Har fått en extra debitering från byggfirman där de utöver timkostnad vill ha betalt för verktyg de hyrt, i detta fall tigersåg och laser för att mäta. Det handlar i runda slängar om en 5000 kronor vilket är mycket pengar ändå utöver timdebiteringen.

Är blåögd och trodde att en byggnadsarbetare normalt sett tillhandahåller detta, i synnerhet när det är en av de största lokala aktörerna.

Tacksam för råd, betala eller bestrida?

//Generellt
 
Hej !
Vi betalade för de verktyg som de inte ägde dvs laser ställningar osv, tigersåg kostar inget att köpa in, en laser o ställning däremot kostar stålar.

// Goerana
 
Generellt skrev:
Tacksam för råd, betala eller bestrida?
Enligt konsumenttjänstlagen så har ni rätt att anta att en hantverkare har de nödvändiga verktyg som behövs för att utföra arbetsuppgiften, om ej annat överenskommits.
Om de inte tidigare upplyst om att det tillkommer maskinhyror av olika slag skall ni inte betala detta utöver timkostnaden.

Bestrid!
 
Tack för svaren och synpunkterna!

Kommer absolut att bestrida fakturan, även om det känns tufft att strida mot ett stort byggnadsföretag.

Tråkigt, för jobbet är utfört bra, och hade gärna anlitat dem igen men det blir tveksamt med denna strid. I det här fallet tycker byggnadsfirman dessutom att vi borde förstå bättre och att det självklart tillkommer hyra av maskiner, men det är första gången vi anlitar en byggnadsfirma så därav blir man konfunderad och därav kanon att jag fått svar så snabbt och konkret.
 
Har ni gjort upp ett pris i förväg? I så fall skall du bestrida kostnaden.

Om ni har gjort upp ett löpande räknings-avtal ingår normalt handverktyg såsom hammare, tumstock och skruvmejsel etc i timpenningen. Inga elektriska verktyg eller annan specialutrustning.
 
Inga elektriska verktyg! Varifrån kommer den regeln? Det låter som något som hängt med sedan 40-talet.
 
Det var dessutom mycket pengar. Hur länge hade de verktygen egentligen?
Jag kollar i prislistan: en laser kostar 200:-/dygnet, en tigersåg 51:-. Det blir nästan 20 dygn!
 
andersmc skrev:
Inga elektriska verktyg! Varifrån kommer den regeln? Det låter som något som hängt med sedan 40-talet.
:) Nåja, om den kommer från 40-talet vet jag inte men regeln finns i exempelvis AB 92.

 
Generellt skrev:
Kommer absolut att bestrida fakturan, även om det känns tufft att strida mot ett stort byggnadsföretag.
Jag tror faktiskt att du har större chans att få rätt mot ett större företag än mot en "småskuttare" eftersom de har mer koll på lagar och förordningar.
Hänvisa till konsumenttjänstlagen §4:
"om inget annat får anses avtalat, ingår det i tjänsten att näringsidkaren skall tilhandahålla behövligt material"

M.a.o. om de inte redovisat att det kommer att tillkomma kostnader för vissa maskiner etc. så har du rätt att anta att de skall hålla med detta i det timpris som du fått.
 
Stå på dig. Betala inte.
Idag har byggherren i regel tolkningsföreträde om sådant som inte uttryckligen har överenskommits.
Denna rätt stärkes för ett par år sedan, just med tanke på att byggaren inte i efterhand skall kunna hävda att "det och det ingick inte".
Tar han på sig ett jobb skall detta slutföras utan "extra" fakturer.
 
Vilket avtal har du skrivit med entreprenören? ABS 05? Ingicks avtalet 2005 eller senare? Isåfall gäller det byggherren påstår (dvs du) om hur pris ska beräknas, om inget annat avtalats skriftligt. Detta borde vara till din hjälp ifall avtalet inte nämner något om verktygshyra.

Vad gäller den text volvo citerade om matrial så hjälper den dig nog knappast dock, eftersom det i ditt fall inte är frågan om material utan verktyg/materiel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.