Hej,

Har precis fått installerat 6 stycken:

https://www.byggmax.se/utebelysning/fasadbelysning/vägglampa-modena-p29370

För skojs skull tog jag min faspenna och lade den på höljena. En markerade spänning.... Skruvade ner lampan inkopplad och testade med multimetern. Får 230V utslag mellan höljet och nolla. Hur är detta möjligt? Jag ser inga kablar ligga emot någonting
 
Den är väl skyddsjordad? Då låter det som skyddsjord kan vara felkopplad någonstans. I så fall väldigt allvarligt. Det kan ju vara fler saker/uttag som i så fall har strömförande jord.
 
Kan nolla/fas vara förväxlade?
Mät mellan något du vet är jordat, t.ex jordstiftet på ett vägguttag och armaturens hölje. Det ska vara kontakt och nära 0v.
 
Om nu faspennan gav utslag, så låter det inte omöjligt att lampan är strömförande.
 
Är den ansluten med fas, nolla och skyddsjord?
 
Faspennor är ju ganska opålitliga och ger gärna utslag om det finns någon switchad elektronik i närheten. Kanske en ledlampa i detta fall.

Det bör absolut kollas upp med en kontinuitetsmätning av skyddsjorden.
 
Den är inkopplad med fas, nolla och jord. Öppnade de två lamporna bredvid också för att kontrollera och de verkar rätt inkopplade. Funderar på om jag ska testa montera ner en av de "fungerande" lamporna och sätta den på platsen för att köra uteslutningsmetod. Kan ju vara fel på lampan....hur stor är den sannolikheten?
 
Jag skulle börja med att kontrollera att skyddsjorden är intakt, dvs har kontakt med PE i elcentralen. Det framgår inte om du gjorde det efter installationen.
Sedan kontrollera om fas och nolla är omkastade någonstans, men det framgår inte om du mätte 0 V mellan fas och hölje.
Misstänker man fel i en armatur skulle jag prova dem losskopplade med kontinuitetsmätning och isolationsmätning.
För övrigt inte så mycket att gissa på. Felet bör vara enkelt att finna.
 
Som tidigare sagt, beröringsfria mätpennor är inget säkert instrument. Sannolikt ett mätfel du ser.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
E etompau skrev:
Som tidigare sagt, beröringsfria mätpennor är inget säkert instrument. Sannolikt ett mätfel du ser.
Fast nu hade han ju även mätt 230V med multimeter.

Dessutom, om höljet är korrekt jordat, så kommer en mätpenna inte att markera att det finns spänning. Det är mer vanligt att den missar spänning som faktiskt finns. Jag har även varit med om att en mätpenna falskt visat att ett kylskåp var spänningsförande, men det var då tillfälligt kopplat med skarvsladd till ojordat uttag. Så troligen låg det en potential på skåpet via något avstörningsskydd. När skåpet var korrekt inkopplat på skyddsjord, försvann indikeringen.
 
Om elektroniken har "hyss för sig" är det inte så sannolikt att det blir 220V när man mäter med voltmeter.
Störningsfilter brukar ge 110V i ojordat chassi men sitter knappast i en utelampa. (Strömmen som ett sådant filtret ger upphov till är så liten att en jordfelsbrytare inte löser ut).

Om fas och jord vore förväxlade borde inte lampan lysa. Jag uppfattar det som att lampan lyser som den ska.

Kontrollera att inte matande ledningens jord har spänning. Mät mellan jord och nolla med strömbrytaren både på och av.

Kontinuitetsmät (strömlöst) mellan anslutningen för jord och höljet, samt fas och hölje.

Det är ganska vanligt att en lampa består av flera metalldelar som inte är elektrisk förbundna med den anslutna jordledaren. Ofta är det färg emellan. Det ger ju ändå ett skydd för en ledare som lossnar ur en dålig snabbkoppling. Men det ger inget skydd om det blir överledning vid lamphållaren (tillverkningsfel).
 
Ni är så galet hjälpsamma på detta forum. Jag måste erkänna att det jag håller på med är riktigt jävla dumt och rentav farligt om det blir fel. Nu hittade jag som var felet efter att ha mätt som ni skrev här i forumet. Hade ingen signal på jorden på lampan till jorden i en stickpropp.

Jag testade däremot med faspennan på jorden och den gav fullt utslag. Öppnade dosan och där hittade jag ett fel, nämligen att den ena jordsladden till lampan som kom efter inte riktigt hade tagit i kopplingsklämman och låg visserligen i klämman, men hade ingen kontakt.

Nu till frågan. Kan detta ha orsakat felet?....Jag testade efteråt på de två lamporna jord till jord på stickkontakt och då blev det utslag Rx på multimetern så det är ju bra, men kan jag känna mig trygg nu?
 
Ja, om skyddsledaren "hänger i luften" så plockar den kapacitivt upp en potential från fas och nolla som löper i samma kabel och ger allehanda konstiga utslag både med testpennan och vid spänningsmätning med en multimeter.

Efter att du åtgärdat detta kan du ohmmäta på lägsta resistansområdet mellan jordblecket i ett uttag och mot höljet på varje lampa en efter en. Du ska få en lågt värde på några få ohm. Då kan du känna sig tillräckligt trygg.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.