Hej!
Tillsammans med sambon är vi på jakt på vårt första hus, spännande men läskigt som tusan. Jag vill du begära lite hjälp från er, kan ni hjälpa mig bedöma skicket på huset? Renoveringskostnader? Vilka är de stora problemen? Ska vi skita totalt i just detta objektet? Skriver upp de mest oroande delarna samt information om huset.
FAKTA
Byggnadsår/ ombyggnadsår: 1978
Hustyp/antal våningar:1 1⁄2-plans hus
Taktyp, takbeläggning:Sadeltak med råspont, papp, läkt och takpannor
Grundkonstruktion: Betongplatta på mark med uppreglad och isolerad golvkonstruktion
Stomme, material:Trä
Ventilation: Självdragsventilation
Värmesystem: Bergvärme
Fönster:2-glas kopplade i fönsterbågar, 2-glas isolerrutor
Fasad:Tegel och träpanel
Terrängförhållanden:Trädgårdstomt
Garage/Carport: Fristående garage

NOTERINGAR (röda)
- Sprickor i murad fasad
- Fönster är rötskadade
- Balkong Tak över entré - Ålderstiget papptak med sprickor och följdskador i underliggande konstruktioner
- Mikrobiell lukt upplevdes vid inträdet till huset.
- Dusch/WC - Avloppslukt upplevs i utrymmet.
- Garage - Hängränna på vidbyggd jordkällare saknar ändlock med uppfuktning i garagefasad som följd, invändig fuktfläck
- Garage - Elinstallationen i utrymmet har uppenbara brister

Vissa utvalda noteringar (orange)
- Garage - Mossa på ytter tak
- Otäthet mellan murad fasad och fönster.
- Fönsterbleck är otäta vid infästningar och har brister i montering.
- Yttertaket är äldre (dock ingen fukt i vinden)
- Ursprunglig plastmatta finns under klinkerplattorna.


Orolig över lukten, detta sades om provhål (2 stycken):
"Vid kontroll av golvkonstruktionen uppmättes fuktvärden under kritisk fuktnivå för mikrobiell tillväxt och normal lukt upplevdes. Betongplatta med nedgjutna reglar, reglar och isolering, spånskiva med ytbeläggning. Provhål utfördes i hall under trappa och under tröskel mellan hall och kök. Befintlig konstruktion riskerar på grund av naturlig fuktpåverkan att drabbas av fuktskador. Detta i sin tur kan leda till mikrobiella skador (angrepp av mikroorganismer) som kan resultera i att mikrobiell lukt sprids till boendemiljön."

Finns även flera intorkade fuktfläckar lite här och där, vad beror detta på?

Tack på förhand!
 
Hemmakatten
Det där huset skulle jag aldrig köpa. Det har alldeles för många allvarliga fel som kommer att kosta väldigt mycket att åtgärda.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Hej Vadsomhelst1, välkommen till Bygga Hus-forumet!

Instämmer med Hemmakattens korta och koncisa bedömning.
Var ligger huset och var vill ni bo?
Det är ju inte direkt brist på hus till salu nu, så något bättre att börja med borde ni ju kunna hitta..
 
S
Låter som ett 70-talshus med eftersatt underhåll. Dålig kombination.
 
Mikrobiell lukt, ingjutna reglar osv. Det kan bli hur dyrt som helst att åtgärda, och man vet aldrig säkert om åtgärderna hjälper. Mikrobiell lukt betyder oftast mögelproblem, vilket i sin tur kan ge hälsoproblem, med astma, allergier osv.

Jag personligen skulle inte köpa huset annat än som rivningsobjekt.
 
Oisolerade plattor med uppreglade isolerade golv (gärna med tryckimpregnerade reglar) är nog det sämsta 70-talet har lämnat efter sig...
 
Om man tänker sig att man ignorerar luktproblemet. Så låter det som taket är original från -78. Räkna med takbyte i närtid.

Sprickor i tegelfasad låter oroande, men någon med kunskap bör titta på det. Det kan indikera sättningsskador, sprucken grundplatta osv. I så fall kan även det kosta obegränsat att åtgärda, eller iallafall uppemot 5 - 600 000. Det kan också vara helt ofarliga sprickor, som möjligen bör fogas om på mindre ytor.

Det som står om badrum osv. är ofullständigt, men sammantaget låter det som man bör räkna med nytt badrum i närtid (=dyrt).

Rötskadade fönster kan betyda lite allt möjligt. I värsta fall måste de bytas ut. Fönster från 70 talet håller ofta väldigt låg kvalitet. Räkna med 10 - 20 000 per fönster. Å andra sidan är troligen inte samtliga fönster helt slut. Några kan gå att rädda med lite målarfärg.

Det finns ju också en mängd mindre anmärkningar som bör åtgärdas, och blir sammantaget väldigt dyrt om man låter hantverkare göra det, men det är mindre saker som bör gå att fixa själv.
 
  • Gilla
Needas
  • Laddar…
70-talshus på platta med mikrobiell lukt KAN starkt peka på ingjutna tyckimpregnerade syllar. En genomgripande renovering krävs, kan kosta flera 100k bara detta. Det verkar för övrigt som att inte något gjorts sedan 1978 (30 år sedan), kanske tom det olivgröna badrumsporslinet, den bruna plastmattan och de gulmurriga köksskåpen finns kvar? :p

Jag förmodar att huset är prissatt lågt och det är därför ni är intresserade... Du skriver inget om husets pris och läge (eller vilken stad), men räkna med att det kan behöva totalrenovering och kanske 1-2 Mkr.
Det låter inte som ett lämpligt förstaprojekt om ni inte har bra kompisar med en byggfirma och/eller vill ha fullt upp det närmaste året eller så.
 
Såna här hus kan man göra riktiga klipp på. (y)
Men det är definitivt inget för nybörjare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.