Köpt ett hus där trädgården varit utan underhåll i många år. Ligusterhäck bred som tusan, fått råd att klippa ner och föryngra i februari-mars. Thuja flera stycken som växer tio åtta meters höjd. Gammal granstrubbe precis intill knuten. Oklippt äppelträd utan äpplen. Gräsmatta bestående av mossa och tistlar.

Vi har börjat röja thujornas grenar men stammarna är för grova och för höga för att vi ska våga fälla dem själva. Moss- och stubb- och titstelmattan... Vad gör man , vart börjar man?? Och hur fortsätter man???
 
Hej! Nästan samma situation, det blir lite jobb!

Gödsla gräsmattan så kommer mossan försvinna och gräset återhämta sig, tistlarna kommer dö av den regelbundna klippningen sedan.
Alternativt så kan du lägga toppdress ovanpå mossan och kratta ner gräsfrö i det, sen hålla gräsmattan gödslad när den tagit sig bra.

stubben får du ta yxa/spade och ta bort.

Äppelträdet, beskär den så den blir som ni vill ha den, dock ska inga grenar pekar inåt, och inga grenar som växer ihop i bladverket med varandra.
Beskär dock inte för mycket samtidigt, ta lite åt gången och låt trädet läka, kan bli inkörsport för svampar och skräp annars.
Jag tar lite på mitt då och då under hela året och har nästan fått bort alla svarta prickar som tidigare varit på frukten :)
 
  • Gilla
reez och 1 till
  • Laddar…
Vi har tagit ner alla träd nu, får väl bli stubbfräs. Testat mossrivare till gräsklipparen men det sitter ju som berget! Så här ser det ut på i princip hela gräsmattan. Är inte så mycket för gift i vanliga fall men... Skadad gräsmatta med stora mängder mossa och jord synliga där träd nyligen tagits ner.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
fia_mstd fia_mstd skrev:
Vi har tagit ner alla träd nu, får väl bli stubbfräs. Testat mossrivare till gräsklipparen men det sitter ju som berget! Så här ser det ut på i princip hela gräsmattan. Är inte så mycket för gift i vanliga fall men... [bild]
Gödsla istället, mossan kommer försvinna av den extra näringen och gräset tar över. Mossa vill ha det näringsfattigt :)

Men, vänta med gödslingen till våren
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Ah ok så bara fortsätta klippa och ha lite "is i magen" alltså. Finns nåt som heter algomin mossa, något typ sådant då? Kanske finns att hitta på rea nu till hösten *hoppas*
 
Demmpa Demmpa skrev:
Blanda ut Ferrogent i vatten och vattna över mossan så dör mossan,
[länk]

Genom att köra med mossrivare så sprids en massa mosstentakler.
Ja sprida det verkar vara det enda som hände för det är ju lika mycket kvar i mattan som ovanpå. Ferrogent, det kan man ta redan nu på hösten då?
 
Robotklippare och gödsel löser gräsmatteproblemet inom några år med minimalt med återkommande insatser (det är dock ett rätt gediget arbete att lägga slingan)
 
Om du har möjlighet, pengar och ambition, så gräv bort den och _rulla_ ny. Dock skall du vara färdig med alla tunga bilar på mattan.
 
  • Gilla
fia_mstd
  • Laddar…
elpaco elpaco skrev:
Om du har möjlighet, pengar och ambition, så gräv bort den och _rulla_ ny. Dock skall du vara färdig med alla tunga bilar på mattan.
Faktiskt det jag är mest sugen på, och sedan en robot. Men alla förb... stubbar måste ju bort först :(
 
  • Gilla
iwe
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.