F
Vi bygger lösvirke och har ett kök som är öppet mot matplats och vardagsrum. Spisen är placerad i en köksö och över den behöver vi nu fixa en fläkt. Vi har erfarenhet från liknande situation och då med en Thermex-fläkt som hänger ned från taket. Den skymmer sikten, suger dåligt och låter.
Vi funderade därför på en egendesignad väldigt basic lösning där vi bygger en kåpa i form av fyra väggar som hänger rakt ned från taket ca 50 cm. Kåpan får mått på ca 80 x 160 cm. Inuti kåpan ett vanligt frånluftsdon i innertaket och på vinden en varvtalsstyrd kanalfläkt med filter. Förväntan är att det blir bättre då sikten inte skyms, suger bättre och låter mindre.
Men med tanke på vad köksfläktar för köksöar kostar så har vi nog missat något...

Någon typ av fläktfilter som man har redan i frånluftsdonet kanske behövs? Var hittar man såna till rimligt pris och diskret design?
Behöver man brandsäkra några delar i detta? Behövs det några "hål" i nedhängande vägg för att suga upp det som missar att sugas in i kåpan?
Något annat vi inte tänkt på?
 
BirgitS
Köksfläktar brukar ha ett fettfilter, antar det är för att man inte ska få fettavlagringar i imkanalen. Imkanaler ska brandisoleras så fort som de kommer utanför köket.

Kan det gå tillräckligt luftflöde genom ett vanligt frånluftsdon?

Det finns spiskåpor och vindsmonterade köksfläktar att köpa.
 
F
Ja ett fettfilter verkar vara krav på. Det är det som gör att det inte ställs krav på regelbundet besök av sotaren verkar det som. Spiskåporna jag hittar är dock inte alls det som vi tänkt oss. Det jag letar efter är väldigt basic låda typ det man har i storkök men i vårt fall gärna vitmålad. Nedan bild kanske inte leder helt rätt men ungefär något sådant. Borde gå att bygga själv tycker jag. Gips och stålreglar kanske. Professionellt storkök med stora rostfria fläktkåpor, utrustning och förvaring.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Själva filtret så letar jag efter något som går att ansluta till ett standard spirorör. Finns i storköksutförande men det är inte så fagert. Och kostar förmodligen. Vit industrikökshuva med synligt fettfilter och anslutning för spirorör.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.