Bob_the_builder
Det ska göras en värdering (oftast av en värderingsman som banken utser). Hans/hennes utlåtande ska sedan tas med till banken. Om huset värderats till 2 milj och ni får 85% i bottenlån bli det alltså 1,7 milj. Resten blir er kontanta insats, alt topplån. Vad huset kostat att bygga är i det här läget inte intressant.
 
Bob_the_builder
Ja, byggnadskreditivet är pengar man lånar för att bygga. Summan är taket för vad du får låna (1,2 milj). Du plockar ut pengar efter hand och betalar t.ex. tomt, grund, stomme osv.

När din kontantinsats används kan variera. Har du faktiskt kontanter kan du ju ev. köpa tomten utan att låna. Har du pengarna placerade i t.ex. en lägenhet är det sannolikt så att du lånar till allt under byggtiden och när det sedan är dags för omplacering av lånet så betalar du av med lägenhetspengarna.
 
jossan skrev:
Så om det står 1.2 miljoner på vårat kreditiv så är det dom pengarna vi lånat av banken?
De har tagit ut pantbrev på hela summan så då måste kontantinsatsen vara utanför lånet eller hur?
Inte riktigt. Har ni ett kreditiv på 1.2 mille så betyder det att ni har möjlighet att låna uppemot detta belopp. Man lånar bara de pengar som man utnyttjar från kreditivet.

Kontantinsatsen har egentligen inte något med lånet att göra förrutom att man behöver låna mindre pengar och får större skillnad mellan värdering på huset och lånebehov.
 
Bob_the_builder
Precis.
 
jossan skrev:
Dom pengarna som står på kreditivet är då dom pengar vi har rätt att utnyttja som lån, eller?
Under byggtiden- ja.

När huset sedan är färdigt sker en värdering. Efter den vet ni storleken på resp topp- och bottenlån.


 
Bob_the_builder
OK, vi säger så här:

Exempel 1:
--------------
Ert hus kommer enligt kalkylen kosta 1,2 milj. Den summan har ni sökt kreditiv för. Huset byggs. Produktionskostnaden slutar på 1,1 milj. Ni har än så länge bara tagit pengar från kreditivet. Huset värderas, dock bara till 1,0 milj eftersom ni valt att bygga i glesbygd. Det är nu dags att placera lånet och flytta in. Ni har nu sålt er bostadsrätt och har efter att ha löst det lånet 300 000 kontant.

Ni har nu lån på 1,1 milj, ett hus som är värt 1,0 samt 300 kkr kontant.

Ni "ger" banken 300 kkr, lånar 750 kkr (75%) i bottenlån (hypotek) samt 50 kkr i topplån (banklån). Ni har nu löst kreditivet.


Exempel 2:
--------------
Ni bestämmer er för att bygga hus och köper en tomt för 300 000 ärvda kronor. Nu går ni till banken och ansöker om byggnadskreditiv. Kreditivet motsvarar den planerade produktionskostnaden (plus 200 kkr som extra säkerhet), totalt 2,0 milj. Huset byggs och kostar 1,9 milj. Värderingsmannen säger att huset är värt 2,9 milj! Nu går ni till banken och vill placera lånet. Ni får om ni vill låna 2,175 milj (vid 75 % bottenlån), men behöver ju bara 1,9 för att lösa kreditivet. Vill ni låna 275 kkr extra för att ha pengar över till exempelvis trädgård, bil, resor eller något annat har banken knappast synpunkter på det.


Kontantinsatsen har alltså inget med kreditivet att göra. Banken gör dock en bedömning av husets framtida värdering. Om den bedöms bli avsevärt högre än produktionskostnaden är det kanske inte nödvändigt med någon kontantinsats alls. Om värderingen i stället bedöms bli lägre än prodkostnaden vill ju banken ha en hög kontantinsats.
 
Storleken på kreditivet har inget med storleken på det kommande lånet att göra.
 
Kreditivet är dom pengar du får låna för att BYGGA UPP huset.

Efter huset är byggt gör banken en värdering av huset, som ligger till grund för hur stort det "riktiga" lånet får vara.

Med det riktiga lånet klart så löser du in kreditivet.

(Kontantinsatsen kan du ha använt redan från början till exempelvis tomtköp eller nåt, du behöver alltså ingen ny kontantinsats när du får huslånet. Förutsatt förståss att banken värderar huset till mer än KREDITIVET som du använt till byggandet av huset.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.