteborgsbutikerna är betydligt bättre.

Till helgen hade jag tänkt att sätta alla bänkskåp på ben och fixera dem. Samtidigt som jag gör detta monterar jag induktionshällen samt inbyggnadsugnen.

Dessutom hade jag tänk snickra ihop fönsterbrädan samt smygar så att allt sådant är klart innan jag skruvar fast bänkskåp och bänk-skivor permanent.

Sen är det bara lite VVS (diskmaskin/blandare/diskho), anslutning av matningarna till elgruppcentralen samt kakling och anslutning av fläkten kvar innan köket är klart att tas i bruk....

Det kanske är för tidigt att odla "slutspels-skägg", men man börjar se målrakan nu!

......och så lite foder, golv- och vägg-lister på slutet :)
 
  • dsc00102.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.