Verkar vara ett elände att få tag i 28X120 som inte är impregnerat, i alla fall runt Linköping.
Ska ha det som under-golv till "altan-matta" i inglasat uterum typ vår/höst. Enkel cellplast isolering i botten.

Sprang på råplan 28X95mm som ett mer lätt-tillgängligt alternativ. Någon som tror/vet det kan fungera i uterum med cc60? Lurigt att veta hur mycket bärighet det skiljer på 120 och 95.

/Tomas
 
Bärigheten har inte med bredden att göra utan med tjocklek och materialets styvhet. Om du tar samma gran och gör en brädhög med 28x120 och en med 28x95 och fogar ihop respektive brädhög till två golv kommer det inte att vara någon skillnad. (Jag tror att vi kan betrakta ett hopfogat spontat golv som homogent.) Varje planka kommer att vara flexiblare i 28x95, men det blir ju fler som delar på lasten. Bärigheten på varje enskild planka är 26 % högre för 120 mm (120/95=1,26), men det går åt 26 % fler 95-brädor, så den totala bärigheten på golvet blir densamma.

/Fredrik
 
När virket är spontat kan man utgå från att bredden saknar betydelse. För t.ex. trallbrädor som ligger med lite mellanrum har bredden marginell effekt. Om du väger 100 kg och ställer dig på en bräda som är upplagd på två stöd med 1 meters avstånd kommer en 28x95 bräda att böja ner 10,7 mm och en 28x120 8,5 mm.
 
Tackar för feedbacken.

Någon som har testat råspont/slätspont i uterum? Ska man skruva det med något speciellt utrymme för att kunna expandera?

/Tomas
 
Största skillnaden mellan uterum och vanlig inomhusmiljö är väl att årsvariationerna kan vara större. Det blir en avvägning mellan årstid vid läggningen och virkets fuktkvot. Enklast är nog att använda nedtorkade och inplastade golvbrädor. Skall du lyckas med slätspont måste brädorna ligga lösa en längre tid.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.