2 755 läst · 7 svar
3k läst
7 svar
Äggkokare
Har funderat på detta i 10 år minst men nu måste jag få svar. Äggkokaren har ett graderat mått. Mer vatten till hårdkokt och mindre till löskokt. Så långt allt väl. Men inom hårdkokt (och de två andra alt) finns det gradering på 1-7 ägg där man har mest vatten om man har 1 ägg och minst om man har 7.
Om det hade varit samma mängd vatten oavsett antal ägg som i en gryta så hade jag förstått men varför behöver äggkokaren mindre tid att koka 7 ägg än 1? Obs vattnet nuddar ju aldrig äggen-info för er som aldrig sett en äggkokaren. Tacksam om ngn smartass kan reda ut detta för mig.
Om det hade varit samma mängd vatten oavsett antal ägg som i en gryta så hade jag förstått men varför behöver äggkokaren mindre tid att koka 7 ägg än 1? Obs vattnet nuddar ju aldrig äggen-info för er som aldrig sett en äggkokaren. Tacksam om ngn smartass kan reda ut detta för mig.
Bästa svaret
Sju ägg tar mer plats än ett, alltså behövs mindre vatten för att skapa ånga som gör så att äggen tillagas
Nja. Det är nog inte förklaringen. Vattet skulle ta slut fort om det var så. Men fler ägg kondenserar mer vatten, så att det räcker längre.
Äggen producerar inte vätska. Men ånga kondenserar på äggen och rinner tillbaka ner. Ju fler ägg desto mer ånga kondenserar i stället för att bara försvinna ut genom hålet. Därför räcker det längre med fler ägg.