Vi tittade på ett hus i Södertälje för 14 år sedan. Tegelvilla som var väldigt nedgången med inhyrda personer i källaren. En bodde i gillestugan, såg ut som en kvart rörigt och skitigt med kaffekokare och tvåplattors sommarstugespis balanserandes på ett litet bord. En gäst bodde i ett annat rum i källaren och var en svårt kedjerökande person. Han rökte på rummet. Duschen som hyresgästerna använde var ett hörn i källaren med naken betong som golv och ett hål som brunn. Bredvid fanns en bast och golvet var mjukt som skumgummi, Plastmatta på spånskiva där hade duschvattnet runnit under. Huset var byggt på ofri grund, kommunen ägde marken och de hade planerat en stor prishöjning. Halva tomten var en bergssida, med allt var det innebär som vatten rinnande mot huset och ingen plats för barnen att leka. Vi la ett skambud, vi såg ändå en potential, det var ju i tegel och betong.

Mäklaren sa att köparen inte kunde acceptera budet för han hade förlorat en massa pengar på aktier och således behövde mer pengar.

Vi fortsatte att söka hus i någon månad till och hittade ett i Enköping (flyttade med arbetet). Då fick vi ett samtal från mäklaren igen och köparen kunde tänka sig att gå ner i pris. Vi tackade nej.
 
  • Gilla
Sir Duke och 2 till
  • Laddar…
"Nyckeln ligger under stora stenen på baksidan"

Var och tittade på ett renoveringsobjekt för ett par år sedan. Mäklaren tyckte inte att det var värt besväret att åka till rucklet så jag fick titta själv.
 
  • Gilla
PellePeps och 3 till
  • Laddar…
L Lewdis skrev:
När vi kom dit blev vi aningen förvånade för huset var mindre än 7 meter på varje sida. Sedan kom vi in och skulle se på övervåningen. Då var halva övervåningen öppen till nock, andra var det endast ståhöjd metern i mitten.

Så de 120 kvm meter vi skulle titta på var ca 50 kvm plus en trappa att stå i. Lite smått irriterad (grov underdrift) gick jag fram till mäklaren och högt och frågade ljudligt hur fan de räknat ut storleken på huset. Han menade lite nervöst att det var säljarens siffror och att han aldrig la sig i dem.
Jag har varit med om motsatsen, ett hus som skulle vara typ 70kvm var snarare 150, jag frågade mäklaren som sa att "Ja det är lite utbyggt och jag tror inte dom hunnit fixa bygglov för det, därför står det 70.."

Kämndes ju som ett tryggt köp, eller inte.
 
  • Gilla
  • Haha
fia_mstd och 9 till
  • Laddar…
Huset var om inte genomruttet, åtminstone till hälften.
"Oroa er inte för eventualiteter som fukt i trä, huset har dolda fel försäkring" Sa mäklaren...
 
  • Gilla
jocke31 och 1 till
  • Laddar…
Just det. Åkte ut till ett obebott hus för att kika. Hade pratat med mäklaren om visning, men av olika anledningar kunde vi inte på de vanliga visningarna.

Det var därför ok att vi kikade runt i trädgård osv. Vi kolade in genom glaset på entrédörren och skämtade lite om ”tänk om dörren är olåst” och på skämt tryckte min kompis ner handtaget.

Ringde såklart mäklaren som efter lite betänketid utbrast i ett oj, jag glömde nog låsa. Men ni kan ju gå in om titta.

Lite udda ändå.
 
  • Gilla
PellePeps
  • Laddar…
R Rogero skrev:
Mäklare gör inte några besiktningar utan det görs av besiktningsmän.

Nä, okej. Om du vill märka ord. Mäklarfirman hade låtit en besiktningsman besiktiga huset.
 
Jag och min dåvarande sambo var och tittade på ett hus. Det var nån slags gård, men i väldigt dåligt skick. Förre ägaren hade planlöst börjat renovera här och var, men inget var färdigt.

I vardagsrummet var det ett kvadratmeter stort hål i taket; om det var förre ägaren som tagit upp det eller om det rasat var omöjligt att avgöra. All kutterspån hade rasat ner från vinden och låg nu i en kubikmeterstor hög på vardagsrumsgolvet.

Så nu kliver vi tre in i detta rum, som helt domineras av ett hål i taket och en enorm hög med kutterspån på golvet. Mäklaren: "Det är termostater på alla elementen."
 
  • Gilla
  • Haha
fia_mstd och 18 till
  • Laddar…
I annonsen:
"Alfred Nobel byggde huset till sina arbetare"
På visningen:
"-Jo en detalj, Alfred Nobel dog 1896!" (tretti år innan huset byggdes)
Mäklaren:
"-Jaha, du tänker så...."
 
  • Gilla
Humlo och 7 till
  • Laddar…
A andersmc skrev:
Mäklaren: "Det är termostater på alla elementen."
Det gäller att se det positiva i allt!
 
När vi köpte vårat hus hade ett hus 3 olika uppvärmningssystem på 3 olika annonsplatser. De var fjärrvärme på ena direkt el på andra och vattenburen på tredje.
Direktel var de rätta men mäklaren visste varken in eller ut.
 
Jag, efter kontrollmätning i samband med min köparbesiktning:
- Mätningen visar 170 kvm boyta plus 40 kvm biyta. Varför står det 203 kvm boyta i annonsen?
Mäklaren:
- Säljarens uppgift var att totalytan var 203 kvm. Det finns inget fält för totalyta i vårt dataprogram, så jag skrev in den siffran som boyta.
Jag:
- Okej... men nu är ju boytan bara 170 kvm. Då blir det prisavdrag, tycker jag.
Mäklaren:
- Absolut inte, mätningen visar ju att huset är större än 203 kvm. Du borde istället betala ett högre pris!
 
  • Gilla
Maria T och 3 till
  • Laddar…
Vår mäklare som sålde det hus vi bor i nu, frågade efter att säljarna accepterat vårt bud (enda budgivarna), om vi kunde tänka oss att gå upp i pris eftersom dom hade mer skulder. Typ Nej..
På visningen spekulerade jag i varför man placerat bradkaminen med tillhörande modulskorsten så dumt i rummet. "Jo det är för att piporna går så!"
Öh va? "Ja piporna i murstocken vetdu!"
Huset är byggt -79 och saknar helt murstock.

F.ö nekade säljarna till att dom visste om nått servitut på fastigheten trots att dom bott där i 8 år. Mäklaren menade på att det var sommarvatten, som inte finns i området.
Ett samtal á 4 minuter till kommunen avslöjade sanningen, ett servitut på avloppsledning från när området byggdes 1978..

När ska det bli krav på mäklatansvar??
 
  • Gilla
karlmb och 5 till
  • Laddar…
Hus som kommer ut för andra gången på 6 månader med sänkt pris från 5995000 till 5750000
Jag: blev det någon budgivning sist huset var ute?
Mäklaren: nej men det var jättenära att det blev det och då hade det nog gått för 6,5.
 
  • Gilla
  • Haha
fia_mstd och 8 till
  • Laddar…
S SysterSandra skrev:
Hus som kommer ut för andra gången på 6 månader med sänkt pris från 5995000 till 5750000
Jag: blev det någon budgivning sist huset var ute?
Mäklaren: nej men det var jättenära att det blev det och då hade det nog gått för 6,5.
:crysmile::crysmile::crysmile::crysmile:
 
Det är väl förvisso ingen mäklarkommentar,men har sett i tråden att det även förekommit besiktningsgrodor, så jag drar en sån också.
I besiktningsprotokollet från säljarnas besiktning står det att jordfelsbrytate finns ej.
Det sitter två st i centralen...

Ett husköp är oftast den största affären man gör i livet, men ändå har varken mäklare eller besiktningsmannen nått som helst ansvar, märkligt!
 
  • Gilla
johel572 och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.