Jag har ett 12 år gammalt larm som jag inte vill ha i drift. Hur stänger jag av larmet?
Har inte längre fast telefoni vilket får larmet att fel-pipa, förståeligt nog.

Är det lönt att uppgradera larmet eller bör jag skaffa ett helt nytt?

Under tiden klarar jag mig gott med min effektiva vakthund.
 
Koppla bort nätspänningen och ta ut batterierna.
 
Det sitter alltså batterier i dosan som jag tidigare kodat till/från? Du menar inte att jag ska gå in i lådan med stort batteri som servicekillen byter med ett antal års intervaller och som finns på annan plats i huset?
 
Det är det stora batteriet som måste kopplas ifrån. Där i lådan sitter även en säkring som du kan dra loss för att bryta nätspänningen.

Mvh, Magnus
 
Ok ... tack - får försöka ...
 
tommib
Det är inga problem att koppla bort batteriet men en liten varning kan vara på plats. DSC-centraler (liksom andra larmcentraler) kan vara försedda med sabotageskydd i kapslingen vilket gör att larmet går omedelbart om den öppnas om larmet inte är i serviceläge.

Det kan således vara en bra idé att ha hörselkåpor/proppar på när man öppnar.

Larmet sätts i serviceläge med kommandot *8 och sedan installatörskod. Den borde framgå ur dokumentationen du har till ditt larm.

Det är inte säkert att det finns en säkring i centralapparaten som kan plockas bort enkelt. Mitt gamla DSC-larm hade en extern transformator och matning direkt in i centralen. Det kan vara vettigt att bryta strömmen först med säkringen i elcentralen. Larmet piper ju för fel i alla fall.
 
tommib
DSC-larm är för övrigt väldigt stabila och bra så om det har fungerat bra i övrigt skulle jag säga att det är värt att ha kvar. Det går att programmera för att inte fellarma för att telefonlinan saknas och man kan också skaffa GSM/GPRS-baserade uppringare till det. Du kan också skippa att ha uppringing vid larm och bara ha det som ett lokalt larm. Så har jag just nu. Man ser om någon varit i huset när man varit borta och sirenen kanske skrämmer någon. Som extra bonus kan man inte gå hemifrån utan att alla fönster är stängda (jag har magneter på samtliga fönster).

Edit: Hade lite tid över så jag kollade. Om du har installatörskoden kan du gå in i installatörsläge och ändra i Sekvens 015, sätt alternativ 7 och 8 till av. Det är väldigt enkelt när man förstår tänket men många blir rädda av att det inte är peka och klicka.
 
Okej, de två jag installerat har haft transformatorn inbyggd i skåpet och således en avsäkrad 230-matning in i skåpet. Det kan ju vara värt att kolla först.

Mvh, Magnus
 
tommib
Det är standard som du beskriver. Jag vet faktiskt inte varför mitt larm inte var installerat så.

Yonna, ta ett kort om du öppnar kapslingen och inte reder ut det. Men glöm inte hörselkåporna :)
 
Tack för alla goda råd! Jag avvaktar tills i morgon då jag har dagsljus när jag stänger av systemet. Det är inte kopplat till siren (pga hund) så det är väl inte något problem med ljudet.

Jag ska försöka få tag på en larmkille som uppdaterar systemet - känns bra att härinne få veta att DSC är vettigt.
 
tommib
Får du bara tag på koden kan du enkelt göra det själv. Det är bara några knapptryckningar på manöverpanelen.
Om det skiter sig kan du ju ringa larmkillen. På så sätt får du i bästa fall mer erfarenhet och kunskap om ditt larm och i värsta fall får du betala vilket du ändå skulle gjort.

DSC är en stor aktör men anses som sagt som något omodernt, framför allt i programmeringshänseende. SPC förespråkas av många här på forumet och är också vettigt. Sen finns det ett gäng andra firmor som är stora och seriösa, samt ett otal kinakopior.

Själv gillar jag DSC. Jag har inga problem med programmeringen och när den väl är gjord så tuffar larmet på år efter år.
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.