Hej, kom hem efter jobbet idag till vårt nyinköpta hus och såg att gipsinnertaket fallit ner och att det rinner ur isoleringen ner på golvet i garaget. Det har legat mycket snö på taket som är bortskottat får nån vecka sen. Ligger dock en decimeter tjock iskaka kvar på pappen som jag inte fick bort! Papptaket är lagt för väldigt längesen. Rev ut gips och isolering i halva garaget för att se hur stort läckaget var och det verkar rinna lite här och där genom sponten. Missfärgningar i trät också och mögel. Huset köptes för en månad sen och förra ägaren verkar ha försökt laga taket förut. Vad gör jag nu för att minimera skadorna?? Nästan omöjligt att sätta ut hinkar för det droppar på många olika ställen. Försäkringen gäller inte garaget och doldafel är huset friköpt ifrån av säljaren. Hjälp!
 
Är det bara papp i ett lager på yttertaket? Hur ser den ut i så fall? Har den stenbeläggning? Vad är taklutningen?
 
Ingen aning eftersom det ligger en iskaka på taket just nu..taklutning finns nästan inte!
 
Rekommenderar att du söker bygglov för att bygga upp ett lutande tak med plåt. Det räcker ju med en liten lutning. Helt normalt att gamla papptak beter sig sådär. Isoleringen och gipset har dolt problemet från insidan. Grannen har samma sak, han visste att det "nog börjat läcka lite", så hamnade han på sjukhuset, då fick hustrun strömavbrott, jordfelsbrytaren löste ut på en gång och släckte hela huset. Med lite hjälp lokaliserade vi det till garagets säkring och skruvade ur den. Hustrun mycket belåten, hon hoppas att så mycket som möjligt i garaget ska bli förstört så att det åker på tippen, maken är en samlare...
 
  • Gilla
justusandersson
  • Laddar…
Dåliga tak är sällan dolda fel. En kompetent besiktningsperson avslöjar det direkt. Lösningen när det torkat upp är som Anna_H skriver att bygga upp ett lutande tak. Tills vidare kan det t.o.m. vara bättre att ta bort allt innertak och isolering och låta vattnet rinna rätt igenom.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Jo så får det bli, men prio ett nu är väl att få bort isen på taket, få bort blöt isolering och gips, lägga över presenning och sätta in en byggfläkt eller liknande för att få torrt? Det har förmodligen även runnit vatten in i en vägg i garaget så får ta loss en skiva och kika hur det ser ut. Sen blir det att bygga lutande plåttak. Måste ta bort sponten och allt. Är inte så byggkunnig men att det droppar in vatten i garaget inatt känns inte jättekul..ingen golvbrunn där inne heller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.