Jag undrar om det finns några standard eller en viss logik för att ta reda på vilka kablar/ rör kommer från och leder till vilket ställe. Kan skulle nog kunna öppna alla befintliga dosor, ta en sådan dragfjäder och sticka i den i varje hål tills den kommer ut någonstans. Men det verkar lite jobbigt och möjligtvis inte nödvändigt om man bara förstår hur elektriker brukar göra (huset byggdes 2011) så att man slipper testa de flesta hål.

Varför vill jag veta det här? Jo, anledningen är att jag köpte en programmerbar tidur/strömbrytare som man sätter in där den vanliga strömbrytaren befann sig. Fungerar utmärkt men problemet är att vi har en huvudströmbrytare vid entrén som släcker alla ljus i hela huset (mycket praktiskt) och det innebär att den fina tiduren inte heller får någon el och så går den fel när elen tänds igen. Helt meningslöst, alltså med en tidur i en dosa där jag bara har styrd fas.

Nu upptäckte jag att det finns ett tomt rör i dosan där tiduren sitter och så tänkte jag att den skulle möjligtvis kunna använda för att dra ostyrd fas till denna dosa så att just denna inte släcks när man lämnar huset. Men frågan är nu vart detta rör leder. Så här ser det ut:

Elektrisk dosa i vägg med markerat tomt rör potentiellt för vidare kablage.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



I närheten av denna apparatdosa sitter finns två kopplingsdosor på väggen just under taket. Så här:

Två öppna kopplingsdosor i vägg med flera elektriska kablar och klämmor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag antar att det är här kopplas kablarna som kommer från strömbrytarna med de som går till lamporna i taket. Detta skulle innebära att all fas som finns här är styrd fas (släcks med huvudbrytaren). Eller kan det finnas en "riktig" fas som skulle går att dra ner till apparatdosan?

Två meter till höger av apparatdosan sitter huvudbrytaren sam en massa andra strömbrytare. De har också tomma rör som syns på bilden nedan:

Öppen väggdosor med kablar, rör och en demonterad strömbrytare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Men även om det visar sig att bild 1 och bild 3 visar två ändar av samma rör (kan inte prova eftersom jag inte har någon dragfjäder) så vet jag ännu inte om det är rätt ställe att koppla till obruten fas...
 
Svårt att se om det verkligen sitter tomma rör där, det kan lika gärna vara en öppen stuts som slutar precis utanför dosan. Men det spelar ingen roll för du ska inte leta efter tomma rör utan befintliga rör med ledare i. Den fasledare du vill dra fram ska dras tillsammans med övriga ledare som betjänar strömbrytardosan - man får inte dra en fas "en annan väg". Dessutom måste du ju säkerställa att fasen kommer från samma grupp som övriga ledare så att det inte blir någon konstig blandning.

Det kanske finns en ritning över huset att tillgå? Annars kan man utgå ifrån de kopplingsdosor du hittat och kontrollera ifall trådarna går till strömbrytardosan i fråga. Sedan kan man kontrollera om det finns en fast fas i denna kopplingsdosa och i så fall dra den vidare ned till strömbrytaren. Annars får man backa lite, ända till centralen om så behövs och hämta en fas som tillhör denna grupp.
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Den fasledare du vill dra fram ska dras tillsammans med övriga ledare som betjänar strömbrytardosan - man får inte dra en fas "en annan väg".
Ja, självklart. Jag tog det för givet när jag skrev att jag ska dra fas. Meningen är alltså att dra alla faser till denna dosa.

Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
du ska inte leta efter tomma rör utan befintliga rör med ledare i.
Varför då? Menar du att om man följer ledarna så hamnar man till slut vid källan där fasen bryts och så kan man dra obruten fas därifrån?

Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Det kanske finns en ritning över huset att tillgå?
Jo, det finns en. Men jag kund lika bra titta på egyptiske hieroglyfer:

Närbild av en elritning som visar ledningar och installationspunkter för en byggnad, med markerad dosa och flera indragen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den är nog inte tillräcklig detaljerat.

Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Sedan kan man kontrollera om det finns en fast fas i denna kopplingsdosa och i så fall dra den vidare ned till strömbrytaren.
Det är nog ingen dum idé. Är dock lite osäker eftersom det finns så många ledare i dessa dosor. Hur vet jag vilka hör ihop. Kan man utgå ifrån att alla i samma dosa tillhör samma grupp?
 
Ja, det schemat ger inte så mycket hjälp till placering av dosor men man kan möjligen utläsa antalet ledare till intressanta strömbrytare. Antar att det är någon av brytarkombinationerna i hallen det gäller, a - e.

Om vi tar första bilden så ser jag tre trådar som går uppåt ifrån dosan med tiduret. Följ dessa bakåt. Dra lite i dem och kolla i vilket kopplingsdosa det rör sig. Då har du kommit ett steg på vägen. Fortsätt bakåt tills du hittar fast fas som hör till gruppen. Dra sedan fram en fastråd samma väg till tiduret.

Du kan utgå ifrån att allt som finns i en dosa tillhör en o samma grupp. Men då huset är lite halvsmart och ganska nytt så är det bäst att ha ögonen öppna för "genvägar" och "besparingar". Det kan t.ex handla om en trefasgrupp.

Allt detta är givetvis behörighetskrävande, så är det sagt för denna tråd.
 
  • Gilla
tobbbias
  • Laddar…
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Om vi tar första bilden så ser jag tre trådar som går uppåt ifrån dosan med tiduret. Följ dessa bakåt. Dra lite i dem och kolla i vilket kopplingsdosa det rör sig. Då har du kommit ett steg på vägen. Fortsätt bakåt tills du hittar fast fas som hör till gruppen. Dra sedan fram en fastråd samma väg till tiduret.
Jo, det är tre so går upp till nästa strömbrytare direkt ovanpå och därifrån till nästa strömbrytaren och därifrån är det sex som går upp "på riktigt" till någon kopplingsdosa antar jag. Det är helt uppenbart vilka dessa sex ledningar är:

brun = "kommande" fas
blå = noll
gul/grön = jord
svart = styrd fas 1
grå = styrd fas 2
vit = styrd fas 3

Kan jag utgå ifrån att om dessa sex går in i samma rör så kommer de ut från samma rör? - I så fall skulle jag bara behöva hitta en dosa med sex kommande ledare, varav en är vit etc. En sådan dosa syns på bild 2 ovan, fast det kan inte vara samma ledare eftersom vit och grå sammankopplas i denna dosa.

Jag har även försökt att dra i ledarna men de rör sig inte. Verkar sitta ganska fast.

Kan det vara så att dessa kopplingsdosa som sitter under taket är för ljuset i respektive rum? I så fall vore de för hallen medans strömbrytarna gäller vardagsrummet. Kopplingsdosa i vardagsrum är ganska långt bort, men förmodligen spelar det ingen roll.

Hursomhelst, även i dessa är vit och grå sammankopplade, så att dessa inta heller kan vara "mina" ledare.

Det ser nästan så ut som att rören förgrenas någonstans bakom väggen...
 
T tophee skrev:
Kan jag utgå ifrån att om dessa sex går in i samma rör så kommer de ut från samma rör?
Ja, det görs aldrig dolda förgreningar i av rören utan det är A - B.
Man kan prova med (tryck)luft för att hitta andra änden på ett rör. Det finns på burk.

T tophee skrev:
Kan det vara så att dessa kopplingsdosa som sitter under taket är för ljuset i respektive rum?
Ja, normalt... Kopplingsdosor sitter normalt i det rum som de betjänar.

Om strömbrytaren betjänar ett annat rum så kan ju placeringen av kopplingsdosan variera lite. Sedan är ju din anläggning lite halvspecial med sin centrala styrning av ljuset. Du får leta vidare. Jag ser inga kopplingsdosor på schemat, men om du kan identifiera strömbrytarna på schemat så kan det går att lista ut något.
 
  • Gilla
tophee
  • Laddar…
Kan de vara så att det går direkt från brytaren till första takdosa, sedan vidare till den nästa osv?
 
Jo, men om man använder takdosor så brukar man inte behöva några extra kopplingsdosor på väggen. Men som sagt ditt fall är lite speciellt då du troligen har olika grupper för uttag och belysning så det blir minst två kretsar per rum.
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
ditt fall är lite speciellt då du troligen har olika grupper för uttag och belysning så det blir minst två kretsar per rum.
Tre, faktiskt: belysning, styrd fas till övre vägguttag, ostyrd fas till de nedre vägguttag.

Hursomhelst, jag har kollat ett takuttag och då var det bara tre ledningar, men det är ingen mening med att titta på de andra eftersom även om det är som vi tänkte så är det ingen nytta i det eftersom det kommer bara att vara styrd fas i takdosan i alla fall. Men jag är ju ute efter ostyrd fas.

Tryckluft är en bra idé, men bara om jag har någon idé vart de tomma rören leder. Jag har testat med en minst 2m lång kabel, men den försvinner bara och kommer inte ut vid någon av de närmaste dosorna. Samtidigt verkar det ologiskt att den skulle gå från brytaren direkt till elcentralen. Jag tror nog att jag måste ge upp. Det verkar inte finnas någon lösning på detta :(
 
Det kan inte vara så svårt om det inte finns en massa dolda dosor! Du kanske kan söka hjälp av någon i närheten.
 
Detta låter ganska special så en rekommendation är faktiskt att göra det korrekta och ringa en elektriker.


//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.