Ett problem att bygga "billigt" idag är väl att många inte hinner med att göra jobbet själva. Köper du allt material själv och gör allt arbete själv (som man gjorde förr med släkter och vänner) så blir det inte så dyrt.
 
K
BirgitS BirgitS skrev:
SCB har en del. Denna sida är lite gammal och går inte så långt tillbaka i tiden men den kom fram vid sökningen: [länk]
Den stora anledning till att kostnaderna minskat är att räntan har gått ner! Man kan ju fundera på vad det innebär för folk och land den dag som räntan går upp till rimliga nivåer samtidigt som arbetslösheten går i taket.

Men här på forumet är det väl ingen som belånat sig :)
 
  • Gilla
Kung Louie och 1 till
  • Laddar…
Det är ju ett klassiskt feltänk att eget arbete skulle vara gratis. I de allra flesta fall är det "billigare" om man fortsätter arbeta med sitt vanliga jobb och avlönar någon som faktiskt kan bygga, än att man ska ge sig på ett arbete man är relativt oerfaren på. Det som ev. förhindrar detta är den s.k. skattekilen, att man måste avlöna denna någon med skattade pengar. Det är lätt att då tänka att det är skatten som är bekymret, men i själva verket är bristen i ett samhälle som arbetar med skatter att eget arbete är skattefritt. Det är precis samma problem i förhållandet mellan ett eget ägt boende och ett hyrt sådant, att det hyrda måste finansiera skatt men det eget ägda är skattefritt. I praktiken innebär detta att man skattesubventionerar den som äger sitt boende, men eftersom de flesta lånar till sitt boende så skattesubventioneras istället bankerna.

Om vi bortser från feltänken, och återgår till huvudfrågan, så tänker jag mig att en stor del av kostnaderna förknippade med ett bygga ett småhus är mer eller mindre oberoende av storlek och standard. Lösningen för detta är att göra som gjorts vid ett flertal tillfällen tidigare, att bygga t.ex. grupphusområden med små tomter, likadana hus och med gemensam projektering för garage och samfälligheter. Vill man ha det ännu billigare bygger man dessutom husen i radhuslängor. Problemet? Folk verkar inte vilja bo på det viset.
 
  • Gilla
Hojte och 1 till
  • Laddar…
Det är inget feltänkande.

Om man själv arbetar i ett relativt lågavlönat yrke så blir det i storleksordningen tre-fyra timmar som man måste arbeta åt sin arbetsgivare för att nettolönen efter skatt och pendlingskostnad skall räcka till att anlita byggfirma en timme.
Om man är hyfsat högavlönad blir det i storleksordningen 2 timmar.

Allt arbete som tar mindre tid att göra själv än att tjäna loss pengarna till och som man kan göra själv med fullgott resultat lönar sig ekonomiskt att göra själv. Så enkelt är det.

Har man själv yrke där man är undersysselsatt i perioder så behöver inte det första kriteriet uppfyllas för att det skall löna sig att bygga åt sig själv. Eftersom alternativet är att använda tiden till att glo på TV och pimpla öl så är allt som blir gjort på dödtid ren vinst hur lågproduktivt det än är. Då kan man gräva en grund för hand eller skräda bjälkar med bila om det för projektet framåt.

Skulle eget arbete vara beskattat skulle det bli nödvändigt att fyrdubbla de lägsta lönerna för att de skulle gå att leva på. Ingen arbetsgivare har råd att betala det. Fantasier.
 
  • Gilla
Kallebo och 1 till
  • Laddar…
Som flera skrivit tidigare...
Dom fasta kostnaderna är i många fall lika höga, oavsett om man bygger 40 m2 eller 140 m2.
Sen går det alltid att spara in många kronor på att se över materialvalen t.e.x köpa ett begagnat kök eller kanske t.o.m få ett kök gratis mot att man monterar ner det själv.
Mycket jobb men har man bara tiden och intresset att orka hålla på så visst kan man bygga billigt även idag men tyvärr så har väl många hakat på trenderna att med låg ränta kosta på sig många tillval som kan få vilket hus som helst att skena iväg i pris...
Sen håller jag helt med TS om att det finns alltför många fördyrande regler angående husbyggen i detta land...
 
  • Gilla
Fredrik99 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.