G
Funderar på att sälja vidare en kommunal tomt. Pris för tomten är 350 000kr. Kommunen tillämpar vite om 350 000kr om man ej uppfört ett hus inom 2 år eller säljer vidare tomten.

Ponera att vi väljer att sälja tomten till 3:e part.

Hur mycket merkostnader måste vi räkna med för att landa på ca 200 000kr i vinst i slutändan?
Lagfarten som vi betalar blir 1,5% på vår tomtkostnad (350 000kr). Köparen av tomten får betala lagfart på 1,5% av 700 000kr.
Sen blir det 30% skatt på vinsten vi gör.

Hur lägger man upp affären på bästa vis så samtliga parter gynnas?
Bör vi betala vitet och dra det som kostnad mot vinsten? (minskad skatt)
Eller skall köparen betala vitet samt ett pris för tomten som gör att vi i slutändan får 200 000kr i vinst.. vad det nu kan tänkas bli...

Är det några ytterligare kostnader vi måste räkna med? (mäklare etc)
 
Det är väl bara att räkna baklänges.
Om det är vite som hotar så är det inte en engångskostnad utan kan upprepas till den omständigheten som ligger till grund är avställd, dvs tomten är bebyggd.
Vite kan du knappast dra av från vinsten som en kostnad.
 
  • Gilla
frewes
  • Laddar…
Men om du tänker sälja för ca 700 000, då blir det ingen vinst. För du betalar 350 000 för tomten, därefter vite på 350 000 (kommunen kommer att kräva de tav dig, det är du som har avtal). Då har du redan en total kostnad på 700 000, ovanpå det kommer skatten, ca 80 000. Vitet är knappast avdragsgillt.

En lite grov kalkyl ger att du måste sälja för ca 1,1 milj, om du skall få ut ett netto på 200 000,
 
G
Ber att få tacka för bra inputs!
Då har vi lite att fundera på.
 
Alternativt - begär bygglov för hus i friggebostorlek. Helst ett flyttbart.

Såvida kommunen inte - i sin egenskap av tomtsäljare eller planmonopolist - har stipulerat MINSTA bostadssyta borde förfarandet undanröja risken för vite, och göra det möjligt att sälja vidare
 
  • Gilla
Dowser4711 och 1 till
  • Laddar…
G
mycket bra tips!
Blir till att utreda denna möjlighet.
 
Men kommunen ska ju fortfarande godkänna bygglovet. Det skulle ju förvåna mig om de inte hade angivit vad det är för sorts hus som skall byggas, tex ett småhus avsett för bostad. Ett mindre småhus, typ fritidshus, kan kanske fungera, men det kan ju hänga på vad detaljplanen säger. Hur som helst måste väl huset kunna fungera som bostad?
 
Men börjar det inte bli lite väl omständigt.

Skall du bygga ett litet hus, bara för att undgå en straffavgift på 350 000? Vad kostar det att bygga minsta tänkbara men godkända bostadshus? Minst 350 000 iallafall.
 
Med tanke på den ursprungliga frågan anar man ju att det potentiella värdet på tomten är betydligt högre än 350 000. TS pratar ju om 700 000. Det torde ju alltså handla om hyfsat attraktivt läge.
Möjligheten att tjäna pengar på tomten är ju isf att bygga något billigt som realiserar tomtvärdet, samt kanske även realiserar det värde som finns i en bebyggd tomt. Till exempel om det går att bygga ett hus i Attefallstorlek som fungerar som fullvärdig bostad, men samtidigt lämnar möjlighet att bygga ett större hus på resten av maximala byggyta, om den processen nu kan godkännas av kommunen.
Jag kan ju tänka mig att det skulle finnas ett visst intresse av en tomt med ett färdigt litet hus att bo i medan man bygger ett större.
 
Ambitiöst att tomten skulle gått upp med 100% i värde på mindre två är utan att göra något.
 
Fast det ursprungliga priset är troligen inte marknadsmässigt. Därav att kommunen ställer krav på att den skall bebyggas.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Finns ofta punkter liknande:
"Köparen skall använda fastigheten som sin egen permanenta bostad och folkbokföra sig på fastigheten senast en månad efter det att slutbesiktning skett.

Efter att tilldelad tomt bebyggts får inte tomten överlåtas till ny ägare inom två år från tillträdesdagen utan kommunens skriftliga medgivande. Om tomtköparen bryter mot detta villkor har tomtköparen att till kommunen betala ett vite av samma storlek som köpeskillingen för tomten."
 
Jo, rätt meningslöst att spekulera mer utan att känna till aktuellt avtal och planregler.
En gissning är att TS inte har köpt en tomt än utan funderar på att spekulationsköpa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.