Funderar på att byta takpappen men behålla våra gamla fina pannor, är det någon som anlitat firman EVS Tak och fasader? Tycks inte vara helt lätt att hitta firmor som gör detta, de flesta vill sälja in nya takpannor. Tips ? Bor i Landskrona/Helsingbogrs området.
 
S
Vad har du för pannor , det är stor skillnad på att plocka om tegel eller betong
 
Det är gamla tegelpannor, tjocka o tunga...i riktigt bra skick
 
Generellt sett så lönar det sig inte ur ekonomisk synvinkel att bevara gamla pannor. Det kostar mer att plocka ned dem hela, än att slänga ned dem och köpa nya. Såvida man inte gör jobbet själv.

Men det kan ju finnas andra skäl att bevara dem.
 
S
Om det är riktiga tegelpannor ( lertegel ) så har jag hört lite om det från takgubbar
Lerpannor har en förmåga att förändra formen , dom lägger sig mot andra och kan skeva till sig lite ,
det blir då omöjligt att få dom att stämma med varandra om dom inte lägges exakt på samma plats
Vid nedtagning så ska dom numreras , kan vara lite olika mellan 1 , 2 kupiga eller extra tjocka
Men värt att tänka på samt kolla upp ev . skevhet på dom
 
Om det är lertegel vågar jag inte svara på, hur kan jag se/ta reda på det? Det är 1-kupiga pannor. Har inte hört innan att skevhet skulle vara några problem, några grannar har valt att behålla de gamla pannorna vid sina renoveringar och har inte hört detta. Intressant med alla olika synpunkter vad gäller takpannor (känns lite som plast för fuktspärr eller inte i gamla hus:worried:). Pratade igår med en gammal byggare/snickare som angås att de takpannor som finns på våra hus är bland det bästa som finns och håller minst 50 år till.
 
S
Har klart att göra med kvaliteten på dom , enkupigt är lite av den sorten som kan förändra sig
men som du har info om , dom håller länge , inget skräp där inte , gamla tiders hantverk är bäst
Ta ner ett par stycken lite här och där , så ser du om dom har samma form , har dom det så ska det nog inte vara problem att använda igen
 
I en ekonomisk beräkning som tar hänsyn till skillnaden i livslängd mellan olika takmaterial, t.ex. uttryckt i årskostnader, måste det alltid löna sig att ta vara på äldre lertegelpannor. Att kasta lertegel som omlagt skulle kunna ligga i 70 år till, för att istället lägga på betongpannor som normlt bara håller i 40 år, kan aldrig vara en bra kalkyl.
 
  • Gilla
skutten11
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.