Hejsan!

En fråga gällande nybyggda hus med avlopp som ej fungerar. Till saken hör att kommunen bör ju ha godkänt ett anpassat avlopp för fastigheten.

Nu funkar inte avloppet, och ett förslag är att dra ut infiltration på grannens mark.

Vad har grannen för rätt att säga nej i detta fall?
Kan kommunen tvångsinlösa mark för att reda upp ett misslyckat avlopp?
Marken är inte inom planlagt område.
Vet nån nåt liknande fall ?

Kommunen/ägaren till fastigheten frånsäger sig tank då det blir dyrt i längden.

Men det kan ju verkligen inte vara grannens bekymmer?
 
Jag tror att man tvinga fram en fastighetsreglering i ett sådant här fall. Det kan bli ett servitut, eller en tvingande gränsändring. Det är i så fall lantmäteriet som gör den.

En reglering kan göras om nyttan för den ena fastigheten är större än nackdelen för den andra.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Förstaalternativet är att man tar hand om sånt inom sin egen fastighet, men det är ju inte säkert att det går. Att ge rätt till intrång hos grannen vid en ny fastighetsbildning verkar dock udda, då borde man ju ha räknat på behovet vid avstyckningen.

Hur stor är fastigheten med bristande avlopp, och hur ser den ut, med berg i dagen osv.? Samt hur är grannfastigheten? Är det en villatomt, en jordbruksfastighet, eller vad?

Man kan få rätt att göra intrång på grannfastigheten, men inte hur som helst.
 
Självklart går förstahandsalternativet, tank eller infiltrationen på egna fastigheten.
Marken bredvid är jordbruksfastighet, men i framtiden kan ju faktiskt detta ingrepp innebära osäljbara tomter på marken.
Vad är det generella i dessa fall, att markbiten köps eller arrenderas?

Att överklaga måste ju alltid gå?

Tycker även att det är väldigt märkligt att kommun ska kunna lösa in annans egendom för att rätta till sina egna misstag, eller?
 
Vad är problemet med det kommunala avloppet?
 
Är inte kommunalt, det är enskilt.
 
Det är ju inte sååå konstigt. Uppenbarligen har man haft en godkänd lösning på avloppet på gång, annars hade man aldrig fått bygglov, eller stycka av tomten. Sedan låter det som att något problem visat sig så att den tänkta lösningen inte är framkomlig. Då kommer reglerna om fastighetsreglering in. Den nya tomten är helt värdelös utan fungerande avlopp, den blir användbar om man får nyttja en bit jordbruksmark. Värdet för den nya tomten är enormt i förhållande till skadan av ingreppet på jordbruksmarken. Den kanske tom. kan fortsätta odlas ovanpå infiltrationen.

Även om man senare vill stycka upp marken i fråga till tomter, så låter det långsökt att denna rätt begränsade installation skulle begränsa möjligheterna att stycka av. Tar man upp det argumentet kommer kommunen troligen att kontra med att man ändå aldrig kommer att tillåta så tät bebyggelse utan reningsverk. Man får alltså ta fram en annan avloppslösning för hela området i händelse av ytterligare avstyckningar. Och det är då oberoende av det nu aktuella avloppets placering.
 
  • Gilla
-MH- och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.