Hur är det med värderingen av huset, vilka faktorer har betydelse förutom de som är mer eller mindre omöjliga att påverka i efterhand. Hustyp, tomt, läge har givetvis stor betydelse men i vilken grad kan andra åtgärder påverka värderingen, såsom:

- Inredning av övervåning
- Färdigställnade av tomt
- Verandor, altaner, pool etc.
- Garage

Jag tänker på hur man skall prioritera att lägga pengarna när man väl flyttat in. Kostar det t.ex. 200' att inreda en oinredd vind men man kan också öka husets värde med motsvarnde summa kan det ju i slutändan vara detsamma som att amortera. Detta gäller ju under förutsättningen att man har topplån på kåken annars kanske det inte finns så mycket att tjäna.

Bank eller mäklare är ju bl.a. de som utför värderingen men det ligger ju i mäklarnas intressa att övervärdera kåken medan bankerna gärna ser motsatasen, eller?

Vad har ni för erfarenheter av värderingar av hus?
 
Jag tycker frågan är berättigad. Om man kan minska eller rent av eliminera topplånet genom att prioritera vissa saker som höjer värdet på kåken mer än andra så är det intressant. Det betyder ju inte att man helt och hållet väljer bort de saker som inte höjer värdet så mycket - man kanske bara väntar med att genomföra dem.
 
Jag får vara lite mera konkret, värdet av värderingen från min sida är helt och hållet beroende på att man kan få fördelaktigare lån. Det är ju extra intressant att få ett högt värde de första 5 åren eftersom fastighetsskatten då inte trätt kraft.

Vi har en förhoppning om att kunna ordna massor av saker på huset de första 5 åren, alla saker som vi givetvis önskar men av arbetsmässiga och ekonomiska skäl inte gör på en gång. Ingen direkt prioritering över vad som är mest/minst önskvärt.

Att inreda vinden är ju en sådan sak som vi gärna vill fixa till men det är också det dyraste och mest omfattande. Men om detta skulle påverka värderingen av huset kraftigt skulle man kunna tänka sig att detta var värt att ordna tidigt. Att slippa ett topplån helt eller delvis betyder ju mycket pengar i månaden i form av ränta och amortering.
 
Mmm, exakt.

Kolla med er bank vilka värderingsmän de använder, sen riktar du frågan till dem via telefon.
Jag skulle tro att det är ganska individuellt hur prognosen blir och hur de värderar "allt extra" - ta den som ni sedan tänker använda.
 
Någon som har erfarenhet av att göra flera värderingar efterhand som man bygger mera på huset? Antag att man köper ett hus med oinredd övervåning och får en värdering någon gång vid slutbesiktningen. Sedan inreder man övervåningen själv och när det är klart gör en ny värdering som man tar till banken och låter dem trolla bort toplånet. Någon som testat?8
 
Vi hade ett hus från 70-talet, som vi fixade och donade med. Mest upprustning och färg ute/inne.

Vi gick sedan till banken och de sa att huset nu kunde värderas lite högre, så då lånade vi upp de slantarna och köpte en bil...
 
Jag tycker också det är tråkigt att tänka strikt ekonomiskt. Helst skulle jag vilja bygga en herrgård på en strandtomt... ;)
 
Huset värderas normalt efter det att det är färdigbyggt detta ligger till grund för bankens låneupplägg där bottenlån utgör vanligtvis 75% av husets värde.

Alltså får du ett bottenlån på 75% av värderingen oavsett vad huset kostat att producera. Ditt exempel stämmer. Du kan när som helst få huset värderat och då också möjlighet att lägga om till fördelaktigare lån.
I storstadsregionerna ligger ofta husets värde något över produktionskostnaden. Vår bank sa att man skulle vara frågande till att ett hus skulle blivit värderat till lägre än vad det kostat att producera.

När det är dags för fastighetsskatten vill man ju inte att huset skall taxeras högt men det ligger ju i framtiden och marknaden kan mycket väl ändrats tills dess.
 
Fastighetsskatten (taxeringsvärdet) och Värderingen (marknadsvärdet) är två helt olika saker.
Underlaget för fastighetsskatten ska representera 75% av marknadsvärdet....men gör det sällan. Kolla på www.hemnet.se t.ex vad kåken säljs för och vad taxeringsvärdet är.
Ur lånesynpunkt är det absolut bäst att få kåken värderad så högt som möjligt, med tanke på att 75% är de fördelaktiga bottenlånen.
Redan vid planeringen av bygget kan du också planera för att få en så fördelaktig taxering som möjligt...t.ex att ha en bänkugn i höjd med bänkskivan är mycket dyrare (högre skatt på) än att montera den en bit under bänkskivan..att bygga 151 kvm är mycket dyrare än att bygga 149 kvm....det finns mycket att spara stålar på i det långa loppet :) Det är bara att skicka efter vad som gäller från skattemyndigheten.
 
Hej!

Hmmm visst är det bra med en hög värdering eftersom banklånet (läs bottenlånet) då blir fördelaktigare. Det som kan bli lite jobbigt är dock fastighetsskatten när den slår in med full kraft (är det efter 10 år man betala full skatt på fastigheten?).

En liten tanke, vore det inte bättre att göra på följande sätt:

1. Bygga med normal standard men samtidigt förbereda för kommande värdehöjande förbättringar

2. När bygget är klart och slutbesiktningen är gjord så värderar man fastigheten. Detta ger en si-så-där sists inför omvandlingen av byggkredetiven till botten/topp lån. Fastighetsskatten baseras nu på ett "humant" taxeringsvärde av hus/tomt och räknas upp med index varje år som går. Efter 10(?) år är det dags att börja betala full skatt men nu med ett bättre utgångsläge än om värderingen/taxeringen från början var mycket högre.

3. Efter slutbesiktning + första värderingen av huset och när taxeringsvärdet är fastställt går man lös på att fixa till alla detaljer som höjer värdet på fastigehten.

4. Ny värdering och därmed ny bättre förhandlingssits för att lägga om till bättre lån.

I princip blir detta lite liknande en värdehöjande "renovering" men på ett nyproducerat hus. Antar att detta funkar bäst om man väljer att göra en del av byggjobbet själv.

Gör man på detta sätt borde man ha en human fastighetsskatt när denna slår till men också ett bra lån på hemmet.

Kommentarer? Någon hake med resonemanget?

Mvh Stefan
 

Hmmm kunde just förstå att det fanns en hake någon stans. Person ska väl ha sin del av frukten trots att man själv fått slita som ett djur...

:-[

/S
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.