39 726 läst · 161 svar
40k läst
161 svar
Bygge: Reverse flow offset smoker
Jag kan flika in om skillnad då jag har både en jätte weber klot samt en offset.
Går att få till hyfsad långrök med webern med rök chunks. Men det blir inte i närheten så bra som med en offset.
Problemet är "fire management". Hålla 100-110 grader med en weber med chunks 12h för en brisket är svårt. Även bara 6h för 3-2-1 ribbs. Där är offseten oslagbar.
Går att få till hyfsad långrök med webern med rök chunks. Men det blir inte i närheten så bra som med en offset.
Problemet är "fire management". Hålla 100-110 grader med en weber med chunks 12h för en brisket är svårt. Även bara 6h för 3-2-1 ribbs. Där är offseten oslagbar.
Har du problem med att det blir för varmt i offseten eller har du bra tips på hur man håller runt 100°?TotalControl skrev:Jag kan flika in om skillnad då jag har både en jätte weber klot samt en offset.
Går att få till hyfsad långrök med webern med rök chunks. Men det blir inte i närheten så bra som med en offset.
Problemet är "fire management". Hålla 100-110 grader med en weber med chunks 12h för en brisket är svårt. Även bara 6h för 3-2-1 ribbs. Där är offseten oslagbar.
Nej de tycker jag inte jag har. Har rätt mycket stål som buffrar värme. För tunn plåt i en offset då blir det svårt. Eller om det tjuvdrar luft. Men plåttjockleken det ska inte du ha problem med.
Det är en rätt lång startsträcka dock innan man lär sig.
Krävs inte mycket ved för att hålla 100 grader. Så var väldigt sparsam. Lite för mycket så sticker tempen.
Maten ska placeras bort från eld korgen.
Det absolut viktigaste är att du har en het och ren eld som brinner bra Får absolut inte pyra. Då sabbar du maten. Creosote. Kolla på röken. Den ska vara blåvit tunn genomskinligt. Om du bara ser värmeutrålning från skorsten då är det helt perfekt. Så egentligen. Ju mindre rök från skorsten ju bättre rökning mat och eld.
Något du absolut ska göra är att förvärma din påfyllnadsved uppe på eldkorgen. De ska vara så varma gärna att de knappt går att hantera med händerna
Då behåller du den rena varma elden när du slänger i en ny klabbe. Annars kan du kyla ner elden lite och de börjar pyra.
Det tar ett tag innan man lär sig känna sin grill. Sen sitter det.
Och kom ihåg.
"If you're looking you ain't cooking"
Det är en rätt lång startsträcka dock innan man lär sig.
Krävs inte mycket ved för att hålla 100 grader. Så var väldigt sparsam. Lite för mycket så sticker tempen.
Maten ska placeras bort från eld korgen.
Det absolut viktigaste är att du har en het och ren eld som brinner bra Får absolut inte pyra. Då sabbar du maten. Creosote. Kolla på röken. Den ska vara blåvit tunn genomskinligt. Om du bara ser värmeutrålning från skorsten då är det helt perfekt. Så egentligen. Ju mindre rök från skorsten ju bättre rökning mat och eld.
Något du absolut ska göra är att förvärma din påfyllnadsved uppe på eldkorgen. De ska vara så varma gärna att de knappt går att hantera med händerna
Då behåller du den rena varma elden när du slänger i en ny klabbe. Annars kan du kyla ner elden lite och de börjar pyra.
Det tar ett tag innan man lär sig känna sin grill. Sen sitter det.
Och kom ihåg.
"If you're looking you ain't cooking"
Redigerat:
Ja fast du röker du väl inte maten?
Länk till firemanagment
Länk till firemanagment
Flis och briketter är inte samma sak. Närmaste man kan komma offset rök smak är om man kör/eldar chunks.
Ok, tjuvluft alltså? Menar du tjuvluft från luckan till matkammaren då? Eller skorstenen? Från eldlådan kommer det ju att vara luft in. Jag ska skära ut rejäla ventilationsluckor till eldlådan så att jag kan få bra med syre till bra förbränning.TotalControl skrev:Nej de tycker jag inte jag har. Har rätt mycket stål som buffrar värme. För tunn plåt i en offset då blir det svårt. Eller om det tjuvdrar luft. Men plåttjockleken det ska inte du ha problem med.
Det är en rätt lång startsträcka dock innan man lär sig.
Krävs inte mycket ved för att hålla 100 grader. Så var väldigt sparsam. Lite för mycket så sticker tempen.
Maten ska placeras bort från eld korgen.
Det absolut viktigaste är att du har en het och ren eld som brinner bra Får absolut inte pyra. Då sabbar du maten. Creosote. Kolla på röken. Den ska vara blåvit tunn genomskinligt. Om du bara ser värmeutrålning från skorsten då är det helt perfekt. Så egentligen. Ju mindre rök från skorsten ju bättre rökning mat och eld.
Något du absolut ska göra är att förvärma din påfyllnadsved uppe på eldkorgen. De ska vara så varma gärna att de knappt går att hantera med händerna
Då behåller du den rena varma elden när du slänger i en ny klabbe. Annars kan du kyla ner elden lite och de börjar pyra.
Det tar ett tag innan man lär sig känna sin grill. Sen sitter det.
Och kom ihåg.
"If you're looking you ain't cooking"
Hmm, det där med att värma veden är nog en bra idé. Min eldlådan är ju rund så jag får i så fall bygga något någon sorts korg uppe på.
Tjuvluft till hela enheten som gör att elden får mer syre och får mer fart.
Ju tätare ju lättare att justera.
Min är också rund. Behövs ingen speciell anordning. Brukar bara ställa ett par klabbar på eldlådan eller på röktunnan. Det räcker för att de ska förvärmas.
Ju tätare ju lättare att justera.
Min är också rund. Behövs ingen speciell anordning. Brukar bara ställa ett par klabbar på eldlådan eller på röktunnan. Det räcker för att de ska förvärmas.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Otroligt snyggt bygge!
Man blir onekligen inspirerad och sugen på att sätta igång själv, så du får ursäkta att jag kidnappar din tråd.
Vad tror ni experter om att använda en kamin som brännkammare?
Typ denna:
Men sedan modifiera den så att man tar ut rökgaserna från sidan i stället för från toppen in i rökkammaren.
Något sånt här:
Är nämligen sugen på att bygga in det hela i ett utekök, något sånt här:
Man blir onekligen inspirerad och sugen på att sätta igång själv, så du får ursäkta att jag kidnappar din tråd.
Vad tror ni experter om att använda en kamin som brännkammare?
Typ denna:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Men sedan modifiera den så att man tar ut rökgaserna från sidan i stället för från toppen in i rökkammaren.
Något sånt här:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Är nämligen sugen på att bygga in det hela i ett utekök, något sånt här:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Riktigt smart lösning!! Borde fungerar. De enda är väl att kolla volymerna på både eld och rök delen. Finns lite regler där för bästa funktion. Finns en calculator tidigare i den här tråden.
Och plåttjockleken är viktig. Du vill inte bygga en Landman
Och plåttjockleken är viktig. Du vill inte bygga en Landman
Tackar för det! Den kommer bli jättefin när den är målad och alla trädetaljer kommit på. Men jag är ganska nöjd hittills måste jag säga.DaErkiman skrev:
Jag ser inga problem att använda kaminen. Ganska smart med tanke på att den förmodligen är tjock i godset. Utan att vara någon expert så tror jag Att du ska försöka ha så kort avstånd som möjligt mellan matkammaren och eldlådan för att inte suget ska påverkas negativt. Det finns flera olika kalkylatorer där man kan mata in värden för matkammaren och sedan får du uträknat värdena på resten : eldlådans volym, ventilationsluckornas storlek, skorstenens längd och tjocklek etc etc. dock så har jag läst på amerikanska forum att kalkylatorn inte ska ses som 100% utan man kan få det att fungera ändå med andra värden.