E etompau skrev:
Kanske en kapacitiv koppling från någon avstörningskondensator i nätdelen som ger upphov till förnimmelsen av ström.
Tänkte också på det, men iom, att den verkar vara korrekt jordad, så borde strömmen som leds till chassi genom kondensatorer i filtret ledas bort. Man kan få sådana effekter när en apparat med avstörningsskydd finns på en apparat som inte har skyddsjordats.

Men OM skyddsjorden glappar, ex. dåligt ansluten inne i VP. Då kan ett avstörningsfilter ge just den här darrande känslan. Det blir ca 115 volt på höljet, obelastat, men det orkar bara driva någon mA om du tar i den.

Att ha 0,5V mellan elektrisk och äkta jord är inte ovanligt. Men man kan fundera över om det kan vara mer ibland? Finns multimetrar med max/min värdesvisning. Om du vill investera i en sådan, så kan du låta den vara inkopplad någon vecka.
 
Tack för svar!

En kapacitiv koppling? Vad innebär det, att något är fel/trasigt i pumpen?

Skulle nog inte vilja säga att stöten skulle kunna varit resultat av statisk elektricitet. Den var väldigt mycket kraftigare än all statisk elektricitet i alla fall jag har varit i kontakt med tidigare. Stöten var mer lik när jag en gång råkade ta på en exponerad fasledare i en trasig lampkabel, man kände hur musklerna spasmade.

Vad innebär "intermittent nollsläpp"?

Inga gallergrindar här, bara pumpen och jag ståendes på gräs med sneakers på fötterna.

Ska se om jag kan få tag på någon mer avancerad multimeter för långtidsmätningar.
 
Får man en kraftig "stöt" av en jordad apparat, har man som tidigare skrivits, ett allvarligt fel i anläggningen. Jag skulle felsöka från pumpen och fram till mätarskåpet. Dels genom att visuellt kolla alla kopplingspunkter samt genom att mäta
 
Ja om du känner att musklerna rycker med 50 Hz så är det inte statisk elektricitet utan det är växelström du känner. Även om dina mätningar var fina kan det fortfarande finnas fel - intermittenta fel är sådana som bara uppstår tillfälligt. Det kan vara glappkontakt i skyddsjorden. Så nästa steg vore en rejäl inspektion av att kopplingspunkter.
 
Ja prova räkna till 50 nästa gång du för en stöt! För det gör man oftast och kontrollerar så att det är växelspänning...
 
Tack för svaren, ja att något är fel förstår jag, och det känns som jag har lite mer kött på benen nu när jag ringer någon. Det man vill undvika är ju pajkastning mellan olika installatörer.
 
Långskott - men värt att ha i huvudet för en erfaren installatör...

Har varit med om att ta rätt på det hos kund för några år sedan.

Värmepumpsinstallatören ansåg sig vara behörig nog att "hitta ström" i första bästa dosa - brun, blå och gul/grön, helt enligt hans instruktion/broschyr.

Utedelen kom sedan att dela ut "stötar" ibland.

Det visade sig att dosan där strömmen hittats var del i en trappkoppling, där någon syndare vid tidigare arbeten använt gul/grön som tändtråd. (Äldre hus på landet, utanpåliggande, självfallet ojordat på övervåningen...)

Beroende på hur strömbrytarna i trappen var ställda blev det under vissa fall 230V i höljet på värmepumpen. Jag kollade aldrig om det kunde uppstå nolla, dvs att en kontinuitetsmätning till jord faktiskt kunde ge "ok" också beroende på rätt läge hos brytarna. Att en värmepumpsinstallatör skulle lossa nollskruven i central för jord-mätning knappast att vänta sig.

I gamla installationer, med många händer och olika grad av kunnande och erfarenhet genom årens olika ändringar, måste man vid alla arbeten vara vaken för att allt som är möjligt kan uppträda - även det som inte skall få finnas...

Detta är en av anledningarna till att det i vårt land finns tvingande krav på att vissa typer av arbeten skall utföras av personer med tillräckliga kunskaper och färdigheter. Att läsa in "snabbkursen" funkar kanske om allt är nytt och fint, men det ger inte någon djupare erfarenhet...
 
  • Gilla
b_hasse och 2 till
  • Laddar…
Soltorp40, haha, du det där lät kusligt likt situationen i vårt hus, också äldre hus, och man ser att elen blivit påbyggd och påbyggd i omgångar av personer med vad som ser ut att vara varierande proffesionalism :D

Vår plan är ju att på sikt göra om all el i samband med en invändig renovering, men det ligger tyvärr lite längre fram i tidsplanen.
 
Jag kom på att tänka:

Hur bra är du på att hantera mätning?

Exakt hur mätte du när du konstaterade att skyddsjord var i kontakt med PEN?
 
En möjlig orsak är snedbelastning mellan faserna och klen alternativt dåligt ansluten PEN-ledare.
Då blir anläggningens nollpunkt förskjuten och en spänningsskillnad mellan anläggningens jord och "sann jord" (= jordpotentialen i marken) uppstår.
Felet kan även ligga i att matande elnät är för "klent" (=feldimensionerat) och/eller snedlastat eller att nån anslutningsklämma är bristfälligt ansluten /alternativt korroderad. En annan tänkbar felkälla är att din anläggning matas av luftledningsnät som saknar föreskriftsenliga jordtag.
Som du ser kan det krävas en specialist för att utreda felkällan i ditt fall.
Den här typen av fel/brister kan vara komplexa och de flesta installationselektriker går bet.
Jag felsökte en anläggning där en häst sparkade sönder boxen. Han blev arg när spänningsskillnaden på 20 volt låg mellan vattenhon och stallgolvet/inredningen.
Orsaken var klen huvudledning till stallet och enfasigt inkopplad varmvattenberedare som snedlastade och försköt nollpunkten.
Hade dom följt föreskrifterna och potentialutjämnat mot stallgolvet hade problemet flyttats.
Potentialskillnaden hade då legat mellan betongplattan och marken utanför vilket kan leda till att djuren inte vill passera stalldörren.
Stall, ladugårdar och andra driftbyggnader kräver övertänkta elinstallationer - särskilt som djuren inte kan söka svar här på Byggahus eller söka hjälp av sakkunniga.
Du har gjort en föredömlig inledande felsökning med multimetern men det kan krävas fler instrument för att kartlägga ditt problem och felsökning är inte riskfritt då du gör mätningarna med anläggningen spänningsatt.
Många livsfarliga felvarianter finns och om du rotar in en felbehäftad anläggning måste du vara garderad mot alla tänkbara felförhållanden.
 
Måste lägga till att hästen fick dom 20 volten på sig när varmvattenberedaren jobbade.
Likaså är felet i ett snedlastat nät också intermittent då det beror på hur samtliga enfasiga belastningar är fördelade efter felstället alternativt efter den för klena ledningen.
 
Ytterligare ett tillägg efter frågan om hur du gjorde mätningen.
Teoretiskt kan vägguttaget gulgröna ligga som tändtråd i en trappkoppng.
När den tändtråden är spänningslös mäter du genom lampans glödtråd och det elektroniska högohmiga mätinstrumentet kan visa ett hyfsat lågt Ohm-värde.
När tändtråden är spänningssatt får apparathöljet 230 Volt.
Tror inte det är problemet i dit fall men mitt exempel belyser ytterligare ett livsfarligt felfall som man måste beakta vid felsökning.
En lågohmig mätning - tex kontinuitetsmätning - är ett måste för att fastställa att en jordning är ok.
En annan bra mätning är att fastställa impedansen i jordfelskretsen med instrument för detta. Mätningen kan avslöja dåliga anslutningar, för långa ledningar/för klen area.
 
Förhoppningsvis har det väl redan löst sig nu två år senare :rofl:
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.