Hej
Ska den vara vägghängd eller med stå på marken med markstativ ?
Fördelar/ nackdelar ?
 
Nu har jag iofs. ingen erfarenhet av vägghängd. Vi har en Thermia luft/vatten VP vid fritidshuset. Den har en utedel som bara går att ställa på marken.

Men tänkbara nackdelar med vägghängd är väl risk för buller, om den bullrande utedelen sitter i direktkontakt med huset.

Sedan kan man ju fundera över om inte luftströmmen till pumpen (sugs in på väggsidan) kan kyla ned väggen. Står den på marken så kan man ju ha den lite (eller mycket) längre från väggen. Men den aspekten har jag aldrig hört framföras, så det kanske inte alls är något problem.

Man kan ju också fundera på om utedelen kan ställas på någon helt annan plats, kanske döljas i någon rabatt, eller bakom cykelskjulet. Men det kan nog finnas avståndsbegränsningar på hur långa ledningarna får vara. Vår Thermia pump har ju kompressor inomhus i källaren. Och kör glykol i slingan till utedelen. Utedelen innehåller bara en fläkt, och kylaren. Valde den delvis av den anledningen, många andra luft/vatten pumpar har radiatorvatten ut till utedelen, där kompressorn sitter. Det känns vanskligt när det kan bli mer än -30 utomhus. Även glykolen fryser när det blir riktigt kallt, men då är utedelen avstängd, går över till tillsatsvärme vid -20.
 
  • Gilla
Lars48
  • Laddar…
Den sitter ju mer skyddat på väggen normalt sett, men det finns som sagt risk för störande ljud från vibrationer.
 
  • Gilla
Lars48
  • Laddar…
A
markstativet kräver mer eller mindre omfattande underarbete för att så rakt och inte minst stabilt, tar länge tid att få ihop,
inköpet brukar vara dyrare oxå.
utöver detta så är det den bästa lösningen.
 
Installatören av vår första lvp ställde och skruvade fast utedelen på två lättbetongblock. Står fortfarande stabilt efter cirkus 20 år.
 
Svärfar monterade deras utedel för en luft/luft på väggen utanför deras toalettt. Det lät som om man satt på Stena-färjan där.... När de bytte till vattenburet och luft/vatten pump istället så hamnade utedelen på marken :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.