harry73
Är det din mur ska du underhålla den. Din fastighet ändrade markhöjden någon gång och ansvarar därmed för höjdskillnaden
 
Om det är en digital karta kan du heller inte lita 100% på den, då de digitala gränserna i kartorna är ungefärliga, och förändras med tiden (För att fel i snitt ska bli så lika för alla eller något). Nyare kartor osv mäts in, och det orsakar att gamla kartor där gränsmarkeringen kan vara "Älven som flyter förbi bron nedanför kvarnen vid Binge ovanför Pajse" flyttas, eftersom de inte är inmätta med precisa koordinater som nya är. Kan du hitta gränsmarkeringarna någonstans? Det kan mycket väl vara så att muren är på din mark, men att den digitala kartan visar fel. Hos mina svärföräldrar visar kartan ungefär 15 meter fel (Gränsen är på norra sidan av en väg medans kartan visar att det är på södra sidan), men gränspinnarna är synliga så man kan utgå ifrån dom.
 
  • Gilla
harry73
  • Laddar…

Bästa svaret

Oavsett om kartan stämmer eller inte så kan det vara så att underhållsansvaret ligger på dig även om en del av muren ligger på någon annans mark.
Det bästa är nog att börja med att kontakta kommunen och reda ut vem som ska ansvara för muren. Sen får man gå vidare med eventuella bygglov, gränser och ägandefrågor.

Jag är iallafall 99% säker på att kommunen inte kommer att sätta sig på tvären för att muren skulle vara ett svartbygge..
 
Man får kolla om det finns ett servitut för stödmur på kommunens mark. Det kan mycket väl vara så att dåvarande fastighetsägare på anmodan av kommunen blev tvungen att bygga den stödmuren och därmed också att nuvarande fastighetsägare är underhållsskyldig. Detta regleras då i servitutet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.