Har precis fått offert på två olika luftvatten pumpar. Den ena är Thermia Atec9 och den andra IVT air 409. Prismässigt är de identiska och även uppgivna prestanda.Tycker thermias garantier verkar bättre i övrigt har jag ingen uppfattning. Finns det nåt annat som talar för den ena eller andra ?
 
En dålig installatör kan förstöra vilken värmepump som helst... Lägg mer vikt vid att välja en bra installatör än att fundera på fabrikatet. Alla stora tillverkares produkter är tillräckligt bra.
 
Vi har Thermia luft vatten VP (dock inte den modellen) vid vårt fritidshus norrut. Vi valde då för typ 10 år sedan Thermia, framförallt baserat på statistik över fel, som Folksam gav ut då. Vet inte om den fortfarande ges ut.

Då var det dramatisk skillnad mellan Thermia och IVT/NIBE (de 3 stora leverantörerna). Folksam listade antal fel per modell. Där IVT och NIBE hade 100 - 500 fel per modell, låg Thermia på siffror mellan 0 och 10. Men det var alltså statistik för 10 år sedan, som då gick ca 10 år bakåt i tiden.

Vi hade en del problem med vår Thermia, som berodde på en felkonstruerad elvärmd droppränna för avfrostningsvatten, uppvärmningen var för klen vid utetemperaturer under -15. Det resulterade i att utomhusdelen frös sönder. Thermia support var väldigt bra att ge hjälp. Värmepumpen har fungerat klanderfritt efter bytet av utomhusdelen, nu med en fungerande avfrostningsränna.

Vi har numera också en Thermia bergvärmepump på vårt hus i Stockholm (köpt efter problemen vi hade vid fritidshuset, gillade deras kundservice).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.