Hej!

I juni var det två år sedan vi flyttade in i vårt då nybyggda Fiskarhedenvillanhus, lösvirke.
Relativt snart, jag vet inte hur länge, men säg inom ett år i alla fall, märkte jag att det var lite nivåskillnader på golvet på övre plan. Mellanbjälklaget byggdes med stålbalkar på 3 ställen, och jag känner tydligt när jag går på övre plan var dessa löper, för de är liksom lite som åsar , och runt om har golvet, som jag upplever det, sjunkit lite.

Det är väl rimligt att trä sätter sig litet grann, men nu är det dags för tvåårsbesiktning och jag undrar hur stort nummer jag ska göra av det här. Framförallt är det ju väldigt svårt att kvantisera detta, liksom "hur mycket" har det satt sig, så att säga. Jag kan i alla fall konstatera att golvet på övre plan (klickgolv) har glidit isär på några ställen, just längs med de här åsarna. Nivåskillnaderna i sig stör inte så mycket, men de där gliporna i golvet som ser förfärliga ut för ögat och som man dessutom känner med fötterna, ja det tycker jag känns trist i ett nybyggt hus.

Finns det tips här på forumet kring detta? Ska man acceptera detta? Är det underdimensionerat trävirke i mellanbjälklaget? Har jag köpt skitgolv till övervåningen? Kan man kvantisera omfattningen av problemet?

Alla tips tages tacksamt emot!
 
Du har ganska säkert underdimensionerat virke eller virke med för låg hållfasthetsklass. En acceptabel nedböjning på ett golvbjälklag är en trehundradedel av spännvidden. Det betyder tio mm på 3 meter. Du bör kunna mäta upp sättningen med någon form av laserinstrument. Att klickgolven glidit isär tyder på ganska stora förändringar. Det kan finnas andra förklaringar också men det faktum att du upplever stålbalkarna som åsar talar för att felet sitter i bjälklaget. Du kan kontrollera svikten också. En 100 kilosperson som ställer sig mitt över en golvbjälke i rummets mitt skall inte åstadkomma större extra nedböjning än 1,5 mm.
 
Tack för konkret och bra input. Kan säkert höra med Cramo eller motsvarande om att hyra dylik laserutrustning, men har nån tips på vad jag ska fråga efter tar jag tacksamt emot det!
 
Jag tror att du skulle ha nytta av att ha med en erfaren konstruktör vid besiktningen. Kontakta något av de stora konstruktörskontoren i Stockholm. Det kan kosta en slant men det kan det vara värt vid en sådan här situation.
 
B Blomqvist78 skrev:
Tack för konkret och bra input. Kan säkert höra med Cramo eller motsvarande om att hyra dylik laserutrustning, men har nån tips på vad jag ska fråga efter tar jag tacksamt emot det!
Laservattenpass eller syftningslaser. Rekommenderar en med en ”tripod” som du ställer på golvet, sen mäter du enkelt med tumstock!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.