Nu är det dags att fixa till vår uteplats och en del i det är en terassmarkis. Då vi inte hade tänkt att bo kvar alltför många år så vill vi inte lägga en smärre förmögenhet som "kvalitetsmarkiserna" kostar. Jag tänkte höra om det finns folk med erfarenhet av lågprismarkiser som de som Rusta, Bauhaus osv. säljer? Jag har hittat en del trådar kring ämnet men de har några år på nacken och jag misstänker att det inte är samma grejer som erbjuds längre och jag hoppas att det som finns idag är av lite bättre kvalitet.

Det jag har läst mig till är att duken ska vara akryl, men sen finns det olika täthet där 300g/m2 verkar vara någon slags standard på de bättre markiserna. Sen finns det ju ingen/halv-/helkassett, olika typer av skyddsplåt osv. som jag inte har koll på

Jag tänkte montera den själv och skulle helst behöva en markis på cirka 5x3.5m, men då de billigare endast verkar komma med 3m utfall så får jag leva med det. Om nu de billigare är ok så är det inte värt det dubbla för att få 0.5m till. Den ska monteras på framsidan av vårt gavelradhus på 2 våningar. Jag har läst lite att om markisen inte sitter på gaveln så får den lite skydd från taket som då sticker ut, men gäller detta även om man monterat den 1 våning nedanför taket?

Då jag håller på att sätta in lite hemautomation hemma så har jag mest tittat på varianter med fjärrstyrd motor. Jag har dock inte kollat upp så att min gateway kan skicka signaler till just dessa motorer, men där är jag beredd att köpa grisen i säcken och styra med fjärren ifall så blir fallet.

De markiser jag har tittat på är dessa:

https://www.rusta.com/se/terrassmarkis-med-motor-p62570016.aspx
Lite mindre än jag hade tänkt mig, men duken är dock 300g/m2. Någon typ av kassett (hel/halv?).

https://outl1.se/motorstyrd-terrassmarkis
Den har bra mått, men tätheten är "endast" 280g/M2. Också någon typ av kassett

https://www.bauhaus.se/helkassett-markis-anthracite-1.html
Bra mått, 300g/m2 och helkassett. Dock är priset lite högre.

Så för att sammanfatta:
  • Är det någon som har köpt någon av de markiserna jag länkade till och vad har ni för erfarenhet av dem?
  • Vad behöver jag för "skydd" då jag har 2 våningar men skall montera på framsidan?
  • Hur stor skillnad är det på akryl med 280g/m2 ämfört med 300g/m2 täthet. Jag har inga referensramar
  • Har ni andra tips som uppfyller mina kriterier mottages dessa varmt. Jag bor i Stockholmsområdet ifall ni har någon lokal handlare
Ni får ursäkta mitt bristande fackspråk :)

Tack på förhand!
 
Jag har den här: https://www.hornbach.se/shop/Kasset...arrkontroll-gra/5635828/artikel-detaljer.html
Motsvarar ungefär bauhaus variant. Den funkar ”helt ok”, har haft den i två eller tre säsonger. Väven är diskret solblekt, men i övrigt inga defekter. Den är inget under av stabilitet, så det flaxar en del om det blåser. Jag konstruerade egna stödben som ger bra stöd och då fungerar den riktigt bra.
Över lag nöjd, men har inte jämfört med en riktig, dyr, markis.
Ett riktigt as att montera, men det gäller ju alla markiser.
 
Tack för tipset, tror den seglade upp på en första plats i min lista. Dock är den på 280g/m2 som jag inte har hittat någon jämförelse med 300g/m2 när jag googlar...
 
Det är ingen annan som har någon erfarenhet innan jag slänger iväg en beställning?
 
Ja, nåt år borde den väl hålla.
 
A
Beställt ännu?
 
Inte än. Men ska hämta upp en från bauhaus på lördag.

Den på outlet1 är ju lika dyr nu och rustas är mindre än jag tänkt. Motorn på den från hornbach går på IR istället för 433MHz så jag kan inte styra den från min hemautomationsplattform ;) Så det blev den från bauhaus.

Ger ett utlåtande och lägger upp bilder när jag har monterat den
 
Det är nog lika på alla i den prisklassen, man får inte bättre än så för dom pengarna.
 
Har du dubbelkollat om hornbachs verkligen är ir? Min är 433mhz och den ser identisk ut med den som finns i databladet i länken ovan.
Du kanske hade andra grejer som vägde över till fördel för bauhaus, men om det bara var den detaljen ska du kolla igen!
 
Angående kvaliteten så tycker jag nog att hornbachs är något bättre än vad som beskrivs om outl1.
 
F fredrik.johansson skrev:
Har du dubbelkollat om hornbachs verkligen är ir? Min är 433mhz och den ser identisk ut med den som finns i databladet i länken ovan.
Du kanske hade andra grejer som vägde över till fördel för bauhaus, men om det bara var den detaljen ska du kolla igen!
Jag läste manualen och där står det "Rikta fjärrkontrollen mot IR-sensorn 2 på markisen.". Ska till bauhaus imorgon så jag kanske svänger förbi hornbach först och dubbelkollat...
 
Ok, nu är markisen inhandlad, uppskruvad och testad, så jag tänkte ge ett utlåtande. Det här är min första terassmarkis så har väldigt lite erfarenhet av marknaden, så ta det i beaktning när du läser ;)

Själva markisen vägde cirka 90-100kg så den är inte särskilt behändig att hantera, men paketet har bra handtag på vardera sida vilket underlättar bärandet.

I paketet fanns det så klart en instruktionsbok med, men tyvärr såg det ut som att de hade använt google translate för att översätta till de språken jag förstår (svenska, engelska och finska), så för att inte behöva stanna upp och tänka till vad som faktiskt menas så är tyska bra att kunna. Förövrigt stod det endast instruktioner för tegelvägg och själv har jag ett trähus så fick kolla runt lite på forum för att hitta vilka skruv jag skulle använda. Dessutom förklarades inte all funktion. T.ex. stod att man kan justera lutningen, men det stod inte hur. Nu fanns det endast några enstaka skruvar som var synliga och möjliga att skruva på så det var inte svårt att lista ut, men ändå.

Jag valde att sätta upp en 195x45 regel med fransk träskruv 10x100 (tror jag att det var) och tror mig ha hittat en tvärgående regel som jag skruvade i den i. I den nya regeln skruvade jag sedan upp de tre medföljande fästena med samma skruv. Så nu borde den ju sitta :)

De medföljande fästena var avrundade och då de yttersta sitter cirka 4 meter ifrån varandra så var det svårt att få det i våg. Någon rak yta på dem hade varit uppskattat just för det här ändamålet. Jag hade inte heller riktigt någon bra referenspunkt att mäta från då jag har trall under och den är inte mycket att lita på när det kommer till våg och lasern ser man inte i det fina vädret vi har haft.

Jag satte upp fästena efter bästa förmåga och när det sedan var dags att slänga upp aset på dem så gick det inte att sätta fast "låsplattorna" som skulle hålla den på plats. Det tror jag berodde på att allt inte var helt i våg. Med tanke på vikten så är det inget man slänger upp och hur som helst på fästena. Efter mycket pill och våld fick jag tillslut på låsplattorna på alla tre fästena.

Jag tycker själv att kasetten är lite ful (men det såg jag redan på bilderna på hemsidan innan jag köpte den), men jag vänjer mig kanske. För att jag har köpt den på Bauhaus så blir jag lite orolig när det kommer en ordentligare vindpust och skakar markisen, men än så länge har ingen fått den i huvudet. LED-lamporna som sitter i armarna trodde jag skulle vara helt värdelösa, men igår kväll satt vi ute när det blev mörkt och de lyste upp förvånansvärt bra och inga andra lampor behövdes där vi satt och spela spel.

Motorn strulade lite i början och när man tryckte på knappen för att rulla ut markisen så tog det 5-10minuter innan det hände någonting, men lamporna funkade att släcka och tända utan problem. Jag tror att det kan ha berott på att jag använde mig av veven någon gång i början och att motorn blev "förvirrad" och visste inte vilket läge den var i. Men nu har allt funkat utan problem i 2 veckor och vi har använt den varje dag. Som jag skrev i början så var jag intresserad av att försöka få in den i min hemautomation och därför valde jag 433 Mhz. Tyvärr lyckades in min transreceiver (Rfxcom) inte att plocka upp signalerna från dosan, så det pekar väl på att just det protokollet som motorn kör på inte stöds av Rfxcom. Detta var en plump i protokollet, men det kanske kommer stöd för det senare.

Hållbarheten har jag svårt att svara på då den endast har hängt uppe i några veckor, men tydligen var det några års garanti på väven (inte veven) och den skulle vara UV-beständig, men det får vi väl se.

Så överlag är jag nöjd med att jag inte köpte någon av de dyrare varianterna från en "riktig" återförsäljare för nästan dubbla priset. Den gör sitt jobb (skyddar från solen). Men minus för monteringen och manualen.

Det vart mycket text och jag hoppas någon har nytta av den. Ställ fler frågor om det dyker upp så ska jag försöka svara :)
 
  • Gilla
Parstugan och 6 till
  • Laddar…
Stormstag till markis med rör, remmar och plastclips monterade vid trädgårdsaltan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Stabiliserande stormstag för markis bestående av klädstång, remmar och plastclips fästa vid träkloss och golv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Stag av rör fäst vid trätrall och husvägg med remmar för att stabilisera markis.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tänkte bara visa mina ”stormstag”. Jag hade samma upplevelse av att markisen flaxade vid vindpustar. Jag skaffade rör, i det här fallet är det nog klädstänger, lite remmar, plastclips och diverse skruv från bra-att-ha-lådan. Skruvade en kloss jämte regeln och borrade ett hål i golvet som fäste för röret. Fungerar mycket bra när det blåser lite!
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 2 till
  • Laddar…
A
M Mkosken skrev:
Ok, nu är markisen inhandlad, uppskruvad och testad, så jag tänkte ge ett utlåtande. Det här är min första terassmarkis så har väldigt lite erfarenhet av marknaden, så ta det i beaktning när du läser ;)

Själva markisen vägde cirka 90-100kg så den är inte särskilt behändig att hantera, men paketet har bra handtag på vardera sida vilket underlättar bärandet.

I paketet fanns det så klart en instruktionsbok med, men tyvärr såg det ut som att de hade använt google translate för att översätta till de språken jag förstår (svenska, engelska och finska), så för att inte behöva stanna upp och tänka till vad som faktiskt menas så är tyska bra att kunna. Förövrigt stod det endast instruktioner för tegelvägg och själv har jag ett trähus så fick kolla runt lite på forum för att hitta vilka skruv jag skulle använda. Dessutom förklarades inte all funktion. T.ex. stod att man kan justera lutningen, men det stod inte hur. Nu fanns det endast några enstaka skruvar som var synliga och möjliga att skruva på så det var inte svårt att lista ut, men ändå.

Jag valde att sätta upp en 195x45 regel med fransk träskruv 10x100 (tror jag att det var) och tror mig ha hittat en tvärgående regel som jag skruvade i den i. I den nya regeln skruvade jag sedan upp de tre medföljande fästena med samma skruv. Så nu borde den ju sitta :)

De medföljande fästena var avrundade och då de yttersta sitter cirka 4 meter ifrån varandra så var det svårt att få det i våg. Någon rak yta på dem hade varit uppskattat just för det här ändamålet. Jag hade inte heller riktigt någon bra referenspunkt att mäta från då jag har trall under och den är inte mycket att lita på när det kommer till våg och lasern ser man inte i det fina vädret vi har haft.

Jag satte upp fästena efter bästa förmåga och när det sedan var dags att slänga upp aset på dem så gick det inte att sätta fast "låsplattorna" som skulle hålla den på plats. Det tror jag berodde på att allt inte var helt i våg. Med tanke på vikten så är det inget man slänger upp och hur som helst på fästena. Efter mycket pill och våld fick jag tillslut på låsplattorna på alla tre fästena.

Jag tycker själv att kasetten är lite ful (men det såg jag redan på bilderna på hemsidan innan jag köpte den), men jag vänjer mig kanske. För att jag har köpt den på Bauhaus så blir jag lite orolig när det kommer en ordentligare vindpust och skakar markisen, men än så länge har ingen fått den i huvudet. LED-lamporna som sitter i armarna trodde jag skulle vara helt värdelösa, men igår kväll satt vi ute när det blev mörkt och de lyste upp förvånansvärt bra och inga andra lampor behövdes där vi satt och spela spel.

Motorn strulade lite i början och när man tryckte på knappen för att rulla ut markisen så tog det 5-10minuter innan det hände någonting, men lamporna funkade att släcka och tända utan problem. Jag tror att det kan ha berott på att jag använde mig av veven någon gång i början och att motorn blev "förvirrad" och visste inte vilket läge den var i. Men nu har allt funkat utan problem i 2 veckor och vi har använt den varje dag. Som jag skrev i början så var jag intresserad av att försöka få in den i min hemautomation och därför valde jag 433 Mhz. Tyvärr lyckades in min transreceiver (Rfxcom) inte att plocka upp signalerna från dosan, så det pekar väl på att just det protokollet som motorn kör på inte stöds av Rfxcom. Detta var en plump i protokollet, men det kanske kommer stöd för det senare.

Hållbarheten har jag svårt att svara på då den endast har hängt uppe i några veckor, men tydligen var det några års garanti på väven (inte veven) och den skulle vara UV-beständig, men det får vi väl se.

Så överlag är jag nöjd med att jag inte köpte någon av de dyrare varianterna från en "riktig" återförsäljare för nästan dubbla priset. Den gör sitt jobb (skyddar från solen). Men minus för monteringen och manualen.

Det vart mycket text och jag hoppas någon har nytta av den. Ställ fler frågor om det dyker upp så ska jag försöka svara :)
Har du en länk till manualen eller en bild på första sidan ur manualen att ladda upp?
 
Lemuren skrev:
Har du en länk till manualen eller en bild på första sidan ur manualen att ladda upp?
Den engelska manualen finns på bauhaus hemsida och nu laddade jag upp första sidan och en av de svenska sidorna Framsida av manual för "Design LED Markise" med illustration och text.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Sida från en svensk byggmanual som visar monteringsanvisningar med illustrationer för en konsol och en markis.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.