Hej,

Vi håller på att färdigställa vår mur och funderar på att sätta in något typ av ljus, så här ser ett av tornen ut :

z9XcDOi.jpg
https://i.imgur.com/z9XcDOi.jpg

Just nu är de ihåliga men jag har köpt finbetong som jag ska fylla dem med.

Det uppstår dock ett par frågor :

1. Är det vettigt att sätta ljus i tornen på detta vis? Vilka problem kan finnas?
2. Min tanke är att borra hål i den nedersta tegelstenen och sätta in flexslang i tornet innan gjutningen görs, finns det något bättre alternativ?
3. Förslag på någon lämplig belysning/armatur? Ska ju gärna vara något där man inte behöver forma muren tornet efter armaturen, alternativt om man kan byta ljuskälla när den väl lägger av.
 
Det absolut enklaste är ju att sätta solcellsdrivna lampor med skymningsrelä, så sköter det sig självt.
 
Nja vill ha något mer diskret. Kanske hade varit snyggt att sätta en led strip i undersidan av toppstenen? Finns det ledstrip som man får montera utomhus?

Förövrigt har jag nu gjutet tornen och då göt jag in 16 mm flexslang.

Tanken är inte att dra el i dagsläget men jag vill förbereda för det. Så troligen kommer jag såga till så att flexslangen går ut i mitten precis under topstenen på framsidan av tornen.

Tanken förutom att det ska se bra ut är att det ska hjälpa till när man backar in på sena kvällar.
 
Gammelnörden
Du skulle kunna lägga på en stenskiva av samma material som på övriga muren och montera en lampa ovanpå. Finns olika modeller för montage på grinstolpe;
https://www.elonline.se/category/stolpar-grindstolpelyktor?sortBy=default&page=1 https://www.lampgallerian.se/lampor/utomhusbelysning/fotlykta/

Eller så kanske man kan kan få till en sådan här lösning
Utomhusbelysning monterad på grå stenpelare med belysta glasblock mot stenlagd mark.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

med glastegel http://vetro.se/produktkategori/glasblock-glastegel/glastegel-glasblock-glastegel/ och ett lock av samma sten som övriga muren?
 
  • Gilla
ricebridge och 1 till
  • Laddar…
Tack,

Alternativ 1 Kommer göra att tornen blir över 50 cm höga vilket jag antar då kräver bygglov.

Alternativ 2 Ganska säger på att tornen redan är på gränsen till 50 cm så isåfall måste jag kapa bort ett lager sten. det krävs också specifika storlekar av glasstenen vilket kanske finns, det lär ju inte gå att sköra blocken med vanlig glasskärare direkt. Det hade kunnat bli en fin lösning!
 
Gammelnörden
Gammelnörden Gammelnörden skrev:
Enligt Malmö stads hemsida är det mur över 40 cm som kräver bygglov. För att hålla sikten fri vid utfart är det generellt 80 cm som gäller. Är det verkligen så att lampan räknas som mur? Om du tycker att det skulle vara ett alternativ kan du ju alltid ringa och fråga om grindstolpe med lampa räknas som mur.
[länk]
Jo jag satte mig in i reglerna innan vi byggde muren och vi bor i Kristiasntad, där säger man att om muren är under 0,5 m så krävs det inget bygg lov :

Om konstruktionen bygger mer än 0,5 meter över marken på någon sida krävs bygglov. Är den lägre krävs inte bygglov.
https://www.kristianstad.se/globalassets/dokument/bygga-bo-och-miljo/murplank.pdf

Grunden för muren fanns redan och tidigare stod det ett staket som vi sågat ner och då ersatt med en klart lägre mur. Det är bara tornen som egentligen når upp emot 50 cm.

Men oavsett så är detta en aning off topic, tack dock för uppmaningen.
 
Ett alternativ på belysning som jag varit inne på är något i stil med detta :

000777.jpg

https://www.jula.se/catalog/el-och-...adgardsbelysning/decklights-led-000777/#tab04

De kräver ett hål på 30 mm och det hålet måste jag då sätta en bit ner för att det ska se snyggt ut, kanske 5-10 cm från topstenen.

Nackdelen är att de lyser rakt ut och det finns kanske risk att de bländar. Ett annat alternativ isåfall är dessa :

000796.jpg

Egentligen hade det dock troligen varit snyggast om belysningen lyser ner på stenen uppifrån och då är vi tillbaka på en led-strip under topstenen eller möjligen dessa :

000775.jpg
https://www.jula.se/catalog/el-och-...ing/tradgardsbelysning/downlights-led-000775/

De kräver dock ett urgröpning på 100 mm vilket känns lite mycket vilket generellt känns lite stort för de små tornen. Dessutom är det ovisst hur väl de verkligen kommer lysa ner på stenen under.

En LED-Strip i underkanten av topstenen känns som en enkel lösning men problemet är att gömma kablarna. Det man kanske skulle kunna göra så att man tar ut flexslangen mitt i tornet precis under topstenen, sen sågar man spår i topstenens undersida för att dra kablar till ena sidan ex höger för anslutning på ledstrippen. Men ska det bytas ut i framtiden så kan utgången frö flexslangen precis under topstenen bli ett problem. Sen misstänker jag egentligen att LED-strippen måste sättas i någon form av hölje ändå och isåfall kan sladden lika bra gå inne i detta hölje så länge som den inte går över dioderna.
 
Gammelnörden
  • Gilla
ricebridge och 1 till
  • Laddar…
Gammelnörden Gammelnörden skrev:
Det kanske skulle vara lättare att dölja och skydda en LED-slinga i ett löstagbart "lock" av grålackerad plåt?
[bild]
Länk till sida med utomhus-LED och tillbehör;
[länk]
Intressant idé! Jag har dock redan köpt topsten i samma material som det som ligger på muren. MEN det man hade kunnat göra är att man drar ut elen på baksidan av tornet istället precis under topstenen och sen skär man ett snitt i topstenen där man antingen kan lägga kabel eller en led slinga. Det viktiga är såklart att snitten inte blir för djupa så att stenen riskerar att brytas men om man sänker den 5 mm så är det fortfarande kvar 25 mm gods. Dock så är det kanske inte så lätt att såga ett givet djup med en enkel vinkelslip :)

Iallafall, skulle man ändra lösning från en underliggande ledslinga så kan man lägga strömkabeln i spåret istället för ledslingan. Det betyder då så klart att den nya lösningen måste också sitta precis under topstenen men det borde inte vara något problem.
 
  • Gilla
Gammelnörden
  • Laddar…
Egentligen hade det nog varit bäst om man kunnat fästa topstenen provosoriskt tills man bestämt vad för belysning som ska göras om någon alls.

Finns det något som man skulle kunna fästa stenen och som håller hyffsat men som går att få av när jag väl ska sätta in ljus?

Dubbelhäftande matt tejp känns inte så säkert, en aning stenlim kanske men det är dyrt för bara få droppar och risken är att det det ändå sätter sig som berget. Kanske par klickar Tec7?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.