Hej
Skall sätta in friskluftsventiler i ett hus med fasadtegel. Pratade med en ventiförsäljare om galler på fasaden och då hävdade han att man inte behövde borra i teglet utan kunde ta ute luft från spalten mellan tegel och huset.
Blir så klart enklare, men kan de verkligen fungera?
 
Hur stora är de där små ventilationsöppningarna i tegelväggen?
De brukar ju vara rätt små och inte särskilt många.

Jämför med arean på dina tilluftventiler.
 
Enklast och säkrast är väl att borra igenom hela väggen.
 
DEt är en luftspalt (skall vara) mellan skalmur (tegel) och den inre bärande regelkonstruktionen. Denna är troligen klädd med isolering utvändigt. Luftpalten är öppen uppåt (luft ventileras in via stötfogarna i teglet och ut via spalten där uppe), bla allt vatten som penetrerar tegelmuren vid regn.

Det kan också vara så att den inre regelkonstruktionen är högre än skalmuren. Hos oss är det så, fast den bärande konstruktionen är lättbetong, som utvändigt är isolerad med ca 80 mm mineralull, sedan 20 mm luftspalt och ytterst 100 mm tegel. Allt vilar på husplattan. Inga reglar.

Notera att ofta har byggarna smetat på mycket bruk så det rasat ner i luftspalten, det kan vara lite si och så med genomflödet och med tidens tand kan det bli lite smuts där också, eller om mineralullen säckar ihop.

Bifogar en bild hur jag tänkte göra hos oss. ingen mineralull inritad i luftspalten. Vi har 1,5 plans villa.

Lättbetongen kan man nästan ta sig genom med kniv. Tegelmuren krävs stämborr eller många många små hål. Oavsett vill vi ju sätta ventilationsinloppen högt upp mot innertaket.
Skalmuren är ca 2100 och lättbetongen 2400 mm. Enda att passa är att elen ligger i innertaket och går ner vertikalt i väggarna (infrästa) till brytare och uttag. I en reglad vägg ligger de lite längre in i VP rör såklart och går andra vägar.

Även om tegelmuren är lika hög som den inre regelkonstruktionen är den öppen upptill.


Schematisk illustration av en väggkonstruktion med luftspalt mellan tegel och lättbetong, inklusive takstol och ventdetaljer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Bygginstruktioner med specifikationer för grundläggning och källarväggar på en konstruktionsskiss.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ja inte lätt och veta hur det ser ut hos oss, nedre plan är inte lika tydligt beskrivet som andravåningen. Får se om jag tar de säkra och går rakt igenom.
 
Är det lecablock du skall genom går det med en slö kniv... du behöver bara ett långt skaft...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.