Har stött på lite problem med den här väggen till en kupvägg.

Den är konstruerad med bandtäckt plåt- ytlagspapp- råspont- 95mm isolering-ångspärr.
Märkte att hörnet längst upp hade bildat kondens innanför plasten. Det är enbart denna sida av väggen där solen ligger på.

Misstänker att den väggen blir väldigt varm när solen lyser på den mörkgrå plåten och möter lite kyligare inomhusklimat och blir då kondens..

Finns det någon fukt expert här som kan ge lite tips?
Kan det vara lite för lite isolering som är problemet eller kan det vara byggfukt som förångats inne i väggen eller har ni andra förslag?

Hörnet av en byggkonstruktion med synlig isolering, råspont och ångspärr där kondens bildats.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det är omöjligt att göra konstruktioner som är 100% säkra. Sån där fukt uppkommer nästan alltid i nåt litet hörn men är det bara lite och håller sig lite så torkar det ur galant alldeles av sig själv och orsakar ingenting. Det är ju värre om det kan härröras till nåt läckage eller nåt.......då blir det snabbt värre om det aldrig torkar.
 
Vilken väg ska det torka ut? Plåt och tjärpapp på utsidan och plast på insidan. Det är möjligt att det kan gå åt sidorna, men det låter definitivt som en riskkonstruktion.
 
Så täta hus finns nog inte som gör att det inte skulle torka ut. Detta då om det bara handlar om nåt lokalt fenomen som ej är regelbundet som sagt. Jag skulle nog tro att man i de flesta hus alltid hittar nåt hörn eller smyg som emellanåt har lite kondens utan att det för den sakens skull anses felaktigt.
 
Det blir ju svårt för fukten att torka upp i en så tät vägg.. På övriga delar sitter panel-luftspalt-utegips. Men det är som sagt enbart denna hörnan där solen ligger på väldigt mycket.

Om det kanske behövs mer isolering så tempskillnaden inte blir så stor eller om man ska göra så att väggen kan andas lite mer med luftspalt kanske?
 
En luftspalt behöver vara på utsidan för att få önskad funktion.
 
Ja då behöver jag ju löda på ventiler på plåten in till råsponten och luftspalt därifrån
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.