Hej!
Funderar på att bygga nytt hus och läser lite i detta forum om ekonomi. Vi har idag en bruttoinkomst på ca 50 000-55000 i månaden och funderar på om vi har råd att bygga nytt hus. Tomt i det område vi är intresserade av kostar runt 250 000.

Är det rimligt att klara av att bygga ett hus om man får barn eller blir arbetslös. Hur ställer sig bankerna till det?

Får man ett hyfsat hus för 2 miljoner inklusive tomt om man inte gör så mycket själv?

Tacksam för svar då man är novis än så länge.... :p
 
Hej!

Har ni idag en välskött ekonomi? Vad klarar ni för utgifter och bokostnad idag? Det borde ge en vink. Jag tycker du ska boka en tid med din bank men först kan du kolla på ex. FSB sida och testa deras kalkyler. Läs gärna på om hur banklån, kreditiv och räntor funkar innan du går dit.

Arbetslöshet kan man drabbas av och om man är orolig över det har flera banker försäkringar för sådant men dessa är dyra! I vilket fall som helst måste du ju ha ordentliga marginaler på ditt lån eftersom mycket kan hända. Bygg inte för dyrt! Tänk på att räntorna kan stiga och kalkylera för det redan från början! Banken hjälper dig...

Du kan antagligen få ett OK boende för 2mille. Men du bör nog inte kolla in de exklusivare husen då. Tag prod. kalkyler + leveransbeskrivning för flera hus du intresserar dig för och jämför dem noga! Det är en start i a f...

Lycka till!
 
Hej

Har man en välskött ekonomi är det inga problem att låna över 2 miljoner med era löner. I alla fall så länge bygget sker i områden där huspriserna är hyfsat höga. Ni bör dessutom inte ha några problem med att få ändarna att mötas då ni har en bit över 30 tkr/mån kvar efter skatt. Boendekostnaden bör hamna en bit under 10 tkr/mån.

Det enklaste att göra är att göra upp en tid med sin bank och gå igenom sin ekonomi.

det jobbigaste är inte kostnaden utan att man blir ägd av banken :).

/Fredrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.