C
Scouten skrev:
De 100 mest exakta går till de dyraste av ex vis Osrams ledlampor.
Det är korrekt att chipen, åtminstone historiskt, sorteras efter olika parametrar efter produktion. Numera kanske processerna är så bra att det inte behövs. Däremot är det en myt att de "stora" varumärkerna som Osram eller Philips skulle använda något bättre i sina (svindyra) konsumentprodukter än andra väsentligt billigare kvalitetsprodukter. Varken Osrams eller Philips konsumentprodukter är "bäst i klassen" på något sätt, snarare är de mediokra. Definitivt inte prisvärda. Tyvärr...
 
T
Isakare Isakare skrev:
Min kökslampa är ett exempel på amatur som det inte finns nån lämplig LED lampa till.[bild]

Edit: Det är inte ett UFO i himlen utanför.
Inte?
Finns många alternativ men här är en vanlig matt klotlampa, identisk med 1800--talslampan du troligen har nu, men som LED.
https://www.bauhaus.se/ljuskalla-osram-led-retro-cl-a-60.html
 
  • Gilla
Isakare
  • Laddar…
Märke verkar inte heller vara nån garanti för kvalité.
Har skrivit här förr om Osramlampan jag köpte i affären, en E27 med spridningslins, det var extrapris, 129:- isf 179:-
Den första jag fick gick inte alls, den andra en kväll, den 3e en månad. Orkade inte ens åka och reklamera den 3e lampan, bla för att den inte gav ett fint ljus i kökslampan på bilden jag la in tidigare här i tråden.
Skruvade tillbaka halogenlampan, den som fortfarande sitter i. Lampan lyser nån halvtimme en gång per dag vintertid, jag får mycket el för pengarna om jag ska behöva köpa ett knippe LED lampor för att prova.
Har LED i det mesta annat, förutom en 35 watts läslampa vid soffan.
Har även en pannlampa med glödljus på jobbet, har provat alla möjliga LED lampor, det blir dålig kontrast när jag står i mörka styrskåp och skalar/kopplar skärmad 0,25# kabel, kardelerna tunna som hårstrån syns inte i det vit/blåa ljuset, hur starkt det än är.
Nu är jag långt utanför ämnet, ursäkta.
 
  • Gilla
Nalleman64 och 1 till
  • Laddar…
Jag kan bara instämmma i kören över LED-lampornas tillkortakommanden. Hos oss håller de inte ens i närheten av utlovade brinntiden.

De stora vinnarna i detta är tillverkarna som lär ha mycket större marginaler på LED-lampor än de gamla glöd- eller halogenlamporna som bara kostade en bråkdel i jämförelse. Jag undrar faktiskt ibland hur mycket lobbyverksamhet som ligger bakom dessa förbud.

Jag drar dock mitt strå till stacken för att LED-lamporna sakta men säkert ska bli bättte genom att envist reklamera varenda lampa som går sönder. Just nu för jag en kamp med Osram som har 5 års garanti. Butiken hänvisar till osram och osram hänvisar till butiken....

De bästa lamporna är de som Clas Ohlsson sålt, de hade 15 års garanti. Prognosen pekar på att jag kommer byta lampan minst 10 gånger innan dess och då kanske, kanske är kvaliteten den som utlovas.
 
  • Gilla
Storstadsbo och 10 till
  • Laddar…
K klimt skrev:
Tack för upplysning, visste om detta men inte att det är redan nu. Vi har vissa ställen där vi inte får LED att fungera, så det är nog läge att bunkra upp med halogen för säkerhets skull. Kanske är det otur, men på vissa platser går LED sönder hela tiden medan halogen tycks vara helt annan kvalitet
På vilka platser går LED sönder hela tiden ?

Dagens led håller längre än halogen, dock aldrig i närheten av de 100 000 timmar en del uppger, dock håller de nog 10 000 timmar vilket är 10 gånger längre än halogen.

Vad inte många tänker på att LED-lampor kräver lika mycket kylning som en halogenlampa, inte för brandrisken utan för att de tål bara 40 graders temperatur. Vid högre temperatur minskar livslängden snabbt.
 
pacman42 pacman42 skrev:
LED-lampor håller dåligt i fuktiga miljöer, dvs badrum, kök, tvättstuga och utomhus. De flesta LED-lampor är nämligen inte vattentäta, så fukten leder till korrosion. Av denna orsak har jag köpt på mig ett förråd av halogenlampor till badrum och utebelysningar.
.
Ordet korrosion har jag inte hört någon nämna tidigare, men det låter intressant.

Jag har nämligen Zeta LED-skena från Malmbergs utomhus under ett tak, dessa går sönder hela tiden. Grupper om 6 lysdioder slocknar med jämna mellanrum.

Det lustiga är att exakt samma LED-skena monterad i ett kylskåp har hållit i många år.

I databladet för LED-skenan står det att den skall monteras inomhus, jag undrar bara hur den kan veta att kylskåpet är inomhus (eftersom kylskåpskenan inte går sönder) :rofl::rofl:
 
Redigerat:
  • Gilla
Nalleman64 och 1 till
  • Laddar…
Scouten skrev:
Jag har för övrigt endast Philips och Osram, de modellerna med hög kvalité. Jag är inte säker på att de håller så mycket bättre än de billigare att det faktiskt är värt det, men jag är nöjd och den årliga lampbudgeten har efter bytet varit nästan noll.
Det handlar ju om ljusets kvalitet också!!
Philips har GU10 led med Ra97 och fem års garanti.
 
MultiMan
mexitegel mexitegel skrev:
Jag kan bara instämmma i kören över LED-lampornas tillkortakommanden. Hos oss håller de inte ens i närheten av utlovade brinntiden.

De stora vinnarna i detta är tillverkarna som lär ha mycket större marginaler på LED-lampor än de gamla glöd- eller halogenlamporna som bara kostade en bråkdel i jämförelse. Jag undrar faktiskt ibland hur mycket lobbyverksamhet som ligger bakom dessa förbud.

Jag drar dock mitt strå till stacken för att LED-lamporna sakta men säkert ska bli bättte genom att envist reklamera varenda lampa som går sönder. Just nu för jag en kamp med Osram som har 5 års garanti. Butiken hänvisar till osram och osram hänvisar till butiken....

De bästa lamporna är de som Clas Ohlsson sålt, de hade 15 års garanti. Prognosen pekar på att jag kommer byta lampan minst 10 gånger innan dess och då kanske, kanske är kvaliteten den som utlovas.
Dina Osram var ju drivna av en transformator med AC ut avsedd för halogen enligt en annan tråd där du inte skrev något mer efter mitt inlägg om det, inte konstigt att de inte höll. Varför försöker du reklamera lampor som är felaktigt använda, eller har något ändrats?

https://www.byggahus.se/forum/threa...jag-aer-vansinnig.287219/page-26#post-3050340
 
Även om jag gillar EU så är det här en av de dummare påhitten. Trots att vi har lagt ner en stor summa på att få ett behagligt ljus i tex vardagsrummet där vi har testat märkeslampor och till sist landat på Philips Hue, har vi mycket behagligare ljus i matsalen och bion. Dessa går med enkel teknik att dimma betydligt bättre än LED. Halogen GU10, G4 och E14. Ljuset är dessutom mer uniformt och flimrar inte.

LED kan vara bra, men inte med de begränsningar som formfaktorn glödlampa för med sig.

Enda platsen jag är rimligt nöjd är de GU10 som vi använder i fasadbelysningen. De är OK med tanke på energibesparingen.

En annan riktigt dålig aspekt av LED är att det tillverkas så mycket armaturer med ej utbytbar ljuskälla. När ljuskällan blir dålig så måste hela armaturen kasseras vilket är vansinne.

Hållbarheten har för oss inte varit i närheten av det som utlovats. LED päronlampor i fönsterlampor har vi hunnit byta flera gånger på sex år medan vi har lågenergi och vanliga glödlampor som fungerar.
 
  • Gilla
Storstadsbo och 2 till
  • Laddar…
Satte i led lampor i mina utomhusarmaturer för ca 18 månader sedan. Köpte Philips för ca 150kr/st. I vintras tyckte jag att det var lite mörkt ute, och då hade 8 av 9 lagt av. Bytte samtliga 9 till osram för 179kr:st, och nu är hälften av dom döda. Bor i skogen i norra Sverige så att temperaturen skulle vara för hög tror jag inte. Blir jäkligt dyrt om man ska byta lamporna för 1500kr varje år. Inne håller som däremot fint...
 
  • Gilla
Finndjävel och 3 till
  • Laddar…
MultiMan
Köpte du lampor godkända för utomhusbruk och -35C istället för, låt säga -25C som en del är? -25C-varianterna har antagligen vattenbaserad elektrolyt i kondensatorerna och tål därför inte lika låga temperaturer, även om det tillsätts glykol, vilket är det vanliga om jag minns rätt. Jag valde -35C och klassade för utomhusbruk och de fungerar fortfarande efter runt 4 år.

LED är mer komplicerat och kräver mer av kunden, bara att acceptera. Det finns så mycket annat i livet som kräver tankeverksamhet så att lamporna numera hör dit kan inte vara mycket extra ansträngning. Köper man lampor för utomhusbruk måste alla parametrar för det klimatet uppfyllas om de ska ha förutsättning att hålla.

Jämtland som är min västra granne brukar ha klart kallare och jag hade nära -30C i vintras vid flera tillfällen.
 
MultiMan MultiManOriginal skrev:
Köpte du lampor godkända för utomhusbruk och -35C istället för, låt säga -25C som en del är? -25C-varianterna har antagligen vattenbaserad elektrolyt i kondensatorerna och tål därför inte lika låga temperaturer, även om det tillsätts glykol, vilket är det vanliga om jag minns rätt. Jag valde -35C och de fungerar fortfarande efter runt 4 år.

LED är mer komplicerat och kräver mer av kunden, bara att acceptera. Det finns så mycket annat i livet som kräver tankeverksamhet så att lamporna numera hör dit kan inte vara mycket extra ansträngning.
Nu hamnar detta utanför trådens kärnämne, men den extra tankeverksamhet som just LED innebär är visst ett problem, detta eftersom det ser likadant ut på väldigt många håll i en människas liv. Man måste numera hålla reda på vilket telefonbolag som är billigast, vilket elbolag, viken TV-operatör osv. Detta är ett stort stressmoment som är en del av orsakerna till utmattningssjukskrivningarna. Sedan finns det andra som mår bra psykiskt, men som då har LED-lampor som går sönder titt som tätt för att man inte har koll på vad den lägsta godkända temperaturen för dessa är, som inte orkar omförhandla abonnemangen varje år, som inte tar reda på vilka LED-lampor som fungerar bra i fuktiga miljöer.

När det gäller LED-lampor så hade det varit bra om man åtminstone hade haft tydlig märkning som talar om huruvida elektroniken är vattentät, om den tål vintertemperaturer osv så att man inte alltid behöver läsa det finstilta (vilket är väldigt jobbigt om man nått en bit över 40 år dessutom, då man måste ta fram läsglasögonen hela tiden). Det är dessutom inte alla som har kunskap om hur en kondensator fungerar och därmed kan inse att de kan vara känsliga för kyla. Eller att elektronik inte tycker om fukt.
 
  • Gilla
Storstadsbo och 2 till
  • Laddar…
MultiMan
Jag håller med om det, men tyvärr brukar politikerna vara oerhört beslutsoförmögna när det gäller sådant och att tillverkarna skulle bli tydligare tvivlar jag på så länge de säljer mycket (och ännu mer av att folk väljer fel sorter).

Jag är 53 så ingen ungdom, men såklart mer intresserad än genomsnittet bl a eftersom jag är fattig och vill att grejerna ska hålla.

Edit: Inte ens Osrams särskilda utomhussystem klarar mer än -20C, men det är antagligen en märkning med marginal: https://www.ledvance.se/produkter/produktkunskap/led-ljuskaellor-foer-utomhusbruk/index.jsp
Hursom visar det att man måste välja LED med omsorg om man bor i Norrland.
 
Redigerat:
Jag gjorde nu en snabbsökning på fem olika företags hemsidor (Jula, IKEA, Kjell, Clas Ohlsson, Biltema) och tog stickprov på den produktinformation som de hade rörande LED-lampor med E27-sockel (valde ut den första E27-lampan jag hittade i deras utbud). Inte en enda av dessa hade informationen på själva hemsidan. Biltema var de enda som hade temperaturinformationen tillgänglig i databladet (PDF) som man kunde ladda ned (-20 - +50 °C). Fukttåligheten fanns dock inte angiven där.

Sökte då redan på märkeslamporna i sortimenten hos flera av butikerna (alla har ju inte märkeslampor), inte ens för dessa fanns informationen angiven. Dvs, vill jag ha reda på denna information så måste jag börja med att ta reda på vilka tillverkare som finns, jag måste gå in på deras hemsidor och där leta reda på deras produktblad för att hitta en lampa som uppfyller mina behov, sedan måste jag hitta en butik som för just den lampan. Inte alls kundvänligt när det gäller att hitta en lampa som skall sitta i utebelysningen eller i badrummet. Och med tanke på hur dåligt de håller, så är det inte heller miljövänligt om de går sönder i förtid pga att informationen inte finns tillgänglig.

Detta är verkligen något för våra politiker att ta tag i!

Edit: +50°C är på tok för lite på solsidan av mitt hus i alla fall. På min inglasning så blir det ofta uppåt 70°C på dagen, trots vädring. En stängd glaskupol på solsidan av huset torde kunna bli ännu varmare.

Edit2: Jag har halogen på min inglasning, har inte hittat någon LED-lampa som överlever i den miljön...
 
MultiMan MultiManOriginal skrev:
Köpte du lampor godkända för utomhusbruk och -35C istället för, låt säga -25C som en del är? -25C-varianterna har antagligen vattenbaserad elektrolyt i kondensatorerna och tål därför inte lika låga temperaturer, även om det tillsätts glykol, vilket är det vanliga om jag minns rätt. Jag valde -35C och klassade för utomhusbruk och de fungerar fortfarande efter runt 4 år.

LED är mer komplicerat och kräver mer av kunden, bara att acceptera. Det finns så mycket annat i livet som kräver tankeverksamhet så att lamporna numera hör dit kan inte vara mycket extra ansträngning. Köper man lampor för utomhusbruk måste alla parametrar för det klimatet uppfyllas om de ska ha förutsättning att hålla.

Jämtland som är min västra granne brukar ha klart kallare och jag hade nära -30C i vintras vid flera tillfällen.
Jag som konsument ska inte behöva ringa till philips tekniska support när jag står på affären för att välja lampa. Inte ens på deras hemsida under specifikationer eller under dokumentationen för lampan står det något om temperaturtålighet eller om den klarar fuktiga miljöer.
https://www.philips.se/c-p/8718696705537/led-standardlampa/specifikationer
 
  • Gilla
mexitegel och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.