T tanker skrev:
Frågan är väl vad du har mest behov av, bra grannsämja eller den där snutten av tomt som ligger precis vid grannens hus?
-Grannen kanske inte hade en aning om vart tomtgränsen gick då han byggde huset.
Det är hans skyldighet som byggherre att kontrollera.
Annars hade hel landet varit täckt av ”Det hade inte jag en aning om”-byggen. Det klara och tydliga regler om avstånd från tomtgräns sen att man inte vill ta kostnaden för att kontrollera och säkerställa är en annan femma.
Smidigaste men inte billigaste lösningen för grannen i det här läget är nog helt klart att slanta upp för en markremsa.
 
  • Gilla
maxmsm och 2 till
  • Laddar…
C claesborjesson skrev:
Lantmäteriet delar på kostnaderna mellan de som tjänar på det hela, alltså om du begär särskild gränsvisning (nya rör i mark), så får ni först vänta 1-2 år (så lång kö har dem). De kontaktar sedan ALLA berörda, gör upp om datum, kommer ut och sätter nya gräns-rör. Skickar räkning som delas mellan ALLA som ingår i det hela (även grannen OCH du får vara med och betala. De rör de placerar är de som sedan gäller, oavsett vad syns på HITTA.SE eller andra kartor.

Kommunen lantmäteri sätter bara ut träpinnar, kostnad 2-6000 :- (som bara betalas av beställande part), men är bara informerande. Och inte de som verkligen gäller, fel i placering +- 20 cm.
S Stefan1972 skrev:
Fast man får nu göra skillnad på kommunen och lantmäteriet. Det är bara lantmäteriets utsättning som kan ge nå indikationer på om grannen gjort nå fel. Att använda en av kommunens nerbankade pinnar är nog tyvärr inget bevis.
Kommunen ÄR ofta lantmäterimyndighet också. Lantmäteriet som statlig myndighet är normalt bara lantmäterimyndighet i mindre kommuner som inte själva har resurser att bedriva lantmäterimyndighetsverksamhet. Så påståendet att kommunens lantmäteri (underförstått i jämförelse med det riktiga lantmäteriet) bara sätter ut träpinnar och skulle ha en sämre noggrannhet kommer från en felaktig förståelse av att alla kommuner skulle ha en egen lantmäteri-light-verksamhet. Skillnaden mellan träpinnar/gränsutvisning/sämre noggrannhet och rör/gränsbestämning/exakt noggrannhet består inte alls i om det är kommunen eller statliga lantmäteriet som gör den. Utan om det är en Gränsutvisning eller en gränsbestämning som görs. Kommunen gör inte något av detta om kommunen inte också är lantmäterimyndighet. I sådana kommuner är det statliga lantmäteriet som gör båda dessa saker. Är däremot kommunen lantmäterimyndighet så gör kommunen båda sakerna just i form av lantmäterimyndighet. Det kommunen har hand om på egen hand är frågor om detaljplaner och bygglov. Där är lantmäterimyndigheten inte inblandad, oavsett om den är kommunal eller statlig just där. Däremot kan det förekomma träpinnar och målade markeringar också då, men då är det andra saker än fastighetsgränser som dessa visar på.
 
  • Gilla
maxmsm och 2 till
  • Laddar…
Ja, det här verkar, som kompassen varit helt ur funktion..tappat meter måttet eller drabbats hjärnblödning...

Bygglovet verkar inte att ha följts, om det nu finns något, kan man undra. Tänk på att många kommuner har 4-meters gräns, som minimum. Ligger tomten i Skåne, så är det ju vanligt. Lösa friggebodar, råttbo och terrasser kan ju alltid lösas över någon trivselstund:cool:, men, men det här ser ju inte riktigt klokt ut..

Känner med TS :heart:, går det inte att få köpet ogjort, har inte säljaren styckat av tomterna ifrån ett större stycke?? Oavsett, vilket så bör ni ta riktig proffshjälp, ifrån alla håll!!. Det här kommer bli som en seg vingubbe:mad:.
Angående att sälja en bit tomt, går ju inte att göra så där rakt av.. Kommun och lantmäteri måste ju först sätta ner foten och säga vad som gäller. Sedan är det frågan om det inte måste bli en brottsutredning av detta och kanske hamna i domstol... Glöm inte bort byggare och andra som har varit inblandade i detta:cry:. Har ni planerat att bygga, så lägg till dessa osäkerheter i er 5-årsplan.:coffee:
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
Varför skulle en ev framtida köpare tycka att det är ett bättre köp om tomten är mindre? Det finns inget att vinna på att sälja en del av tomten, men än möjligen en liten inkomst nu.
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
harry73
Om huset ska rivas eller ej, är ingenting TS kan kräva eller har något att säga om. Huset står på grannens tomt så det är inte TS ansvar.
Däremot kan TS ta kontakt med byggnadsnämnden och kontrollera om det finns bygglov samt se till att de startar ett tillsynsärende.
Därefter är det i kommunens händer, och bestämmer de vad grannen ska göra.

TS kan däremot kräva att grannen tar hand om höjdskillnaden på sin egen tomt. Dvs bygger stödmur helt på sin egen tomt eller ha slänt på sin tomt.
Eventuellt kan TS vara snäll och gå med på att grannen bekostar en stödmur som TS bygger på sin tomt. Stödmuren ska då vara underhållsfritt och av bra kvalitet, så att TS inte får kostnader för den närmsta 50 år.
Om det passar TS planer med tomten kan TS sänka höjden på sin tomt så att det inte finns en höjdskillnad mellan båda tomter. Men det ska inte innebära extra kostnader för TS (då ska grannen betala)
TS ska också kräva att grannen betalar återställning av (båda?) gränsrör. Troligtvis försvann de när grannen började schakta i TS mark. Vill grannen inte bekosta nya gränsrör, skulle jag absolut överväga polisanmälan.

Jag brukar tycka att man ska hålla grannsämjan högt och inte bara bråka för att man kan. Det gäller framförallt när det handlar om saker som antingen är tillfälligt (grannen som ställer byggmaterial på fel ställe) eller som händer på grannens tomt (friggebod för nära tomtgränsen).
Här gick grannen bokstavligen över gränsen och tog bort gränsmarkeringar. Detta kan bli en permanent belastning för TS fastighet och det kommer till slut att leda till extra kostnader vid gränstvister och till en lägre försäljningspris någon gång i framtiden.
Därför ska det åtgärdas nu så länge det fortfarande går att ställa krav på den skyldige
 
  • Gilla
Sir Duke och 5 till
  • Laddar…
Jag hade börjat med att dubbelkolla med kommunen att utsättningen blev rätt innan jag drog igång någon större historia.

Steg ett är ju sedan att prata med grannen och se vad denne säger. Denne kanske har något kreativt förslag? T.ex att dörren flyttas? Och att du får bygga en friggebod/garage 0,5 m från tomtgräns mot dennes hus?

Är det en nyköpt tomt så kanske hela din tomt kan flyttas en bit så att grannens problem löses?
 
  • Gilla
nissenhj
  • Laddar…
Svårt problem! En lösning vore ju att grannen fick köpa en remsa, men det förutsätter att det är ok med kommunen + att TS har en såpass stor tomt att det känns bekvämt. Å andra sidan, om TS inte kan/vill avyttra en bit av tomten, lär det bli problem i framtiden eftersom risken är stor att grannen "utvidgar sig" mer och mer i smyg. Jag vet inte om jag skulle stå ut med att veta att någon inkräktar på min tomt och jag skulle inte heller vara pigg på att sälja av en bit mark. Kan man sätta en smal, men tät häck och flytta ytterdörren till lämplig sida..?
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
TS måste väl ändå ha sett grannens hus när de var där och tittade innan de köpte tomten?
-Och resten av tomten måste de väl ha tyckt var användbart för det de tänker använda den till.

Att nu en mätning visar att grannens hus är felplacerat renderar bara i en juridisk tvist som aldrig tar slut, grannen kommer ju självklart inte riva huset utan år av tjafs.
Om TS tomt vore 300kvm och grannen smäller upp ett hus EFTER köpet så kanske det hade varit jätteviktigt men är det en normalstor tomt så kan det väl inte vara något problem, en stödmur där grannen grävt ut kan kanske räcka.

Om lantmäteriets mätning visat tomtgräns en meter längre in på TS tomt så hade allt varit frid och fröjd men nu är det istället ett enormt problem.
-Eller är det en "principsak" att tjafsa om 10kvm hit eller dit.

Släpp det och gå vidare, bygg det hus ni tänkte bygga när ni först tittade på tomten.
 
  • Gilla
SirMayo och 4 till
  • Laddar…
H Hjalmarson skrev:
Lantmäteriet som statlig myndighet är normalt bara lantmäterimyndighet i mindre kommuner som inte själva har resurser att bedriva lantmäterimyndighetsverksamhet.
Grundprincipen är att det är statliga Lantmäteriet som är lantmäterimyndighet.
Sen finns det som undantag en möjlighet för kommunerna att få tillstånd att ha egen lantmäteriverksamhet. Det finns i 39 (av 290), främst större städer.
https://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Samverkan-med-andra/kommunala-lantmaterimyndigheter/
 
  • Gilla
civilingenjören och 1 till
  • Laddar…
TS får väl arrendera ut marken! :D
 
Stör det era planer på att bygga där ni vill?
Om inte så är det väll bara att informera grannen om att han får återställa höjden på er tomt och för sin skull kanske välja l stöd allt slänta på sin tomt huset kommer iallafall inte rivas om det inte är ett svartbygge. Sen är det bra att ha en granne ibland som man inte är ovän med :)
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
harry73
T tanker skrev:
TS måste väl ändå ha sett grannens hus när de var där och tittade innan de köpte tomten?
-Och resten av tomten måste de väl ha tyckt var användbart för det de tänker använda den till.
Det spelar ingen roll. Att inte ha gränsmarkeringar kvar är en framtida belastning på fastigheten. Dvs att det kommer att leda till problem någon gång och det kommer att leda till kostnader för nya gränsrör. Att ha slänten på sin fastighet innebär också en belastning för fastigheten, för nu är det TS som ska underhålla höjdskillnaden.

Och att ha en granne som har sin trädgård och kanske mer på sin mark är en stor nackdel vid försäljning av huset. Jag skulle i alla fall vara tveksamt till att köpa en fastighet med gränstvister.

Om nu huset rivs eller ej är ingenting som TS får bestämma, det är upp till grannen och kommunen, och TS behöver inte känna sig ansvarigt för det om han ringer kommunen och börjar fråga om grannens byggnad samt ber dom att öppna ett tillsynsärende
 
  • Gilla
civilingenjören och 1 till
  • Laddar…
Det spelar ingen roll om det finns en överenskommelse med grannen när dörren öppnas så att det i praktiken inte går att gå ut ur det nya huset utan att trampa på din tomt. Det är en sak att bygga nära tomtgräns, det är en helt annan sak att ta anspråk på din tomt för att nyttja huset, eller för att underhålla det.

Jag skulle be grannen snällt att återställa och bygga upp en stödmur, samt att göra en konstruktion (trappa) som kanske snyltar en aning (ett par decimeter) på din tomt, men som gör att det blir underhållsfritt för dig.

Sedan skulle jag be om att få tomtröret ingjutet i trappan!
- Det sista var ett skämt, i fall det var någon som inte förstod det.
 
  • Gilla
maxmsm och 1 till
  • Laddar…
E eemeliie skrev:
Muntliga avtal gäller förvisso, men det är upp till den som hävdar att det finns ett sådant avtal att bevisa det. Vilket är svårt, om man inte får tidigare ägare att bekräfta.
Tidigare ägare kan ju säga att lite vad som helst tillåts eftersom denne inte bor där längre.
 
G goerana skrev:
Hej! hallå inte kostar det 25000 gissar du eller, köpt tomt ... markeringar!!
//Goerana
Vi fick betal 23000 för att lantmäteriet skulle slå ut tomten. När jag tyckte det var dyrt och att det inte fanns några specifikationer vad de tagit betalt för så var de villiga att pruta! Det gjorde mig än mer förbannad!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.