Hej! Har ett fritidshus på 56kvm byggt 1988,där mkt mossa finns på taket.Betongpannor hela men lite färgsläpp,inget läckage i övrigt ser bra ut.Funderar nu på ta firma som tvättar ,desinficerar och målar alt. lägga helt nytt tak.
Vad rekommenderar ni och hur är priset i förhållandet till varandra.Tilläggas är att vi har djupborrad brunn och kan ej slösa med vatten för att högtryckstvätta.Görs ju mkt reklam för tvättning med hetvatten osv. Någon som har erfarenhet
 
Dom priser jag sett brukar tvätt+ målning va ungefär samma som materialkostnaden för nya pannor (om vi bortser från andra saker som papp och annat).
 
Köp en dunk bensaltensid från tex Gert,
http://allt-fraktfritt.se/bensaltensid.html koppla på trädgårdsslangen och spruta på taket, oftast går det att stå på stege vid takfoten och spreja upp till taknock. Sedan låter du det verka, regn/snö kommer sedan att ”dra bort” den döda mossan.
Om det är mycket mossa så kan man vänta någon dag och spruta på en/två omgångar till.
Upprepa behandlingen varannat/vartredje år.

Om fem/tio år så byter du ut takpannor, underlagspapp, läckt, för då har den tekniska längden på underlagspappen tagit slut

Här är en tråd om bensaltensid,
https://www.byggahus.se/forum/threads/mossa-pa-tak-bensaltensid.114555/
 
Men det är väl ungefär samma produkter som "moss fri" och liknande som säljs i bygghandeln,det provade jag på en del på mitt permanenthus med dåligt resultat
 
Kommer inte ihåg om brukslösningarna är olika mellan dom olika fabrikaten, men Gerts är mer koncentrerat i dunken än många andra.

Sedan gäller det att börja behandla i förebyggande syfte eller senast när det börjat synas lite.

Jag sprutade på i våras på vårt tak, tog inte länge innan lavan/mossan dog, sprutade även på på asfalten (garageuppfarten) där det är skugga, samt på plattorna. Det tar ett tag innan den döda mossan/lavan nöts bort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.