Vi hyr ett torp och i köket har vi en gammal murad öppen spis. Målade den i somras och den blev som ny! I vinter har vi eldat rätt så mkt vilket resulterade i att ”pappen” som satt spänd utanpå tegelstenarna släppte och det blev bubblor. Vi hade inte en aning om att det satt papp utanpå utan trodde att det var puts då det var en viss struktur på ytan.. frågan är; hur åtgärdar man detta? En del gick att riva loss väldigt lätt, men resten sitter som berget.. kan man lägga puts på spisen där det lossnat? Eller vad gör man? Tack på förhand!
 
  • Skadad murad öppen spis med puts som lossnat, exponerad tegelvägg, och dekorativa blå detaljer på överkant i ett lantligt kök.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Murad vägg med skadad yta där vitmålad spänd papp har lossnat och fått bubblor, och visar underliggande grov struktur.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det där är inte en öppenspis. Det är en rörspis.
 
Ok:)
 
Nån har en gång i världen tapetserat ovanpå putsen. Kanske som ett alternativ till att putsa om den. Det är inte helt rätt tycker jag och inte heller motiverat med tanke på hur enkelt det vore att i stället göra rätt, dvs fylla i med samma puts som innan (kalkputs rimligen) och sedan slamma (måla) på hela rörspisen med kalkslam så blir det vitt (eller annan färg med pigment).

Ingen större skada skedd troligen, du kan ta bort det som är löst och fylla i ojämnheter med kalkbruk.

Kalkbruk gör du genom att blanda murkalk E med vatten och låta stå nån dag eller hellre längre. Då får du kalkpasta. Denna kalkpasta blandar du med sand så får du murbruk/putsbruk eller späder med vatten så får du kalkslam. Handskar och skyddsglasögon på: det är starkt basiskt.

Om det behöver fyllas i runt luckan därför att hettan får putsen att lossna ska du istället ha lerputs där (liksom ovanpå teglet inuti eldstaden). Lerputs är lera från närmsta dike som du om nödvändigt blandar med lagom andel sand. Det går att slamma vitt med kalkslam ovanpå lerputs. Detta kalkvitt kommer så småningom att lossna av hettan men det är lätt att slamma på igen tills det ska vara extra fint.
 
Det ska dock poängteras att blir det sådär så eldar ni för hårt. De tål inte hur mycket som helst även om det såklart är roligt att mata in ved. Man ska elda försiktigt och sen utnyttja värmen i murstocken sen ungefär som man ledar i en kakelugn. Matar man bara in ved och eldar på så blir de för varma och förstörs.
 
Ja precis, rörspis och kakelugn: det enda som skiljer är ytskiktet. Båda utvidgar sig när de blir varma och det händer då att småsmå och helt ofarliga sprickor öppnar och sluter sig igen när de svalnar, för kakelugn sker det mellan kaklen och för rörspis i putsen. Tekniken att elda är densamma, det sägs ofta "elda försiktigt" men tolka för allt i världen inte det som att det ska fjöseldas med två vedträn i taget i timmatal: det är fel teknik!

De är gjorda för att braseldas och för att spara ved och tid. Öppna spjället. Lägg in en stor omgång ved och tänd ovanifrån ovanpå vedtraven, stäng luckorna, låt det brinna ut och när det är garanterat helt utslocknat och all glöd slocknat kan spjället stängas (OBS ta inga risker: koloxidfara!). Elda inte med öppna luckor men när det brunnit ut till glöd går det utmärkt att öppna och grilla mm, även då förstås med spjället öppet. Lägg inte in mer ved förrän rörspisen svalnat, typ tidigast ett halvt dygn senare.
 
brinner pappen om du sätter en tändsticka mot?
 
  • Gilla
ValterP
  • Laddar…
Om man eldar en kakelugn riktigt så ska den aldrig bli varmare på utsidan än att man kan lägga handen där. Det bör rimligen målad papp klara utan problem.
Läs här: https://www.gysinge.com/article/1165/om-kakelugnar

På bilden är det översta lagret som färgen sitter i väv, inte papp.
Sen funderar jag vad du målade med, ifall en modern plastfärg t.ex. som är tät (och värmekänslig?) ev. kan bidra till att det förvärrats.
 
Letade lite kring rörspisar och hittade den här gamla tråden. Den där pappen är asbest
 
  • Gilla
ValterP
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.