Corneliatt Corneliatt skrev:
Vad ni än gör, acceptera ingenting bara för att få flytta in i huset,. Låt det ta den tid det tar! Gör en ny besiktning med annan besiktningsman där även KA är med. KA ska göra långt mer än att samla in papper:
"Den kontrollansvarige ska medverka till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Den kontrollansvarige ska bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan. Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked." - Boverket

Om man själv inte riktigt har kunskapen så kan ni ju också fråga någon sakkunnig i familjen eller i vänskapskretsen om de kan tänka sig att medverka. Allt för att så mycket som möjligt ska bli upptäckt och dokumenterat.

Lycka till, hoppas det löser sig för er!
Den kontrollansvariga är anställd av huvudentrepenören och den jag väntat på dokument på avvikelser som jag inte fått se.
Frågan är om nuvarande besiktningsman godkänner entreprenaden och vi kan flytta in och fortsätta processen eller om vi ska vägra. Blir ett problem med vår boendesituation då.

Har själv vart inom branschen och har familj som har stora kunskaper men inte just denna entreprenad med självbyggeri. Skiljer sig åt från det normala.
 
Det känns som du har två stora fel i hanteringen. KA skall vara oberoende av entreprenören. Och bes. mannen skall utses av dig, och specifikt INTE en bes. man som byggaren föreslår.
 
  • Gilla
Visua och 1 till
  • Laddar…
R RobertEdward skrev:
Den kontrollansvariga är anställd av huvudentrepenören och den jag väntat på dokument på avvikelser som jag inte fått se.
Frågan är om nuvarande besiktningsman godkänner entreprenaden och vi kan flytta in och fortsätta processen eller om vi ska vägra. Blir ett problem med vår boendesituation då.

Har själv vart inom branschen och har familj som har stora kunskaper men inte just denna entreprenad med självbyggeri. Skiljer sig åt från det normala.

Klippt från Boverkets hemsida:

Den kontrollansvariges relation till den som utför ett arbete
Den kontrollansvarige ska ha en självständig ställning i förhållande till den som utför den åtgärd som ska kontrolleras. Den kontrollansvarige bör inte vara nära släkt eller ha ett anställningsförhållande till den som utför åtgärden. Med nära släkt avses make, maka, sambo, förälder, barn eller syskon. Den kontrollansvarige och de personer som utför de åtgärder som ska kontrolleras kan inte arbeta inom samma företag, de kan dock arbeta inom samma företagsgrupp eller inom samma koncern.

så om det är som du säger att KA är anställd av huvudentreprenören så är han jävig och skulle inte fått uppdraget från första början.

Också detta klippt från Boverkets hemsida:

Om en kontrollansvarig missköter sig
Om en kontrollansvarig inte utför sina uppgifter, ska byggherren omedelbart underrätta byggnadsnämnden. Om byggnadsnämnden då finner att den kontrollansvarige inte fullgjort sina skyldigheter kan nämnden besluta att befria den kontrollansvarige från uppdraget. Byggnadsnämnden ska då besluta att en ny kontrollansvarig ska utses, som byggherren föreslår. Om byggherren inte föreslår en ny kontrollansvarig, får byggnadsnämnden förbjuda att arbetena fortsätts. Detta eftersom det, i de flesta fall, ska finnas en kontrollansvarig som bland annat har i uppgift att bevaka att kontrollplanen följs. Nämnden ska underrätta det certifieringsorgan som meddelat behörigheten om sitt beslut. Certifieringsorganet har då möjlighet att ta ställning till om certifikatet ska återkallas.

Kan du inte åberopa ovan?
 
Du får kräva att en ny besiktning görs, med en besiktningsman utsedd av dig och inte anställd av AC... Risken är att du får betala den besiktningen men det kan det vara värt.

Men du har nu lärt dig 2st viktiga saker tills nästa gång du ska bygga hus. Du ska själv utse KA. KA ska inte vara rekommenderad av HE eller säljare. Besiktningsman skall du själv utse Besiktningsmannen skall även han eller hon vara utsedd av dig, BM skall inte vara rekommenderad av HE.

Dock har jag en känsla att du inte har några planer på att bygga ett nytt hus den närmaste tiden. Så tyvärr är det som vanligt man lär sig av sina misstag:)
 
  • Gilla
Anna Q Korhonen
  • Laddar…
[QUOTE="RobertEdward, post: 2903443, member: 173670"
Har själv var....a.[/QUOTE]

Om du har ett avtal enligt ABS-09 så kika på §56 i konsumenttjänstlagen som styr besiktningsförfarandet. (enligt punkt 25 i ABS-09)
 
Hej

har följt tråden lite. Påmminer lite om vårt case men bes-man utsågs av Nordic på uppdrag av husleverantör, vi hade delad entreprenad. Visade sig att bes-man missat saker och var för snål i summan som vi skulle hålla inne med. KA-jobbade tydligen i samma koncern som Bes-man och det uppdagades efteråt att han inte kunde säga vad han ville pga det. Dock långt efter, ca ett år, så det gick inte att göra en ny besiktning. Men hur som helst, vi är ute efter en besiktningsman som är rak och står upp mot byggare och leverantörer. Dessvärre är alla inte opartiska. Någon som har bra tips.

En granne till mig ska ha fått ex 20 000 i avdrag bara för att det var fel på en kakelplatta, i vårt fall fick vi hålla inne med 25 000 trots att det konstaterades att målning var bristfällig samt att material skadats. En mer lämplig summa i vårt fall borde vara omkr 150 000 kronor för att anlita nån för att köpa nytt material och göra jobbet.

Så tyvärr, vårt förtroende för hela branschen som går genom SBR är noll. Vi kan inte bara ta kreti pleti utan måste ha klart för oss att bes-mannen inte går byggares ärenden.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.