Ska ansluta en undercentral via 5g6 (n1xv). Kommer att plocka faserna efter huvucentralens brytare.
Min fråga gäller vilka klämmor som kan användas. Kan jag använda klämmorna som håller fasledarna från huvudbrytaren (se bild)?
Gulgrön och blå lägger jag på skyddsledarskenan (tänker att det är säkrast ifall jfb installeras och n och pe separeras o huvudcentralen vid senare tillfälle. Men vilka klämmor är lämpliga att använda? (som synes har någon lagt en 6mm till befintlig under en av dom mindre klämmorna - andra efter nollskruven) Är det verkligen godkänt?
 
  • Elcentral med kablar anslutna till klämmor och säkerhetsbrytare, fråga om klämmas lämplighet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
tommib
Helst bör du koppla på egna klämmor, likadana som de gråa går till. Det finns att komplettera med, produkten heter bygelklämma men jag har inget E-nummer tyvärr. Tror att det finns en variant som man skruvar fast i hålet i skenan också som man gör med säkringarna och en variant som man sätter mellan två hål.

Det kan vara godkänt att lägga dubbla ledare i samma anslutningsplint men plinten ska vara gjord för det. Ingen aning om din är det.

Ang att ta ut PE + N från PEN-skenan (vilket det då måste vara) så är det en vettig idé om det är så att denna central är matad TN-C. Annars är det förbjudet. Den ser dock ut att vara matad just så.

Edit: Hittade namnet.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
R
Du har ett TNC nu och går du ut med 5 ledare så behövs inte 10 mm2 , går bra med 6 m2 och lägges in enligt ditt foto med streck på , se skiss
 
  • Elcentral med märkta kablar enligt skiss med gul/grön, blå och gula ledningar samt samlingsskenor och säkringar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
atomlab
  • Laddar…
Varför efter huvudbrytaren? Är det inte bättre att lägga dem innan brytaren och ha en separat huvudbrytare i den nya centralen?
 
  • Gilla
Müssli och 1 till
  • Laddar…
Under de klämmorna du har på fasskenorna, ska du inte blanda solida och flertrådiga ledare. Den typen har aldrig varit godkänd för två olika ledartyper.

Om bygelklämman kan ta 2st 10mm2 EK i bredd (de båda ledarna ska då ha full kontakt med kopparskenan när de ligger i klämman/ inte ligga uppe på varandra) då kan du göra så här.
Ersätt ledaren från brytaren med 10mm2 ek.

Om inte det går att ha två i bredd så kan du göra mittuppskalning på nya ledaren vid skenan för att sedan gå in i brytaren med änden på nya ledaren.
Nu förutsätter de här förslagen att 10mm2 räcker att mata skenan från brytaren. Ser ut som du har 6 eller 10mm2 in i brytaren...men värt att nämna så ingen annan får idéer på andra anläggningar...

N och PE sätter du under överfall som sitter med två skruvar. (ersätt två gamla skruvanslutningar med ett överfall) på både P och PE skenan.
 
Redigerat:
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
Ps. dubbel överfall passar ej på dina fasskenor de har fel hålavstånd.
Ser ut som en ASEA multi compact central.
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
C calvin82 skrev:
Gulgrön och blå lägger jag på skyddsledarskenan (tänker att det är säkrast ifall jfb installeras och n och pe separeras o huvudcentralen vid senare tillfälle.
Du har fått olika bud i tråden på denna punkt. Jag håller helt med dig om att utgå med både N och PE från PEN-skenan av just det skäl du anger.

Alla anslutningar som är tillförlitliga är godkända... ;) Koppar är ganska snäll där - kan man se att alla ledare sitter under press och kan bekräfta med dragprov på varje ledare så kommer det att förbli så. Är man osäker gör man klokt i att använda separata klämmor för varje ledare. Detta bör även beaktas för utgående N och PE. Du måste under alla omständigheter undvika att båda lossnar men fortfarande sitter ihop inbördes, det blir lika med ett PEN-ledarbrott.

Edit: Att ta ut faserna före HB är naturligt för att det ska bli en parallell undercentral. Det är oftast så man vill ha det. Det kräver dock att HB tillåter flera ledare och en blandning av de typer som är aktuella här. Alternativet är en separat plint om det är praktiskt möjligt. Och denna lösning gör det ännu viktigare att utgå med både N och PE från PEN-skenan.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
L lordi skrev:
Varför efter huvudbrytaren? Är det inte bättre att lägga dem innan brytaren och ha en separat huvudbrytare i den nya centralen?
Anledningen är att uc är i en friggebod till sommarstugan. Dvs anväds bara när sommarstugan är bebodd.
 
H HSP skrev:
Under de klämmorna du har på fasskenorna, ska du inte blanda solida och flertrådiga ledare.
Allt är flertrådigt.
 
Med din kabel dvs ingen EK går det bra för att inte säga mycket bra att utgå från klämmorna på skenorna för faserna. Samma för PE och N det ser ut att finnas två lediga anslutningar på övre skenan dvs PEN där du ska ansluta. Hade du lagt din nya kabel via säkringar i centralen skulle du lagt vardera på PE och N som skrevs tidigare inte nu det blir felaktigt.

Det vore som sagt bra att lägga före brytaren men ser redan ut att ligga dubbelt där. Och som Bo skrev är en anslutning bra så är den oberoende hur och med vilket material den är gjord det är det viktiga. Att det sen är lättare att få till med rätt och helt anpassade don är en sak men för ett enstaka tillfälle går det vara noga och omsorgsfull och lägga den tid som krävs.
 
  • Gilla
Nus73 och 1 till
  • Laddar…
GK100 GK100 skrev:
Samma för PE och N det ser ut att finnas två lediga anslutningar på övre skenan dvs PEN där du ska ansluta.
Vilka anslutningar syftar du på?
Finns ju många lediga men ser lite klena ut för 6mm. (Ser f.ö. att något tidigare gått med 6mm N till en äldre uc)
 
Jag tänkte på skruv 3-4 för övre skenan det är inget problem att använda dem för din kabel 6 mm2. Det är en vettig modell med stadig bricka och ett ben ner genom skenan förutom skruven. Finns många andra typer på samma tema sk fiskfjäll där vissa inte fjädrar speciellt bra utan bockas och glapp lätt uppstår.
 
Tack det funkade utmärkt. Uc ansluten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.