Har en tråd uppe läs; http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=23356

Och tänkte dra frågan här huruvida det är möjligt och hur det går till att byta grund.
Har idag ett hus på 50kvm med plintar som är kassa...
Skulle vilja ha torpargrund, hur gör man då?
Vad kostar det så jag vet på ett ungefär, 90.000 kr eller 250.000 ????
 
Det svåra blir att gräva nya plintar under huset. Inget roligt arbete, du bör gräva ner kanske 1-2 meter under markytan. Det beror lite på markförhållandena och vilket tjäldjup det är på den plats ditt hus står.

Gör du arbetet själv så är det nog ingen större kostnad, mycket svett och tårar samt lite papprör och betong och sedan lite järn. Ska du leja ett företag kan jag inte säga vad det kan kosta.
 
skulle nog föredra en murad torpargrund med lecablock... om det nu går....
 
Ska du ha en torpargrund måste du komma in och gräva under huset. Hela huset måste stötas upp under tiden. Väldigt omfattande arbete. Plintarna kan du byta en och en.
 
går det inte att gräva och mura mellan plintarna succesivt ta bort dem?
Ingen som har någon prisuppfattning om jag skulle lägga detta på entrepenad?
 
Allting går ju. Den direkta nackdelen jag ser med den metod du föreslår är att din grundmur inte kommer att hänga ihop, utan kommer att bestå av lösa delar. Det blir förmodligen mindre stabilt än vad plintarna hade varit.
Varför vill du ha torpargrund? Är det utseendet du eftersträvar? Då är ju en metod att låta huset stå på plintar, och sedan mura mellan plintarna.
 
Den Häftiga metoden är ju att lyfta hela huset och sen gräva ur för torpargrunden.
Det går att göra men vad det sen kostar ha jag ingen anning om. Såg det göras med kasinot i sundsvall. Rätt häftigt när en hel föredetta järnvägsstation svävar en halv meter över backen
 
andersmc skrev:
Varför vill du ha torpargrund? Är det utseendet du eftersträvar? Då är ju en metod att låta huset stå på plintar, och sedan mura mellan plintarna.
njae dels utseendet och funktionen att inga hundar skall springa in under huset...
Men att mura mellan plintarna verkar ju kunna fungera!
fick dock en hint via en annan tråd att står plintarna så står dem... dvs även om dem står snett så kommer dem stå kvar, å detta med en hänvisning till bla västkuststugor som står på plint, raka och sned, i vatten sedan 100 år...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.