Tänkte försöka byta ut vår otympliga och dåliga vedspis mot en mindre och hel modell. Hur funkar det med montaget och lagen? Antar att man måste ta ut sotaren för installationen av nya spisen? Måste sotaren provtrycka skorstenen också i samband med bytet?
Vi använder den gamla spisen dagligen under vinterhalvåret och den är sotad regelbundet, men visst, huset och skorstenen är nästan 100år och risken finns ju att det inte är 100% tätt mellan alla piporna (6st) t.ex.

Tack,
T
 
Du måste inte ta ut sotaren men rent försäkringsmässigt (och för er egen skull) kan det väl vara lämpligt att ha ett papper där det står att installationen är ok och att skorstenen inte läcker på olämpliga ställen.
 
Tack för svar.
Jag hade tänkt ta ut sotaren för att montera nya spisen för att det ska bli bra gjort.
Men kan jag tolka ditt svar som att det inte finns nåt krav på sotaren att provtrycka vid spisbyte så som vid igångsättning av en ny eldstad?
 
Du byter ju bara från en eldstad till en annan likadan så jag kan inte förstå varför en provtryckning krävs. Däremot skulle jag rekommendera en provtryckning så du har koll på grejerna ordentligt och inte riskerar att ditt 100 år gamla hus brinner ned, du kan ju under årens lopp fått ett läckage i bjälklag eller dylikt där det antagligen är isolerat med sågspån.

Är det inte jäv om sotaren både skall montera och "godkänna" monteringen även om han om nån borde veta hur det skall vara för att vara brandsäkert.
 
Du har givetvis rätt.
Vad man är lite rädd för är ju snararast att sotaren känner sig tvingad att dömma ut skorstenen pga att det finns något mindre fel bara för att ha ryggen fri.
Allt gammalt har ju någon defekt, oavsett hus, bilar eller människor och ska man rusta allt till nyskick så blir det ganska dyrt och jobbigt.

Men givetvis kommer säkerheten först så jag ska prata med sotaren och få deras bedömning av vad som behöver göras.

Tack,
T
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.