Har ett litet problem som jag tänkte att någon smart herre/kvinna kan hjälpa mig med. Det är så att jag har en dimmer som är kopplad på ett system där man kan tända och släcka på 3 olika ställen. Men när dimmer är kopplad går det bara att tända och släcka via dimmer. Tänder man och släcker på dom andra 2 knapparna blinkar det bara till i lamporna.
 
Vad är det för dimmer? Märke/modell?

Har det fungerat tidigare, eller har det alltid varit så?

Kan vara:
Fel på dimmern
Felkopplad
 
Så här är den kopplad
 
  • Eluttag delvis ur vägg med synliga kablar och anslutningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Du behöver en dimmer som har trappfunktion,

Tex följande
En grå eljo-dimmer med reglage och texten "DIMMER 40-315VA" monterad i en vägg utan täckplatta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Men så står det om den
 
  • Skärmdump av produktinformation om en dimmer 20-400W med snabbfakta som färg, artikelnummer och monteringstyp.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi behöver nog veta mer om dimmern för att avgöra om den kan fungera till ändamålet - Men kortfattat; Du har två brytare och en dimmer till samma lampa/lampor?

Krasst så är den där felkopplad - Dvs, det finns trådar (Antagande: Två vita tändtrådar, svarta fas) avsedda för trappkoppling men med de två vita ihopkopplade så fungerar således inte trappkopplingen som avsett och således händer det du beskriver.
För att få det där att fungera med dimmer så måste du ha en dimmer med trappkopplingsfunktion.

Enkelt förklarat- Funktionen med trappkoppling är att när man släcker på en brytare så kopplar brytaren helt enkelt om och skickar vidare fasen till de andra brytarna och så vidare beroende på hur många man har. En släckt så går det att tända på övriga.
I ditt fall är båda vita ihopkopplade vilket innebär att när dimmern är avslagen så kommer det inte vidare fas till övriga brytare och lampan/lamporna går inte att tända med hjälp av dessa.

Personligen, med tre brytare hade jag nog valt att montera dit en trappbrytare, komplettera med fjädrar för att få dessa återfjädrande och montera en dosdimmer innan lampan (i väggdosa alt. takdosa) självklart att det jag beskriver behörighetskrävande och en elektriker behöver tillkallas. Då kan du dimma från alla tre platser utan att behöva inhandla tre stycken nya dimmers.
 
E errakareby skrev:
Men så står det om den
Du har kopplat den fel helt enkelt - De två vita skall mest sannolikt INTE vara i samma hål. Dessutom får du snygga till lite då jag anser att det sticker ut för mycket bar koppar på dessa där anslutningarna.

Hittade den på Byggmax men utan beskrivning - Du får ta en bild så vi ser vad anslutningspunkterna på dimmern heter....
 
  • Gilla
Demmpa
  • Laddar…
Demmpa Demmpa skrev:
Du behöver en dimmer som har trappfunktion,

Tex följande
[bild]
I Demmpa's exempel här så skall den kopplas (Om vi nu ANTAR att svart är fas och de vita är tändtrådar, det kan ju vara en färgblind elektriker som gjort heeeelt annorlunda än norm) Svart till någon av "L" och den vita som går till lampan på "vågen med pil" igenom, och den andra vita på "B". Vet du inte vilken som går till lampan - Ingen brinner upp om du kopplar de två vita fel - Är funktionen fortfarande felaktig så kasta om de två vita mellan - I detta fall "Vågen med pil" och "B".
 
Det såg ut så här när jag flyttade in. Tänkte att det måsta vara fel. Men även om den är "felkopplad" så kan jag ändå ha det så här tills det fixas? Eller? Tack för snabbt svar tidigare (y)
 
Klart du kan ha det så där - Men då funktionen är fel och dimmern skall fungera till ändamålet så skulle jag definitivt koppla det rätt för att slippa irritationen....
 
Jojo fixas Ska det göra..köper en annan dimmer med trappfunktion. Men jag behöver inte iaf ringa en elektriker på jouren. Kan vänta till veckan vad jag förstår. Tack för visat intresse.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.