Polaritet har ingen betydelse då det är växelström, men koppla färg mot färg.
 
  • Gilla
ullet
  • Laddar…
Bara som en tilläggsinformation. På bilden av lampan ser man en symbol med två kvadrater i varandra. Den betyder att armaturen är dubbelisolerad och därmed skall den inte jordas.

Skälet till att du måste ha en dosa för kopplingen är att trådarna som kommer ut ur väggen är enkelisolerade, och därför får de inte vara berörbara någonstans. De måste hållas dolda inuti något som är godkänt isoleringsmässigt. Även din kopplingsklämma är inte ens dubbelisolerad. Skruvarna är åtkomliga, kanske inte direkt med fingrarna. Men för att vara godkänt får det inte gå att komma åt något strömförande ens med en bit ståltråd (kommer inte ihåg längden man provar med).

Däremot sladden från lampan har en yttre isolering, och får därför gå synlig/åtkomlig.
 
Om du inte får plats med en dosa. Antar att spegeln täcker utloppet?

Då kan man överväga att byta trådarna som kommer ut från väggen. Då får man lokalisera var de kommer ifrån, troligen en kopplingsdosa, ev. utanför badrummet. Och därifrån dra in en installationskabel, ex. en EKK kabel, den har då yttre isolering. Den kan då komma ut bakom spegeln, dras upp en bit till en kopplingsdosa. Troligen är den för grov för att dras direkt in i lampans driver, vilket annars vore det snyggaste.

Det kan vara svårt att få in en EKK kabel (de är egentligen avsedda för utanpåliggande montage), isåfall finns det ett par möjliga nödlösningar. Det går ex. att skala av ytter isoleringen från nästan hela EKK kabeln, så att den bara går som tre lösa trådar inne i röret.
 
Det stämmer bra. Har inte lyckats hitta en dosa som inte är djupare än 20 mm, så det lär bli svårt.
Byta trådarna verkar vara en idé, men då behöver vi en elektriker och då verkar det bli dyrare än det är värt.
Nu är jag inne på att kanske bara skicka tillbaka lampan och byta till en där man får en LED-driver till. Tror ni det räcker?
https://media1.bauhaus.se/media/pdf/skargårdledlampa60.pdf

Eller en lampa där sladdarna ansluts direkt i lampan. Men då är frågan om de befintliga sladdarna är tillräckligt långa
https://www.ikea.com/se/sv/assembly_instructions/godmorgon-led-skap-vagglampa__AA-475007-11_pub.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.