Hej!

Vi är ”nybörjare” på det här med hus. Vi köpte vårt hus för 3 år sedan och huset är byggt i mitten av 40-talet. Huset har en källare, men men som är helt betongren och används bara som tvättstuga och förråd. Huset är delvis dränerat för ca 30 år sen men vissa delar är ”original”. Källaren är uppvärmd med vattenburna element i 3 av 5 rum, som går på samma system som övriga delar av huset. Ett gammalt pannrum finns men idag är bergvärme uppvärmningskälla så inget värmetillskott i detta rum.

Vi har inte upplevt några problem alls med källaren, ingen lukt, mkt små fuktgenomslag i ett ytterhörn, men inget annat. Förra ägaren hade en avfuktare i tvättstugan.

Denna sommar har vi dock haft väldiga problem med fukt i ffa ett rum. Färgen på vägg och golv släpper i ett rasande tempo. I en matkällare med stenlagt jordgolv har även saltkristaller bildats på flera av väggarna. Det har oxå luktat extremt mkt fukt, men bara i det rum där färgen släpper. Vi har ställt in avfuktaren i hallen och den har gått för fullt hela sommaren.

Så här i efterhand har vi ju förstått att vi skulle ha stängt alla ventiler iom att det började bli varmt ute. Eftersom värmen gjort att inte värmepumpen gått i stort sett nåt alls har källaren varit sval, och ventilerna har släppt in varm och fuktig uteluft hela sommaren. Okunskap och orutin...

Så till frågan: Hur får vi bäst ner fukten i källaren nu? Stänga alla ventlier och köra avfuktaren? Sätta in element för att höja temperaturen? Flera avfuktare eller en ”centralt placerad”? Vi torkar ej tvätt i tvättstugan nu när det är sommar så det tillkommer ingen annan fukt.

Tack!
 
Har ni någon fläkt i tvättstugan som kan suga ut den fuktiga luften?
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Har ni någon fläkt i tvättstugan som kan suga ut den fuktiga luften?
Nej vi har ingen fläkt. I tvättstugan (när den används för att hänga tvätt) har vi fläktelement och avfuktare. Kan tilläggas att vi bor i Norrland och att en ”normal” sommar här ligger temperaturen på max 20 grader dagtid varför detta problem inte visat sig förrän i år då det varit extremt varmt dygnet runt ända sedan maj.

Vi har idag försökt stänga ventilerna men de har rostat fast så vi verkar inte kunna stoppa inflödet av varm fuktig luft på ett enkelt sätt.
Just nu har vi satt in element i de rum i källaren som har ventiler utåt för tilluft. Och låter avfuktaren stå på.
Lukten har försvunnit men det har å andra sidan varit svalare ute nu några dagar.
 
En fläkt som suger ut fukten är ett måste i alla tvättstugor. Kolla in tex PAX som har olika modeller med sensor. Låg konstant hastighet och ökning vid högre luftfuktighet rekommenderas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.