6 011 läst · 38 svar
6k läst
38 svar
Fryser orkar ej frysa med mat i frysen
Frysen i tråden har enligt tillverkaren 20 kg infrysningskapacitet per dygn. Men det gäller alltså nedfrysning från rumstemperatur (20 plus) till -18. Att frysa till ännu lägre temperaturer tar betydligt längre tid. Att frysa 20 kilo till -30 tar minst tre-fyra dygn.electroluxaren skrev:
20kg låter som ett rätt bra värde. Om frysen är fylld eller inte kvittar. Det betyder att den har kapasitet att glytta ut den värmemängd som 20kg rumstempererat vatten innehåller på ett dygn, utöver förlusterna genom väggarna.
Medlem
· Södermanlands län0
· 970 inlägg
Jag var med om att en mängd jaktbyte hamnade i frysen samtidigt. En rådjursstek visade sig ha surnat inuti innan den hann frysa till, tunnare stycken var OK. Den söndagsmiddagen blev falukorv med gräddsås.
klart det har stor betydelse hur mycket det är i frysen innan man lägger in nått nytt 20 kg är fortfarande för mycket för den kapaciteten har inte denna modell, den behöver 4h från +20 till -18 när den är tom.D Daniel 109 skrev:
Ja naturligtvis går det bättre om frysen redan är fylldmed kallasaker som kan buffra temperaturstegringen. Men det påverkar inte infrysningskapaciteten.
Frysen verkar ha gått till sig nu iaf förut kunde han gå ner till -10 å inte ta sig upp så mycket. Inställd på -18 men håller -21 ungefär. Är väll bra de är kallt men borde slå negativt på förbrukningen?
Kolla vad biffen eller strutsfilen har i mitten av köttet det är det intressanta.
Om även dessa är -21 så är det kanske onödigt but better safe than sorry.
5% öknkng per grad brukar man säga, så om skåpet gör av med 400kWh per år så blir det 460kWh i stället
Dvs ca 60krper år.
Om även dessa är -21 så är det kanske onödigt but better safe than sorry.
5% öknkng per grad brukar man säga, så om skåpet gör av med 400kWh per år så blir det 460kWh i stället
Dvs ca 60krper år.
-18grader är gränsen för vad som är acceptabelt. -21 låter bra tycker jag. Inte onödigt kallt. 5% per grad låter mycket, stämmer det?
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 036 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 036 inlägg
Här anges det 6% per grad: https://www.elskling.se/energispartips/koket/
och här 7%: https://www.eon.se/privat/for-hemmet/energiradgivning/normalfoerbrukning.html#/koek
-18 grader är en kompromiss mellan hållbarhet och energianvändning så maten blir ju inte dålig snabbt bara för att man har -15 grader heller, det går bara lite fortare.
och här 7%: https://www.eon.se/privat/for-hemmet/energiradgivning/normalfoerbrukning.html#/koek
-18 grader är en kompromiss mellan hållbarhet och energianvändning så maten blir ju inte dålig snabbt bara för att man har -15 grader heller, det går bara lite fortare.
Jo, jag tänkte lite till och insåg att 5% är högst rimmligt. Ursäkta invändningen.
-21 är inte mycket kallare än -18. Det är en rellativt liten skillnad.