Jag har ett behov av att styra utomhusbelysningen med timer + skymningssensor. Där belysningen skall tändas vid skymning släckas vid midnatt men om någon sedan rör sig i trädgården eller uppfarten skall belysningen slås på under tex 5 minuter. Det skall gå att ansluta flera rörelsevakter helst trådlösa. Finns det några färdiga system eller får man bygga det själv? Tips och idéer önskas, tack!
 
Micro matic har ett system som gör precis det du beskriver, trådlöst.
 
T
Se upp med att vissa skymningsreläer och timers inte fungerar ihop. Jag råkade ut för detta när jag kopplade en elektonisk timer ihop med ett skymmningsrelä, blev tvungen att byta ut timern till en mekanisk modell som nu fungerar nu till 100%, så ha öppet köp på de grejor som du skaffar.
 
Jo jag såg "Nattvakten" som "rogers" tipsade om, men jag vill ha ett system där jag själv bestämmer exakta klockslag, samt möjlighet till fler rörelsevakter samt ev. trådlöst.

Har letat efter Micro matic som "Eric_D" tipsade om men inte riktigt hittat rätt! Har du någon länk?
 
Sailor73 skrev:
Jo jag såg "Nattvakten" som "rogers" tipsade om, men jag vill ha ett system där jag själv bestämmer exakta klockslag, samt möjlighet till fler rörelsevakter samt ev. trådlöst.

Har letat efter Micro matic som "Eric_D" tipsade om men inte riktigt hittat rätt! Har du någon länk?
http://www.elektroskandia.com/fulll...hrub=146&urub=2139&prub=23829#prubanc

Jag hade nog byggt en anläggning själv. Mer en kontaktor och lite sånt mos, men detta är ett mycket enklare alternativ.
Tror inte det finns timer inbyggt i den dock...  :-/
 
Det finns både tidur skymmningsrelä och röreslsevakt i den serien.

Skymmningsreläet heter 1903292 det har inbyggt radio klocka som styrs från frankfurt
Röreslsevkaten heter 1904772
Mottagaren där du ska ha lampan heter 1904774
 
Jag byggde själv. Fungerar klockrent. En vanlig rörelsedetektor (PIR) från Coop eller om det var Classe för 249:- sen köpte jag Steinels lite småcoola Nigtmatic 3000, 349:-. Från Classe. Den har en inbyggd "processor" som släcker ner belysningen utan att man knappar in något mellan ca midnatt och 05 på morgonen. Under den tiden som Steinelprylen anser att det ska vara släckt tänder då rörelsedetektorn belysningen om nån kommer i närheten. Enda som är viktigt är det är samma fas till både rörelsedetektorn och till ljusrelät. Annars är risken att man får problem. Jag har dessutom kopplat allt via en trelägesbrytare. Den gör att jag kan ha anläggningen i "auto", dvs belysningen styrs av ljusrelät och rörelsedetektorn, eller så har jag alltid släckt, eller alltid tänt.
 
jonasmj skrev:
Jag byggde själv. Fungerar klockrent. -- Jag har dessutom kopplat allt via en trelägesbrytare. Den gör att jag kan ha anläggningen i "auto", dvs belysningen styrs av ljusrelät och rörelsedetektorn, eller så har jag alltid släckt, eller alltid tänt.
Precis som jag är ute efter. Kopplingsschema?? Är lite för trött att tänka (småbarn) just hur det kan vara kopplat.

Peter
 
Har inget schema och ska nog inte försöka mig på att rita nåt heller. (är ju ingen elektriker).

Principen är dock enkel. Mata rörelsedetektor, skymningsrelä och 3-lägesbrytaren med en och samma fas. Utgående tändtråd från resp. relä drar du till 3-lägesbrytaren. Från 3-lägesbrytaren drar du sedan tändtråden till lampan/lamporna (alternativt till hjälprelä om det är stora laster du ska styra).
Glöm inte noll och jord till alltsammans (utom brytaren förstås som endast bryter faser/tändtrådar).
 
Tar upp en gammal tråd.
Var får man tag på trelägesströmställare?

Det jag vill åstadkomma är just utomhusbelysningen: på, av eller sensorstyrd. Alernativt är en brytare med två knappar men det är inte lika snyggt. Har idag för övrigt eljo-trend apparater men där hittar jag inget!
 
Som ett alternativ så kan jag tänka mig en trekanppars strömbrytare där två av knapparna används för på-av-auto och tredje till hallampan. Dock är det ett problem med de eljo trend som finns då jag behöver en brytare med trappfunktion till halllampan. Kan man "bygga om" en av knapparna i en treknappars brytare till att ha en trappfunktion?

Jag vill alltså: byta ut min tvåknapparsbrytare (där den ena styr utebelysningen och den andra styr halllampan med trappfunktion) mot en på-av-auto-brytare (eller nåt annat som uppfyller samma funktion) för att styra utomhusbelysningen med en sensor samt ha en trppbrytare till hallen. Kan tänka mig sätta en rotdosa om det behövs.
 
Kraus & Naimer har snygga trelägesbrutare för din-skena.
Annars har Hager arbetsströmrelän - brytare och relä i ett.
Dyrast lösning är ett kopplingsur som har inbyggd trelägesbrytare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.