Är det någon som vet hur väggen ser ut i genomskärning i ett typiskt passivhus?
Kan det tex se ut så här innefrån:
Gips,45 mm mineralull,Tätskickt,145 mm mineralull,Cellplast, luftspalt(mellan inner och yttervägg),90mm mineralull, Vindpapp , ytterpanel?

/Tommy
 
Det låter väldigt tjockt tycker jag.

En normal brukar ha 200-250 mm isolering medan du är uppe i 300
 
Jo..Men passivhus brukar ha isoleringstjocklek på ca 400-450 mm.
Min vägg var bara ett exempel.
Passivhus är ju hus som ska kunna värmas med kroppsvärme,lampor och restvärme från maskinutrustning, dvs det ska inte behövas någon värmeanläggning.
Har bara inte hittat någon information på hur väggarna sätts ihop.

/Tommy
 
Aha. Där ser man, Nya kunskaper varje dag
 
Huskatt
Om någon vill se konstruktioner på väggar och tak etc. kan ni besöka www.isover.se och titta i isoleringsboken (den nya). Där finns bilder och U-värde för konstruktioner på lågenergihus samt passivhus.
 
En passivhus vägg kan se ut på alla upptänkliga sätt, men en isoleringstjocklek på (motsvarande minull/cellplast) 500 i tak 400 i vägg o 300 i grunden kan sägas vara standard. Det är också väldigt viktigt att huset är tätt, och förblir så, dvs man måste vara nogrann med tätskiktet, och skydda det med ett installationsskikt på 45 - 70 mm bakom ytskiktet. Det är svårt att säga vad det kostar, det beror så mycket på hur mycket man tänkt till. Har sett exempel på både nollsummespel, dvs ren vinst i energibesparing, och fördyrningar på 10%, dvs att det inte betalar sig förrän på 10 - 15 år beroende på hur man räknar med framtida energiprisökningar. Merkostnaden ligger inte i materialet, där är det ganska mycket ett nollsummespel, eftersom man slipper installera ett värmesystem, utan i mantimmar. Detta kommar man i viss utsträckning åt om man har med täthetskravet i tanken redan när man ritar huset. Det finns ett gäng hemsidor med info: www.passivhuscentrum.se, www.passivhus.nu och www.passivhus.dk.

/Anders Kyrkander
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.