Det brukar vara vatten i dem tror jag. Problemet är i så fall om det läcker in luft så att trycket stiger.
 
Den tyska solarfirma Agusta-solar GmbH anger att de har modifierat vatten inne i sina heat-pipe kopparrör för sina solfångare. Jag undrar vad de menar med modiferat vatten? De anger också att det modifierade vattnet i absorbern redan börjar koka vid 25 grader C. Vore det rent vatten måste då vid 25 oC, trycket inne i heat-pipen vara bara 0,032 bar(a). Alltså väldigt lågt tryck. Då kan man tänka sig att luft kan läcka in om förslutningen av heat-pipen är dåligt gjort.
 
  • Diagram som visar funktionen av heat-pipe solfångarrör med modiferat vatten som börjar koka vid 25 grader Celsius.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
På en engelsk hemsida, nämligen https://www.1-act.com/working-fluids/
står att för att en heat-pipe ska kunna fungera ska förångningsvätskan vara i mättat tillstånd och innehålla både vätska och ånga.Teoretiskt kan därför heat-pipen endast fungera vid temperatur mellan förångningsvätskans tripperpunkt(fryspunkt) och kritiska punkten. Men i praktiken i ett snävare temperaturområde.

Vatten som förångningsvätska i en heat-pipe har fryspunkt 0,01 oC och kritisk temperatur 373,9 oC. Emellertid är det praktiska temperaturarbetsområde för en heat-pipe med vatten i ett kopparrör ca 25 oC till 150 oC. Det står också att om arbetsområdet är nära 0 oC eller strax under, då vatten fryser, då används heat-pipe av koppar och förångningsvätskan metanol.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.