Angående röken så var det, mm ja rök som kom ut ur fack 3 när man lyfte bort brädan. Vad de var för rök vet jag inte. Men det borde tyda på att gliporna inte är tillräckliga. Det sitter ju en del löv och skit i vissa glipor.
 
  • Gilla
R1chard
  • Laddar…
Lite moment 22. Du behöver få ned luft för att ventilera, samtidigt får du mer skit ned i bredare springor. Men nuvarande konstruktion lär ha en livslängd på minst 10år, så det kanske är värt att bara låta det vara och byta allt när det är dags....
 
J
Larsa Larsa skrev:
Lite moment 22. Du behöver få ned luft för att ventilera, samtidigt får du mer skit ned i bredare springor. Men nuvarande konstruktion lär ha en livslängd på minst 10år, så det kanske är värt att bara låta det vara och byta allt när det är dags....
Håller med, skulle inte bekymra mig. Däcket kommer att hålla absolut minst i 10 år och allt krångel spelar marginell roll, om ens någon, på livslängden.

Vill du ha finare trall skulle jag testa att vända. Men då blir det ju fula ränder efter kontakten med "reglarna". Eller också låter du det vara ett par år A
tills orken kommer och så gör du helt nytt
 
  • Gilla
Larsa
  • Laddar…
Tack för er input! Jag tänkte gör följande :

- Vända samtliga plankor
- Såga upp hål och sätta nät i änden här :

y1rxhOa.jpg
- Skrubba ny vända brädorna med sopa och vatten
- Dra på rikligt med nästan koncentrerad sopa

Vad tror ni om detta? Ska jag kanske välja något annat än sopa som avslutande behandling? Hur motverkar jag så att inte plankorna böjer sig igen?
 
Du kan inte göra så mycket åt att plankorna kupar sig, det är nattligt när ena sidan är utsatt för omväxlande väder och den andra är skyddad.

Nu när du ändå vänder bräderna rekommenderar jag att du lyfter bort de plattor som det inte ligger någon regel på, då blir det mindre fukt under altanen och allt håller längre.

När det sedan om några år är dags att byta trallen bör du ta bort alltihopa, även plattorna, gräva ur ca 20-25 cm (förhoppningsvis är det bara sand, då är markarbetet sedan klart isåfall), lägga tillbaka några plattor som stödpunkter, lägga upp stående reglar som du kortlar lite här och där för stabiliteten, och sedan skruvar på ny trall.

Någon form av dränering i kanterna behövs också, helst redan nu, vilket kan vara knepigt om din gräsmatta är helt plan, det är därför det är så fuktigt under din altan. Hålen du planerar är en liten hjälp på vägen, men gräv gärna ur en remsa ur gräsmattan och fyll upp med småsten av något slag.

I min trädgård är det sluttning vid altanen, då vi lade bara kantsten runt hela, men lämnade en glipa på ett ställe där vi lade en nedsänkt gammal fönsterbräda i eternit*, som förra ägaren haft som kantsten på en rabatt. Nu hänger gräset över den så att den inte syns alls, men den dränerar altanen fint, så att det blir en liten bäck i slänten vid störtskurar.

* Man kan givetvis använda något annat än eternitfönsterbrädor, som dock är ofarliga när de användas på detta sätt ;)
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Tack! Låter som jag har en plan då, frågan är behandlingen av plankorna? Tvättar man dem först med utspädd Grumme Grön Sopa och sen lägger man på outspädd Grön Sopa? Inget annat behövs?

Jag har liknande brädor i uterummet, de verkar inte vara behandlade alls, man kan se vattenfläckar på dem där det regnat in. Ska jag behandla dem på samma vis som ovan?
 
Har nu sågat upp hål i änden på däcket, nästa steg är att göra rent springorna med kompressor eller annat verktyg samt sätta lite nät :

oPq0zr9.jpg
SDhOyvo.jpg
YY58tgS.jpg
2w7nvY2.jpg
FqPBA3c.jpg
YB8nf95.jpg

Är faktiskt inte helt med på hur original konstruktionen var tänkt, det fanns inget ställe för vatten att rinna ut?

Egentligen hade jag velat slippa sätta nät efter som det verkar smidigt att kunna spola eller blåsa ut smutsen genom gluggarna. Men jag antar att om jag inte sätter för där så kommer alla möjliga djur bosätta sig där.

Förövrigt har vi bestämt oss för att endast tvätta av med såpa, man ska ju tydligen inte behöva göra så mycket med tryckimpregnerat trä. Vi har redan påbörjat tvätten av uterummet och där blev det bra iallafall! Vi tänkte först om vi skulle lägga wax på det efter som vi har pool i uterummet på somrarna men tryckimpregnerat trä ska som sagt klara av det.
 
Jag skulle nöja mig med att bara rengöra noga med såpa och en skurborste , och sedan olja med någon pigmenterad olja, något åt ädelträhållet, rödaktigt eller så för att skyla det eftersatta underhållet.
 
Har nu tvättat trallen med trallrent från Biltema. Man får ju säga att medlet är effektivt men det är ändå väldigt mycket manuellt jobb utan högtryckstvätt. Jag är dock rädd för att en högtryckspump hade haft sönder trallen ännu mer så troligen var vanlig skrubbborste rät väg att gå.

a4ubCWG.jpg
R1FK4R4.jpg
iaXIlwA.jpg
PMumQIT.jpg
89Z4gBA.jpg
bpXWmEm.jpgqFb5RtE.jpg

Egentligen hade man väl kunnat tvätta av golvet en gång till men det är på tok för mycket jobb så nästa steg får bli att dra på såpa(1 såpa + 2 vatten delar).
 
  • Gilla
Jotsat och 1 till
  • Laddar…
Vände du trallen eller bara tvätt?
 
Den e endast tvättad/skrubbad med trallrent. Nästa blir en omgång såpa, sen får det vara färdigt.

Till nästa år får det nog bli en högtryckstvätt med special munstycke. De var ganska jobbigt att skrubba förhand även om det är en liten uteplats.
 
  • Gilla
nino
  • Laddar…
Ser bra ut (y)
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
J
Vilken reklam för Biltema! Ser ju extremt bra ut, nästan nytt! Grymt jobbat
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.