Från dagens GP.

(Vad hette kemikalien man blandade i färg förr som dödade all svamp, mögel, etc. Numera förbjuden?)


Uppdaterad: 2004-05-04 17:22

Målarfärg - mögel

Bara en av 40 klarade sig från mögelangrepp. Det visar ett stort test av utomhusfärger.


I två år har färgerna testats vid mätstationen i Fiskebäck. Bakgrunden är att tusentals trävillor de senaste åren drabbats av mögelangrepp. I princip omfattar testet hela marknaden med färger för trä.
När GP skrev om testet för ett år sedan hade två färger redan börjat mögla. Nu är resultatet ännu mer nedslående. Det är bara en färg, Lasol linoljefärg från Engwall och Claesson, som har klarat sig helt från mögelpåväxt. Övriga 39 har allt från en antydan till mögel till kraftig mögelpåväxt.
- Det är väldigt svårt att säga vad det beror på. Vi har inte sett något samband mellan olika färgtyper och mögel, säger Stefan Hjort på IVF Industriforskning och utveckling, ansvarig för testet som finansieras av Folksam.
Forskarna har även jämfört vilka biocider, alltså gifter, som finns i färgerna men inte heller där hittat lösningen. Samma biocider finns i färger som klarat sig både bra och dåligt.
- En förklaring kan vara att det är olika tillverkare av samma sorts biocid och att det är där skillnaden finns, säger Stefan Hjort.
Mögelpåväxt är ett problem som finns över hela landet. Framför allt är problemet av estetisk karaktär, möglet förstör inte träet.
- Har huset drabbats av mögelpåväxt är det viktigt att hålla fasaden i schack och tvätta den regelbundet, säger Stefan Hjort.
I testet har även sprickbildning och avflagning undersökts. Här har många färger klarat sig bra. 17 färger visar inga tecken på att spricka. Det gör däremot den vattenburna oljefärgen Tinova V Lasur från Nordsjö som har klarat sig sämst.
När det gäller flagning har 31 av färgerna ingen anmärkning. Tre har dock flagnat över en större yta och det är linoljefärgerna från Wibo och Kulturhantverkarna samt Alcros vattenburna oljefärg Front V.
Slamfärgerna finns inte med i bedömningen av sprickbildning eller avflagningen eftersom detta tillhör färgtypens normala beteende.
Vad beror det på att färgen spricker och flagnar?
- Min gissning är att tillverkaren har misslyckats. Antingen att de valt dåliga ingredienser eller att man har blandat ihop färgerna på ett felaktigt sätt, säger Stefan Hjort.
Kan du rekommendera någon färg om man tänker måla huset i sommar?
- Engwall och Claessons Lasol om man har ett linoljefärgmålat hus. Sedan finns det flera färger som har fått väldigt små anmärkningar när det gäller mögelpåväxt. (se tabell). Men väg också in sprickor och avflagning i bedömningen. En färg som har en etta i mögel, men sämre betyg i avflagning och sprickbildning ska man vara försiktig med, säger Stefan Hjort.
Testet kommer att fortsätta och kompletteras med fler färger.


Caroline Eriksson
031-62 56 05 caroline.eriksson@gp.se

Så går testet till

De 40 färgerna har målats upp enligt tillverkarnas instruktioner på identiska och fuktkontrollerade träpaneler, som alla har monterats bredvid varandra i samma väderstreck och utsatts för samma väderlek. Färgtestet visar endast hur färgerna klarar sig i just detta klimat.


Till sidans början | Tipsa en vän | Utskriftsversion

 
Uppdaterad: 2004-05-04 17:23
Färgbranschen avvisar kritik

Färgbranschen slår ifrån sig kritiken. Folksams test är undermåligt, menar Sveriges färgfabrikanters förening.

- Om det här resultatet var riktigt skulle det innebära att alla hus som är målade de två senaste åren är svartprickiga av mögel. Och så är det ju inte, säger Leif Bågenholm, ansvarig för Nordsjö i Sverige.
Nordsjös linoljefärg för utomhusbruk fick ett av de sämsta betygen i Folksams undersökning, både när det gällde mögelpåväxt och sprickbildning. Men Leif Bågenholm ifrågasätter resultatet.
- Vår linoljefärg är identisk med Engwall och Claessons linoljefärg som får bäst resultat i undersökningen, säger han.
Vilka slutsatser drar ni av det?
- Att förutsättningarna måste ha varit olika för de olika färgtyperna. Virket kan till exempel ha varit angripet av mögelsporer redan innan man målade det.
Nordsjös linoljefärg har nu utgått ur sortimentet. Men det beror enligt Leif Bågenholm inte på testresultatet utan på vikande försäljning.
I ett pressmeddelande skriver Sveriges färgfabrikanters förening att Folksams test inte stämmer överens med internationell standard samt att "från färgbranschens sida är det svårt att ta Folksams test på allvar".


Karin Henriksson
031-62 46 26 karin.henriksson@gp.se

Till sidans början | Tipsa en vän | Utskriftsversion
 
Uppdaterad: 2004-05-21 10:01
Folksam försvarar färgtestet

Färgerna är olika och testet bygger på europeisk standard. Folksam tillbakavisar kritiken mot testet av utomhusfärger.

I början av maj skrev GP om att endast en av 40 testade utomhusfärger för trä klarade sig från mögelangrepp efter två år. Färgbranschen slog ifrån sig kritiken och menade att testet var undermåligt. Bland annat påstods att den färg som klarar sig sämst i testet, Linoljefärg för utomhusbruk från Nordsjö, är identisk med den färg som får bäst resultat i undersökningen, Engwall och Claessons linoljefärg.
Men så är inte fallet, enligt Stefan Hjort på Industriforskning och utveckling AB, projektledare för testet som finansieras av Folksam.
- Det rör sig om två olika färgprodukter. Det har vi kunnat slå fast med hjälp av de så kallade batchnumren som står i botten på färgburkarna vi använt i testet. De aktuella färgerna är tillverkade olika år och innehåller dessutom olika biocider, vilket betyder att de mögelgifter som ingår i respektive färg skiljer sig åt, säger han.
Sveriges färgfabrikanters förening hävdade också i ett pressmeddelande att testet inte stämmer överens med internationell standard.
- Den teststandard som har följts är en Europeisk standard för testning av målning på trä utomhus. Närhelst vi funnit skäl att frångå standarden har vi noggrant påpekat detta. Som ett exempel kan nämnas att vi valt att använda granpanel i stället för furupanel, eftersom granpaneler är klart vanligast i Sverige. Den aktuella provningsmetoden används för övrigt inom färgindustrin också, säger Stefan Hjort.
Jan Snaar, miljöchef på Folksam, kan förstå att resultatet inte är någon rolig läsning för färgbranschen.
- Men deras slutsats, att det dåliga testresultatet är testmetodens fel och inte har något att göra med de testade färgerna, bidrar knappast till att färre svenska trähusfasader kommer att mögla i framtiden, säger han.


Caroline Eriksson
031-62 56 05 caroline.eriksson@gp.se

Till sidans början | Tipsa en vän | Utskriftsversion
 
Uppdaterad: 2004-09-14 08:42
Ambitiöst färgtest får fortsättning

I våras presenterade Folksam sitt uppmärksammade test av 40 populära utomhusfärger. Resultatet var nedslående.

Alla utom en av de testade färgerna hade redan efter två år fått mer eller mindre mögelpåväxt.
Nu fortsätter bolaget testprogrammet under ytterligare två år och utökar antalet färger till cirka 100. Färgfabrikanternas nuvarande sortiment kommer att ingå, men också olika lågprisprodukter som säljs på varuhus och byggmarknader.
Det första färgtestet utfördes i Fiskebäck utanför Göteborg. Testerna kommer nu att spridas för att man ska kunna se hur färgerna eventuellt möglar, spricker och flagnar även i Stockholm, Borås och Umeå.



Till sidans början | Tipsa en vän | Utskriftsversion
 
Uppdaterad: 2005-03-09 08:45

Ingen lösning mot mögel

Titta på grannens hus innan du målar ditt eget. Och kanske måste fasaden tvättas varje år. Någon patentlösning för att slippa det växande mögelproblemet finns inte. Alla i branschen skyller på varandra. Och på vädret.


>>TEST MÅLARFÄRG - KLICKA OVAN T H>>
Mindre gift i färgerna, konservativa färgtillverkare, usel virkeshantering, klimatförändringar eller helt enkelt klantiga målare?
Nej, det finns inget enkelt svar på varför färgen på våra hus möglar - eller vad som går att göra åt de fula fläckarna. Färgtillverkare, virkesexperter, forskare och målare är bara överens om en sak: mögelproblemet kommer att växa. Bokstavligt.
För fem år sedan upptäcktes en kraftig ökning av mögel på husfasader runt om i landet. Husägarna blev förtvivlade, att måla om ett hus är ett dyrt och stort arbete för en vanlig villaägare.
Fuktiga höstar - en gynnsam miljö
Miljöanpassningen av utomhusfärgerna och det fuktiga vädret utmålades som bovar i dramat. Men att mögeltillväxten skulle bero på att de moderna färgerna innehåller mindre giftiga ämnen är inte sant, menar Ulf Duus, toxikolog på länsstyrelsen i Väst-ra Götaland, en av initiativtagarna till det seminarium om utomhusfärger som hölls i Göteborg i går:
- Det finns ingen röd tråd mellan gifterna och mögelpåväxten. Det har dessutom inte skett några stora förändringar på de senaste 10-15 åren, så miljöanpassningen av färgerna förklarar inte de nya, stora mögelproblemen.
Men vädret då? Sommaren och hösten 2000 var ovanligt fuktiga. Och att fukt ger mögelproblem är inget nytt. Nils Hallenberg är forskare vid Botaniska institutionen vid Göteborgs universitet. Han tror att en klimatförändring som innebär långa, fuktiga höstar - en gynnsam miljö för mögel - kommer att leda till att vi får se om våra hus på nya sätt. Vi måste kanske börja tvätta fasaden regelbundet, kanske till och med en gång om året.
Det finns många myter kring mögel och färg. En av de mest seglivade är att färg köpt i Danmark eller Norge skulle vara giftigare och därför mera effektiv. Men länderna har samma regler, och handlar om samma färger som i Sverige.
- I dag vet ingen hur man ska dimensionera färg för att den ska motstå mögel, eller hur den som drabbats ska bli av med problemet, säger Stefan Hjort på IVF Industriforskning och utveckling, som efterlyser mer undersökningar kring varför vissa färger fungerar och ett förnuftigare sätt att hantera giftighet - att hålla på och tvätta och måla om ett hus är ingen bra lösning för miljön.
Vill inte ha tillbaka gifterna
I dag är det ofta målaren som utfört jobbet som får skulden när färgen börjar mögla.
- Vi vill naturligtvis inte ha tillbaka de gamla gifterna, tillverkarna måste utveckla färgerna och kunna stå för sina produkter, säger Jonas Olsson, målare i Göteborg.
Vad ska den enskilde konsumenten tänka på? Stefan Hjort ger några tips:
- Kolla vad grannen målat med och hur den färgen fungerat. Välj ett välkänt fabrikat, blir det problem är de bättre på att hantera reklamationer.



Marie Branner
031-62 56 05 marie.branner@gp.se

Håll fasaden ren
Mögel är framförallt ett estetiskt problem som måste åtgärdas i tid. Att vänta gör problemet både värre och dyrare, det finns i dag inga patentlösningar och effekten av mögelsanering är oviss. Har svampen satt sig på ytan kan det räcka med att tvätta bort det synliga möglet. Om det fått fäste djupare i färgen eller i träet under kan det bli svårare att bli av med svampen. Risken finns att panelen måste bytas ut.
Källa: IVF Industriforskning och utveckling


Till sidans början | Tipsa en vän | Utskriftsversion Länkar
· Färger ska testas i olika klimat
· Test: Målarfärg och mögel

Test: Målarfärg




 
Ja, vad tror Ni?

Kan bara konstatera att på utsatta hus, är det svårt att bli av med det. Och att nu lägga ut 200 tkr på att måla om huset och få mögel/svamp igen... Känns sådär.

Vad hette det giftet dom tidigare hade i färgerna och för att bottenmåla båtar? Hörde om ett gammaldagsknep som var oxgalla !!!!!!! Men det fanns en annan kemikalie.
 
Blyvitt användes flitigt i färgerna förr. Förbjudet nuförtiden, men mögelhämmande var det i allafall.
 
hade ett hus målat med Cuprinol i början på 90-talet (stugröd, lösningsmedelbaserad). Färgen blev matt bara efter en vinter men den håll (i dom följande 5 år vi bodde där) mot all slags påväxt , sprickbildning kom enbart i sydläge. Det som jag har observerat var en ljus rand på annars gråsvarta dåligt underhållna, ej impregnerade terassbrädor. Den randen som var relativt  fri från missfärgningar  fanns längst väggen där vatten  droppade  ner  från huspanellen. Min slutsats är att husfärgens mögelgift fanns hela tiden på färgens yta och spolades ner i små mängder under tiden. Det räckte i alla fall att hålla väggarna rena och det blev litet över för terassbrädor också ;)
Nuförtiden vill man ju inte tillåta att gifter ska utsöndras och hamna i marken så kanske är dom ordentligt inkapslade i själva färgen. Dom verkar i alla fall inte ligga på ytan där dom skulle vara till nytta :-/.
Kanske dagens färger har så fast och tätt struktur så dom slits inte på samma sätt som min Cuprinolfärg gjorde. Den tappade snabbt glansen och det kanske  pågick en vis fortsatt slitage av färgyta och fortsatt utsöndring av gifter som håll väggarna fria från bekymmer.
Man säger att linoljefärg mattas av och slits med tiden. Om den har rätt mögelgift i som inte är inkapslad i färgens andra beståndsdelar så bör den klara att hålla väggarna rena så som jag gissar att den gamla Cuprinol gjorde. Kanske den vinnande testfärgen är "komponerad" på detta sätt?

Så mycket om en ovetenskaplig försök att förklara  den ljusa randen på terassen.
gaia (nu i en putsad hus)


 
Hmm, har fått rådet att blanda i ett medel i sista strykningen av huset....

Dock ej namnet på medlet. Nu har man ju i och för sig redan barn men av allmänt intresse är det ju intressant att veta vad man kanske får i sig... :p

Nä, måste hitta något som hjälper en med den yttersta fasaden utför stupet....

Blyvitt? Hittade ingenting om det. Vad är det och har Du någon mer information? Överlever jag sommaren om jag målar med det i maj? ;)
 
blyvit = blyoxid.
prova och sök på "blyoxid".
En av blyoxider är den röda mönja ( blyoxid+linolja) som man grundmålade järn förr i tiden. Du har kanske sett stora båtar som var/är målade med matt röd färg under vattenlinje?
En annan oxid är vit till färgen men den vita färgen gulnade något med tiden när den påverkades av svavel i luften och fick ett nyans som nu blandas färdigt redan på fabriken (utan blyoxid) och kallas "antikvit" ;).
Om du överlever? Man skjuter tonvis med blyhagel i skogarna och det är bara harar som dör av det ;)
Jag påstår inte att bly är ofarligt men undviker du att andas in blyångor och äta blyoxid med matskedd så klarar du dej....
Lycka till!
gaia
 
Tack!!! ;D

Då är det alltså den tillsatsen som är i färgen.

Skall se var man hittar det. 8)
 
Att kalla det en tillsats är inte rätt eftersom på gamla tider använde man blyoxid som baspigment i färgen ( blyoxid+olja) och det behövdes inga extra supergiftiga små mängder av tillsatser i sådan färg. Det gick åt mycket blyoxid att blanda en sån färg till rätt konsistens.
Jag tror inte du kan få tag i denna oxid och i dom mängder du behöver :(. Det är kilovis och inte gramvis som ska till. Många "kändisar" från konstnäriska kretsar och i målarfacket drabades av blyförgiftning just på grund av att dom blandade sina färger själva på XVII-XVIII talet. Dom hade nästan daglig kontakt med detta vita pigmentet=blyoxidpulver.
gaia
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.