Hej
Jag har köpt en lampa, visningsexemplar från mässa, som saknade stickkontakt. Lampans kabel har tre ingående ledningar men dessa saknar färg. Hur vet jag vilken som ska kopplas till jord, nolla respektive tändtråd? Bilden visar kabeln och utseende på vägguttag. Kommer använda en stickkontakt med jord.
. Lampa utan stickkontakt med tre oisolerade ledningar framför ett svenskt vägguttag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kika i koppen på armaturer, jorden brukar vara skruvad en plint i koppen och två trådar till själva lampan.
 
Ta först reda på om den tredje tåten är jord eller krontändning. Någonstans sitter det en liten plint där allt är hopkopplat, leta reda på den och se efter.
 
Har nu lyft ner lampan och tittar i koppen, som ser ut enligt bilden. Jag har kortat upphängningskedjan och då fått en bit kabel över som perfekt motsvarar avståndet från takkrona till uttag. Hade tänk slippa skarva kabeln i koppen. Som ni ser finns det jordkablar i koppen. I övrigt verkar det inte gå att dela lampan för att hitta någon plint eller ledtråd till jord eller kronkoppling. I koppen sitter dock en märkning med siffrorna 16, 23 och 150. Är det ngt att gå på?
Takkronans inre med elektriska kablar, jordkabel och märkning på en gul bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inuti en lampkopp med elektrisk anslutning och CE-märkning, jordkablar och siffrorna 16, 23, 150 synliga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Var är andra änden på sladden?
 
D Daniel 109 skrev:
Var är andra änden på sladden?
Den försvinner ner i själva lampkronan. Trådarna som stickkontakten ska fästas i ser du till höger om koppen i första bilden i mitt andra inlägg.
 
Kan du inte ladda ner manualen till den hos tillverkarens hemsida?
Stod Markslöjd på etiketten.
 
Du måste mäta upp var trådarna som försvinner tar vägen. Detta gör du med en ohmmeter eller summer, en vanlig multimeter av enkelt slag brukar innehålla både och.
Hittar du lampan på Markslöjds sida så kan det finnas något produktblad med ledtrådar.
 
  • Gilla
RobertFors
  • Laddar…
Oavsett sladden som går ner i röret får du skarva i koppen om det ska bli rätt. Du har uttag med jord och lampans jordanslutning är stumpen uppe i vid koppen. Verkar vara utfört för klassisk kronkoppling med tre trådar ner till lamporna. Det kan du heller inte använda med din kontakt så du får koppla hop till två trådar som tänder allt.

Som sagt mät vilken som är gemensam för alla lampsocklar och lägg ihop de två andra. Sen en bit sladd med jord från uttaget och hopkoppling i koppen.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.