Jag behöver dra TP-kabel i huset till några olika ställen och undrar om ni har tips på hur man kontakterar på bästa sätt. Jag har klämtång för RJ45 men har sett att elektrikerna använder någon typ av uttag som man inte behöver verktyg till, det kan iofs ha varit för att kontaktera "honan" och inte kontakten. Vad skall jag välja för att få till uttag på olika ställen av huset på bästa sätt?
 
Mikael_L
Enklast är det kanske med något av de verktygslösa systemen, typ
https://www.elbutik.se/product.html/modularjack-kat-6-dpm?

Åtminstone verkar mina elektrikerkollegor tycka det, då de alltid köper ut sånt för olika småjobb.

Själv är jag inte odelat positiv, tycker dels att priset drar iväg. Ska man bara sätta upp två stycken kvittar det, men ska en kund ha tio, eller flera tiotal så blir det inte prisvärt.
Jag åker alltid omkring med kroneverktyg i väskan, och tar alltså kronesystemet minst lika gärna.

Billigast kroneverktyg köper man på ebay och liknande. Sen kan man väl kolla t.ex. kjell.com, eller någon annan lågprisaktör.
Kanske
https://www.kabelbutiken.com/kroneverktyg
eller
https://www.webhallen.com/se/product/276837-Kroneverktyg-med-balteshallare
 
  • Gilla
martin43
  • Laddar…
Även jag använder oftast kroneplintar, men som sagt då ska man ha verktyget och för någon som någon enstaka gång kopplar in ett datauttag så fungerar dom verktygslösa minst lika bra.
 
Jag tycker dom verktygslösa kontakterna är lite klumpiga. Det kanske är mig det är fel på, men det är lite trångt att få in två stycken i en apparatdosa tillsammans med nån dm extra kablar. Iallafall om dom ska sitta platt mot väggen. Med en front där uttagen sitter lite längre ut och vinklade går det kanske lättare.
 
tommib
Inga problem med de kontakterna, jag gillar dem och har ett antal sådana i huset. Har också Kjelles verktygslösa variant i patchpanelen.

Jag har tidigare kört uttag med LSA-plint men upplever att det är struligt att få till anslutningen bra även med riktigt plintverktyg (från Kjelle iofs, så inte dyraste och finaste). De verktygslösa är i mitt tycke överlägsna, speciellt för hempulare.

Apropå att det skulle vara trångt i dosor kan det säkert stämma om man monterar plant men jag vill ändå inte ha det eftersom en ansluten nätverkskabel då sticker rakt ut från väggen, vilket jag hatar. Jag har istället vinklade centrumlock så att kablarna pekar snett ner. Nackdelen är att uttagen tar lite mer plats men jag ser det inte som ett stort problem. I vårt förra boende körde jag med dessa som är lite mer lågprofil, men då är det LSA-plint igen.
 
Om det är RJ 45 jack så Precis som Elmont och Mikael_L håller jag på Lexcom Office
Lätta att jobba med och hyfsat pris.
Om du menar modularplugg så finns det olika alternativ, men du bör skaffa en bra crimptång,ha tålamod och vara beredd på att göra om många gånger . Finns proffsverktyg också som kostar en hel del pengar och här ett bra alternativ om man jobbar med det proffessionellt men ska man bara kantaktera ett par plugg är det inte lönt.

http://www.ezrj45.com/ezrj45crimpers.php
https://www.amazon.com/Platinum-Tools-100010C-Connectors-Clamshell/dp/B000FI9VU2
 
P
Ska du köra gigabit så var noga med skalning och längden på kardelerna.
 
Men "krimpa" på pluggar på nätverkskablar gör man väl ändå inte. Och ska man "krimpa" pluggar gäller det att man vet vilken plugg man ska ha till den kabeln man har.
 
P
Det finns uttag som är avsedda för han kontakt med en hona-hona om du förstår vad jag menar. Brukar sitta i paneler och då har man vanliga nätverkskablar på baksidan. Ska man bygga fasighetsnät med rj45 uttag så är det solida ledare man ska välja. Flerkardeliga ledare funkar inte så bra i krone plintar.
RJ45 hona-hona-kontakt i en panel med blåa nätverkskablar anslutna på baksidan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
E elmont skrev:
Men "krimpa" på pluggar på nätverkskablar gör man väl ändå inte. Och ska man "krimpa" pluggar gäller det att man vet vilken plugg man ska ha till den kabeln man har.
I inlägg #1 skriver TS att han har "klämtång" visst finns det verktygslösa plugg också men jag gillar inte dessa
Är det modularjack det handlar om är LexCom bäst
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.