Hej,

Har sökt som en galning men får ingen lösning på mitt problem.

Har en trappkoppling så att jag kan tända min utebelysning inne i huset och i garaget. Jag har skaffar en Nexa WMR2300 som ska kunna kopplas in så att jag får bibehållen funktion på vipporna och kan fjärrstyra.
Vid den brytaren som är inne i huset så har jag inkommande fas och sen går två gula mellantrådar vidare. I en dosa i garaget kopplas de gula samman med en grå respektive svart kabel. Kabeln som går vidare till alla dosor vid lamporna är alltså en 5g 1,5 kabel. I garaget så är det anslutet vid brytaren med de båda mellantrådarna och en brun som jag då tolkar som tändtråden.

För att uppnå funktionen med nexa ska två fas och nolla anslutas till nexa. Sen ska tändtråden in i nexa och från nexa till den gamla brytaren.

Nu till kruxet, jag har ingen annan dosa vid brytaren som jag kan ta fas ifrån. Ska man dra fram det till en ny dosa i närheten av brytaren för att få till kopplingen? I dosan innan brytaren kommer ju bara tändtråd, mellantrådar nolla och jord fram....
 
Fasen ska du ta med dig från strömbrytaren i huset. Du ska inte försöka plocka en fas någon annanstans ifrån. Det betyder att du behöver en femledare från huset med fas, två mellantrådar, nolla och skyddsjord.

I en femledare får det ju inte plats en tändtråd också tyvärr så kabeln måste gå direkt till den andra strömbrytaren och därifrån till lamporna.
 
  • Gilla
SoderbergM
  • Laddar…
Okej,

Tack för svar. Det är femledare från huset. Der jag inte förstår är hur jag ska lyckas att strömsätta nexan. Hittade denna bild på forument, men får inte till det riktigt.
 
  • Schématisk ritning av elinstallation för strömbrytare och Nexa puck med ledningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vad behöver du hjälp med? Jag ser inte hur jag kan förklara det bättre än denna bild.
 
Av de fem trådarna som jag har går svart grå och brun ner till brytaren. Den bruna ska ju flyttas till nexan O. Men jag ska då alltså ha totalt tre bruna till nexan O COM L? Det är så jag tolkar bilden. Sen ansluter jag en tändtråd till nexan till brytaren S samt nollan N. Jag ser ju hur det är ritat men får inte riktigt ihop i skallen hur detta fungerar egentligen.
 
Nexan har ett relä som sluter mellan O och Com när spänning läggs på styringången S.
Reläet sluter även på radiokommando från någon sändare.

För att allt ska fungera matas enheten med spänning på N och L.
 
tror du måste ha en råd till där du har nex
 
E etompau skrev:
Nexan har ett relä som sluter mellan O och Com när spänning läggs på styringången S.
Reläet sluter även på radiokommando från någon sändare.

För att allt ska fungera matas enheten med spänning på N och L.

Ja jag förstår vad som ska anslutas. Men uppe i dosan har jag ju brun som går ner till brytaren (tändtråden). Ska jag koppla ihop två trådar till där för att få ner det till nexan? Det är det som är feågan.
 
Tändtråden ska in på O.
Från bef. brytare (där tidigare tändtråden var ansluten) drar du en kabelbit till styringången S.
Det är så mycket jag kan säga, utan att ha sett dina grejor.
 
Vad du har för färger i dina dosor är inte till någon hjälp. Utgå ifrån principschemat i bild och identifiera L, N, mellantrådar, tändtråd i den dosa där du tänker montera nexapucken. Det behöver inte vara den dosa där strömbrytaren i garaget sitter utan det kan även vara en kopplingsdosa som matas från huset, matar strömbrytaren i garaget och slutligen matar belysningen. Är det denna dosa du pratar om? Där har du alla ledare du behöver. Om du inte får plats med pucken där utan måste placera den i dosan för strömbrytaren i garaget så måste du dra ned fas och nolla om det inte finns. Så låt oss börja där, var får pucken plats?
 
  • Gilla
SoderbergM och 1 till
  • Laddar…
Efter att kollat i dosorna och mätt har jag kommit fram till hur jag ska göra. Får sätta nexan en egen dosa och ta fas ifrån brytaren bredvid där ett eluttag (på utsidan) också är inkopplad. Får planera lite så att det blir snyggt också. Hoppas bara min telldus når dit. Får koppla in temporärt och se om det funkar. Annars steker jag idén. Tack för er input!!
 
Nej, du ska inte ta någon fas från "något bredvid". Det är viktigt att den kommer från samma grupp som matar belysningen, dvs från strömbrytaren i huset. Risk för otrevligheter med dubbla matningar annars.
 
Okej, då vet jag inte hur det ska lösas. I de dosor som är inblandade finns bara tändtråd, mellantrådar nolla och jord.
 
Om jag tolkar dig rätt så går det en femledarkabel mellan strömbrytaren i huset, via utebelysningen och till strömbrytaren i garaget? Där skulle du då behöva en sexledare för att få med fast fas till garagets tändtråd. Men är det möjligt att placera pucken vid den närmaste lampan från huset sett? Där möts ju fas från huset och tändtråd från garaget. Ett annat alternativ är att koppla om till sparkoppling. Men det vore bra att först veta hur hela kretslösningen ser ut hos dig och vilka möjligheter det finns att dra nya ledningar.
 
  • Gilla
Trollskidan
  • Laddar…
Jag ska försöka att rita upp hur det ser ut. Men jag antar (utan att ha kolla) att ledningarna möta i en dosa i pannrummet. Där skulle man eventuellt göra inkopplingen. Ska gå ut och kika lite senare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.