Hej,
Vi håller som bäst på att bygga hus (med totalentreprenad). Hittills har vi haft två försök till inbrott. Ena gången förstörde de ytterdörren och andra gången var de på vår blivande braskamin (som byggarna hade placerat i garaget i väntan på montering inne i huset). Som tur var fick de inte med sig kaminen, men de hade vält omkull den på betongplattan och det blev två mindre repor på sidan av kaminen. Vi tänkte att byggarna säkert byter ut den till en ny, men såg nu att de faktiskt satt in samma kamin med de små reporna. Totalkostnad för att sätta in kaminen går på ca 45 tkr o själva kaminen kostar ca 17 tkr. Vi undrar nu vad vi ska göra. Ska vi kräva att de byter ut kaminen till en ny, utan repor, eller ska vi kräva ersättning för reporna som inte går att ta bort? I så fall, hur stor ersättning ska vi kräva?
 
Ni har inget med inbrottet och den skadade kaminen att göra!
Fram till slutbesiktningen så är bygget och grejorna där entreprenörernas egendom och ansvar.
Ni har rätt att förvänta er att det står en felfri, oskadad kamin vid er slutbesiktning.
Om det inte är det så är det besiktningsmannens som avgör om den skadan är bättringsbar eller om ni kan begära en ny kamin.
Sedan är det upp till er om ni vill deala med entreprenören och acceptera sekunda vara i ett nybygge. Värdet på det är ju upp till er, annars får de ju sätta in en ny.
 
......inga invertes skador då, sprucket eller lossat tegel t.ex ?  :-?
 
Nä, inga andra skador finns på kaminen. Men reporna sticker verkligen i ögonen nu när man vet om dem o därför ser dem väldigt tydligt. Pratade med byggansvarige igår och han skulle försöka fixa till reporna med en speciell färg som han fått från kaminföretaget, men samtidigt sa han "laga är ju aldrig detsamma som att det inte kommer synas". Inte precis vad man ville höra. Har nu tänkt avvakta till förbesiktningen som vi kommer ha några veckor innan slutbesiktningen. Beroende vad som sägs då, så får vi överväga ersättning alt byte av kamin. Jag jämför det med att köpa en ny bil; inte hade jag då godtagit repor i lacken!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.